Angleški in italijanski derbi odločila rezervista

Tuja nogometna prvenstva: Napoli v enem derbiju ogrozil naslov prvaka, Leicester bo težko ohranil vrh.

Objavljeno
15. februar 2016 00.15
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Napoli in Leicester sta se prepričala, kako hitro se sučejo stvari v nogometu. Neapeljčani, ki igrajo daleč najlepši nogomet na »škornju«, so po derbiju z Juventusom sestopili z vrha serie A. Derbi vodilnih so izgubile tudi angleške »lisice«, katerih bunker je naposled prebil Arsenal.

Zgodbi Napolija in Leicestra je nemogoče primerjati. Če moštvo izpod Vezuva goji tiki-taka igro hitrih kratkih podaj, prek katerih ustvarja priložnosti za prvega strelca Gonzala Higuaina, je (še vedno) vodilni angleški klub Napolijevo nasprotje: gre za vladavino obrambne filozofije, čvrstih prijemov in nasprotnih napadov.

Ironično, oba sta izgubila derbija zavoljo njunih filozofij. Napoli se je ujel v lastno zanko, ko je ves čas gostovanja v Torinu narekoval ritem igri, na koncu pa pozabil na hitro »kontro« Juventusa in – resda je imel smolo – izgubil. Leicester pa je celo prešel v vodstvo na štadionu Emirates, pri čemer je njegov prvi strelec Jamie Vardy izsilil že šesto enajstmetrovko, več kot katerikoli klub v ligi! Arsenal je bil nato le nagrajen za vztrajno nizanje napadov (24 strelov, 11 kotov), Leicester pa kaznovan za značilno dekadentno igro (posest žoge 25 %).

Vse našteto smo seveda pričakovali, le malokdo pa je napovedal glavna junaka, ki sta odločila italijanski oziroma angleški derbi.

Poznavalci italijanskega nogometa so v soboto zvečer pričakovali argentinski derbi v napadih Juventusa in Napolija, glavna akterja Paula Dybalo in Gonzala Higuaina pa so primerjali celo s Claudiom Caniggio in Diegom Maradono. Nič ni bilo od tega: Juventus, ki je še 15 kol nazaj zaostajal 9 točk za Napolijem, je vrnil na vrh rezervist Simone Zaza, nekdanji soigralec Jasmina Kurtića pri Sassuolu! Zanimivo, Zaza je v tej sezoni serie A zbral le 378 minut in zabil 4 gole, v vseh tekmovanjih pa je v majici Juventusa igral 552 minut in zbral 7 golov, torej en gol na vsakih 79 minut igre. Zaza je vstopil v igro v 58. minuti in spravil v delirij soigralce natančno pol ure zatem.

Še bolj neverjetno zgodbo je napisal 25-letni angleški reprezentant Danny Welbeck. Mladenič, ki ga je Arsenal predlani odkupil od Manchester Uniteda za 20 milijonov evrov, je imel v zadnjem času obilo smole, »topničarji« so nenehno prelagali datum njegove vrnitve na igrišče. Lanskega 26. aprila se je poškodoval, v naslednjih mesecih pa koleno ni poslušalo »navodil« zdravnikov in fizioterapevtov.

Arsenalov trener Arsene Wenger ga je poslal v igro šele v 83. minuti pri rezultatu 1:1, Welbeck pa je odločil zmagovalca v 95. (!) minuti tekme po podaji sijajnega Mesuta Özila s prostega strela, ko je le rahlo podaljšal let žoge. Welbeck bo gotovo dobrodošla pridobitev Arsenala za preostanek sezone. Kako močno verjamejo vase »topničarji«, razkriva podatek, da je Welbeck zabil že 100. Arsenalov gol v sodnikovih dodatkih, več kot katerikoli klub v premier league. Omenjeni dodatek bi lahko torej preimenovali iz »Fergie time« (po legendarnem siru Alexu) v »Arsene time«!