Barcelona, Arsenal in Wolfsburg zasluženo do pokalnih naslovov

Arsenal je premagal Aston Villo s kar 4:0, Wolfsburg boljši od BvB s 3:1, Barcelona z enakim izidom od Athletica.

Objavljeno
30. maj 2015 15.03
Posodobljeno
30. maj 2015 20.33
SOC/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Barcelona - Nogometaši Barcelone počasi uresničujejo sanje o morebitni trojni kroni. Po slavju v državnem prvenstvu so na domačem štadionu danes osvojili še pokalni naslov. V finalu so s 3:1 premagali Athletic Bilbao in že sedemindvajsetič v klubski zgodovini osvojili španski kraljevi pokal.

Junak finala je bil kdo drug kot Lionel Messi, ki je v 20. minuti tekme s pravo mojstrovino poskrbel za vodstvo Kataloncev, v 74. minuti pa zadel še za 3:0. Posebej lep je bil Argentinčev prvi zadetek, ko je preigral kar štiri nasprotne branilce, nato pa premagal še baskovskega vratarja Iaga Herrerina. Na 2:0 je v 36. minuti tekme po lepi ekipni akciji Barce povišal Neymar, ki je s tem zasedel tudi vrh lestvice strelcev v španskem pokalu. Z zadetkom Brazilca se je udarni napadalni trojec Kataloncev (Messi-Suarez-Neymar) v zgodovino vpisal kot najuspešnejši v španski zgodovini po številu golov v eni sezoni. Rekord so držali Cristiano Ronaldo, Gonzalo Higuain in Karim Benzema, ki so v sezoni 2011/12 zabili 118 golov. Po drugem golu Messija jih je trio MSN zabil že 120.

Nogometaši Athletica so častni zadetek dosegli v 80. minuti tekme, ko je z glavo zadel Iñaki Williams. Tekma se je ob zaključku malce izjalovila, saj je Neymar z atraktivnim, a malce podcenjujočim poizkusom preigravanja razjezil svoje nasprotnike. Ti so do konca tekme praktično ob vsakem Brazilčevem stiku z žogo želeli s prekrškom obračunati z njim.

Baski so po današnjem porazu ostali pri 23 naslovih pokalnih prvakov, a so zadnjega osvojili že davnega leta 1984. Po tem so še trikrat igrali v finalu, poleg današnjega mu je poraza v letih 2009 in 2012 zadala ravno Barcelona.

Arsenal povsem prekosil Aston Villo

Nogometaši londonskega Arsenala so še drugo leto zapored osvojili angleški FA pokal, potem ko so v današnjem finalu na Wembleyu s kar 4:0 razbili Aston Villo. Topničarji so s tem že dvanajstič v svoji zgodovini v zrak dvignili pokal za najboljšega, s čimer so najuspešnejša angleška ekipa v tem tekmovanju. Polovico omenjenih pokalnih naslovov so osvojili pod taktirko Arsena Wengerja. V Nemčiji gre pokalni naslov prvič v zgodovini v Wolfsburg.

Pot do zmage proti klubu iz Birminghama je bila precej lažja od pričakovanj. V 40. minuti tekme jo je utrl povratnik po poškodbi Theo Walcott, ki je z bližine zadel za vodstvo Londončanov. Deset minut kasneje je na 2:0 s pravim evrogolom povišal najboljši Arsenalov igralec v tej sezoni Alexis Sanchez, zmagovalca pa je dvanajst minut kasneje zapečatil Per Mertesacker. V tretji minuti sodnikovega podaljška je končni izid postavil francoski napadalec Olivier Giroud.

Wenger je s svojim že šestim naslovom v najstarejšem angleškem nogometnem tekmovanju izenačil rekord Georga Ramseyja, nekdanjega trenerja Ville.

Kampl brez naslova

Finale pokala so danes odigrali tudi v Nemčiji, kjer sta se na berlinskem Olimpijskem štadionu pomerila Wolfsburg in Borussia Dortmund. S 3:1 so bili boljši volkovi, ki so se tako razveselili prvega pokalnega naslova v klubski zgodovini.

Kevin Kampl pri porazu ob slovesu trenerja Jürgena Kloppa ni sodeloval. Na polfinalni tekmi z Bayernom je prejel rdeči karton, zaradi katerega v finalu ni smel nastopiti.

Njegovi soigralci so obračun sicer začeli silovito, saj je po asistenci Šindžija Kagave že v 5. minuti za vodstvo zadel Pierre-Emerick Aubameyang. Zeleno-beli se po klofuti niso dolgo pobirali, saj je v 22. minuti izid izenačil Luiz Gustavo, enajst minut kasneje pa je za popoln preobrat poskrbel Kevin de Bruyne. Wolfsburgov juriš je v 38. minuti zaključil Bas Dost in zapečatil usodo Borussie.

Za volkove je bil to šele drugi finale v zgodovini, pred dvajsetimi leti je bila boljša Borussia Mönchengladbach. Tokrat so pred 75 tisoč gledalci le dosegli drugi največji uspeh v zgodovini kluba po naslovu državnih prvakov iz leta 2009.

PSG do zgodovinskega četverčka

Nogometaši PSG so osvojili tudi pokalni naslov v Franciji in s tem pospravili četrto lovoriko v sezoni. Paris Saint-Germain je v finalu pokala premagal Auxerre z 1:0 (0:0), zmagoviti zadetek je v 64. minuti zabil Edinson Cavani.

PSG je tako v Franciji osvojil vse, kar je mogoče: naslov prvaka, pokalno lovoriko, ligaški pokal in superpokal.