Angleži jim nagajajo že tisoč let

Rusija: Oster odziv na nove dopinške obtožbe, zdaj v nogometu.

Objavljeno
27. junij 2017 22.24
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Moskva – Zlasti športna javnost je v Rusiji nestrpno pričakovala tekmovanje za medcelinski pokal, generalko za SP 2018, pa je doživela razočaranje. Domača reprezentanca je namreč igrala slabo, ni bilo vznesenosti niti na igrišču niti ob njem, zdaj, ko je ni več v tekmovanju, pa se spet sooča z obtožbami o dopingu.

Te so Rusiji že dobro znane, nenazadnje še ni niti eno leto naokrog od zadnjih olimpijskih iger, ko številni aduti največje dežele na svetu v Riu niso smeli nastopiti. Atletska zvezdnica Jelena Isinbajeva se je takrat lotila boja z mlini na veter in prepričevanja širnega sveta, da so obtožbe, zlasti zahodnoevropskega sveta kot tudi iz Severne Amerike, neupravičene. In če privrženci svojih športnih junakov v Rusiji zdaj ne razmišljajo več tako pogosto o izostanku šampionov na zadnjih OI ali obtožbah o dopingu med rojaki v Sočiju 2014, so jih te dni pretresla namigovanja o dopingu pri nogometni reprezentanci.

Prepovedana poživila naj bi bila na dnevnem seznamu nogometašev že med zadnjim svetovnim prvenstvom, poleti 2014 v Braziliji, četudi sarkastično navijači pripomnijo, da tudi doping popolni reprezentančni zmedi pred tremi leti nikakor ni pomagal. Rusija se je namreč na zadnjem SP predstavila z zelo bledo igro, remija z Južno Korejo ter Alžirijo in poraz z Belgijo so predstavljali v skupinskem delu tekmovanja precej manjšo bero od pričakovane. Toda zlasti britanski in kanadski viri vztrajajo pri svojih trditvah, zahtevajo kazni in Svetovni nogometni zvezi sporočajo, naj ne bo okorna. »Čemu je sploh dovolila nastopati grešnikom iz Brazilije v tem medcelinskem pokalu,« so zapisali v otoškem tisku, med katerim se je najbolj podrobno novega dopinškega zapleta lotil Sunday Mail. Med tistimi, ki so igrali v Braziliji 2014, so bili zdaj v moštvu na ruski generalki naslednjega prvenstva Denis Glušakov, Aleksandr Samedov, Jurij Žirkov, Maksim Kanunikov in dolgoletni vratar izbrane vrste Jurij Akinfejev. »Naša raziskava potrjuje, da so tudi pri FIFA dodobra seznanjeni z umazanimi dopinškimi potezami v ruskem nogometu, a kako bodo ukrepali, ostaja nejasno,« so med drugim zapisali v omenjenem londonskem časniku.

In ruski odgovor? Vsebina vsekakor ni nepričakovana, izjemno vplivni prvi mož nacionalne nogometne zveze Vitalij Mutko je v izjavi za TASS, osrednjo tiskovno agencijo v državi, poudaril: »Angleži vztrajajo pri svojem in nam v vsej zgodovini ponavljajo, kje mi delamo napake. To se dogaja že tisoč let! Vedno nas hočejo razvrednotiti, tudi v primeru dopinga je tako. Našo nogometno reprezentanco odgovorne inštitucije v zadnjem letu preverjajo po dolgem in po čez, zakaj potem ustvarjati problem, kjer ga ni?« Ob zadnjih obtožbah, zlasti ob tem odmevnem zapisu iz Londona sredi tekmovanja za medcelinski pokal, pa je ruski javnosti spregovoril tudi Eduard Bezgulov, zdravnik nogometne izbrane vrste: »Normalni ljudje že dolgo ne namenjajo pozornosti takšnim zapisom, kot je ta iz Anglije. Nikakršnega prekrška nismo storiti med prvenstvom, pred tekmovanjem ali po njem. Testiranja na SP so opravljali specialisti iz Lozane, prvič zdaj slišim za neko raziskavo FIFA. Niti jaz niti vodilni pri Nogometni zvezi Rusije o tem ne vemo ničesar.«