Angleži lani z najmlajšimi, Slovenci z najstarejšimi

Analiza igralcev petdesetih reprezentanc v letu 2015. Na igrišču le Srbi višji od Katančevih varovancev.

Objavljeno
17. januar 2016 23.08
SLO., BRDO PRI KR., TRENING SLOVENSKE NOGOMETNE REP., 10.11.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Slovenska nogometna reprezentanca je bila v minulem letu med najstarejšimi v Evropi, če bi pri analizi upoštevali le povprečno starost reprezentantov, ki so dobili kakršnokoli priložnost za igro na eni od devetih tekem pod vodstvom selektorja Srečka Katanca. Pravo nasprotje je bila, denimo, Anglija, zmagovita reprezentanca v naši kvalifikacijski skupini za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Franciji.

Katančevi izbranci so v minulem koledarskem letu igrali devet tekem. »Sezono« so odprli marca v Ljubljani z zmago nad s San Marinom s 6:0 (Iličić, Kampl, Struna, Novaković, Lazarević, Ilić), sledil je poraz z 0:1 na prijateljski tekmi v Katarju in spektakularen stožiški večer z Anglijo, ki se je končal s porazom z 2:3 (Novaković, Pečnik). Zgodba s še večjim preobratom se je zgodila septembra, ko so Slovenci na gostovanju v Baslu zapravili prednost dveh golov in v izdihljajih tekme s Švici izgubili z 2:3 (Novaković, Cesar), a se čez nekaj dni vendarle zbrali in premagali Estonijo z 1:0 (Berić). Oktobra ni bilo revolucije, po točki z Litvo v Ljubljani (1:1; Birsa) in treh v Serravalleju s San Marinom (0:2; Cesar, Pečnik) je sledil dvoboj dodatnih kvalifikacij z Ukrajino, v katerem je Katančevim zmanjkalo poguma v Lvovu in sreče v Mariboru (2:0, 1:1; Cesar).

V teh devetih tekmah je Katanec poslal na igrišče natančno 30 različnih nogometašev, med njimi pa je zbral največ minut kapetan Boštjan Cesar (720), ki je – kot večina nosilcev igre – izpustil le gostovanje v Dohi. Katančevih 30 imen je v povprečju primerljivih s številom igralcev, ki so dobili priložnost v drugih reprezentancah z devetimi odigranimi tekmami v letu 2015. Španski selektor Vicente del Bosque je preizkusil 33 fantov, v majici Češke in Grčije je igralo celo 36 nogometašev. Po drugi strani pa je BiH ponudila 26 različnih igralcev, Belgija, Severna Irska in Slovaška po 28, Madžarska in Poljska po 30, Nemčija 31.

V študiji, ki so jo objavili trije avtorji inštituta za nogomet Football Observatory, so se lotili značilnosti nogometašev, ki so v letu 2015 igrali tekme za 50 različnih reprezentanc; gre za 32 evropskih izbranih vrst, po šest iz Južne Amerike in Afrike, po tri pa iz Azije in Severne ter Srednje Amerike. V celoti so analizirali 1785 igralcev. Rezultati so naslednji: povprečna obravnavana reprezentanca je v letu 2015 igrala enajst tekem, njen selektor pa je preveril sposobnosti 35,2 igralca. Pri tem so bili najbolj aktivni Mehičani; njihov selektor je v 23 tekmah preizkusil kar 58 različnih nogometašev, kar ni kdo ve kako nenavadno – Mehika je razvejana država s 125 milijoni prebivalcev in 8,5 milijona nogometašev. Na drugi strani so najmanj tekem, le sedem, igrali Albanija, Izrael, Wales in Hrvaška, najmanj različnih nogometašev pa je preizkusil avstrijski selektor Marcel Koller, in sicer 24.

V tabeli smo prikazali le podatke, ki so najzanimivejši za slovensko nogometno družino, pri čemer gre za več zgovornih rezultatov. Katančevi fantje so bili v povprečju med najvišjimi na igrišču (185,5 cm), za 1 milimeter so bili višji le Srbi. Slovenija je bila tudi v vrhu po odstotku reprezentantov, ki jih je Katanec vpoklical v ekipo iz tujih klubov (95,9 %), več reprezentantov so imele na delu v tujini le Belgija, Srbija, Severna Irska in BiH. Angleški selektor Roy Hodgson je imel celoten kader na voljo v tamkajšnji premier league, zelo podobno je bilo v Rusiji in Ukrajini, manj pa v Italiji, Nemčiji in Španiji.

Pred prijateljskimi tekmami v novem letu (23. 3. Makedonija, 28. 3. Severna Irska, 30. 5. Švedska) in septembrskim začetkom bojev za Rusijo 2018 je zanimiv vpogled v povprečno starost reprezentantov, na katere je lani računal Srečko Katanec. Če upoštevamo le štiri najmočnejše tekmece v kvalifikacijski skupini F, dobimo zanimivo ugotovitev. Angleži so imeli lani med vsemi v Evropi daleč najmlajšo reprezentanco (25,6 leta), sledijo Severni Irci (28,2) in Slovenci (28,7), ki so bili mlajši le od Škotov. Slednji so imeli z okroglim povprečjem 29 let najstarejšo zasedbo v Evropi.