Angleži v Sevilli kot Slovenci v Moskvi

Liga prvakov: PSG, Bayern, Atletico in Juventus pogledujejo proti četrtfinalu, pri Leicestru so odpustili trenerja Claudia Ranierija.

Objavljeno
23. februar 2017 20.44
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Po prvem »polčasu« osmine finala lige prvakov sproščeno pričakujejo revanše le štirje klubi, ki so po visokih zmagah z nogo in pol v žrebu četrtfinalnih parov; ta bo 17. marca na Uefinem sedežu v Nyonu. To je bilo resda pričakovano, močnejše sporočilo je prinesel zadnji dan 1/8 finala, ko sta bili na sporedu tekmi v Sevilli in Portu.

Po prvih tekmah osmine finala lahko hitro izluščimo klube, ki so izpolnili svoj načrt, če odmislimo, da je Benfica z zmago nad Dortmundom presegla samo sebe: to so PSG, Bayern, Atletico in Juventus, delno tudi Real Madrid in Manchester City. Slednji je imel srečo, da mu ni pokvaril večera odlični, toda neizkušeni Monaco, ki v svoji zasedbi premore tri do štiri »izdelke« po 50 milijonov evrov, kot znaša nakupni »pavšal« prav pri najbogatejših klubih v Angliji.

Pravi »zmagovalec« je ostal skrit med poraženci. Leicester City je v Andaluziji prejel tako močno lekcijo sodobnega in spektakularnega nogometa ter bil tako močno nadigran, da je njegov vratar Kasper Schmeichel za vsak primer tudi na letalo odšel z rokavicami na rokah. Toda kljub silni podrejenosti vse slabših in opazno nemočnih Angležev na gostovanju pri razigrani Sevilli so Otočani preživeli bitko s sanjskim izkupičkom. Namesto poraza z 0:4 so v drugem polčasu zabili zlata vreden gol s svojim prvim (!) strelom na domača vrata. Napadalec Jamie Vardy, odkritje minule angleške sezone, ki je z zmago Leicestra povečala prihodke stavnih hiš po vsem svetu, je zabil gol s prvim strelom na vrata po 380 minutah igre! Ni čudno, da so angleški navijači preživeli v Andaluziji tudi včerajšnji dan in uživali na soncu pri 12 stopinjah več, kot ta čas vladajo v srednji Angliji.

O tem, kako močno je prevladovala Sevilla na štadionu Sanchez Pizjuan, priča tudi podatek, da sta njena vezista Steven N'Zonzi (102) in Samir Nasri (108) nanizala več natančnih podaj od celotne ekipe Leicestra (175)! Na žalost Špancev šteje končni izid več od najbolj podrobne statistike. Tekma se je končala z 2:1, njen razplet pa je bil na las podoben zadnjemu gostovanju slovenske reprezentance v Moskvi, ko sta se Rusija in Slovenija na nabito polnem štadionu Lužniki razšla z izidom 2:1, četudi bi bilo lahko 4:0. Glede na potek tekme in prikazano, ko smo se navzoči bolj kot od mraza tresli od številnih priložnosti Aršavina, Pavljučenka in drugih, je bil minimalni poraz za Slovence enak zmagi v finalu lige prvakov. Povratne tekme se spominjamo vsi: Matjaž Kek je pod Kalvarijo na novo napisal in uglasbil slovito Labodje jezero in odpeljal Slovenijo na premierni afriški mundial.

Prav »slovenski« scenarij je rojil po glavi tudi trenerju LCFC Claudiu Ranieriju: »Sevilla je bilo veliko boljša, saj smo se v prvem polčasu dejansko ustrašili njenih ustvarjalnih asov. Reševal nas je Schmeichel, zato smo nekako preživeli. Španci seveda ostajajo favoriti, toda nam zadostuje že zmaga z 1:0,« je po tekmi razmišljal Ranieri, a naslednji dan je dobil odpoved. Sevillin trener Jorge Sampaoli je bil kajpak potrt: »Ah, kaj vse smo zapravili! Ne preostane nam drugega, kot da tudi v Angliji krenemo na zmago.«

Razvejana statistika prvih tekem 1/8 finala je morda nepregledna, en podatek, ki ga večina običajno prezre, pa je kljub temu zelo zgovoren: pregled igralskih navez, prek katerih si moštvo najpogosteje podaja žogo, razkriva slog igre slehernega kluba (glej desni stolpec tabele). Bayern, Napoli in Sevilla so igrali najbolj neposredno proti tekmečevim vratom, torej najbolj globinsko, pri večini drugih je prevladovalo linijsko podajanje žoge med branilci.