Angleži zbegali Ibraimija in Cvijanovića

Zanimanje Newcastla in Southamptona za nogometaša Maribora Agima Ibraimija in Gorana Cvijanovića.

Objavljeno
22. avgust 2013 17.07
Czech Rpublic Soccer Champions League
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Maribor morda ne bo videl skupnih 8,6 milijonov evrov nagrade za uvrstitev v ligo prvakov, toda to še ne pomeni, da bo zaslužil kaj manj. Tolažilna nagrada za morebitni poraz z Viktorio zagotavlja 2,1 milijona €, pravi dobitek za vijolično blagajno pa bi utegnil biti zaslužek od prodaje Agima Ibraimija. In morda še Gorana Cvijanovića.

Mariborski trener Ante Čačić z jurišnimi parolami napoveduje boj za vse ali nič proti Viktorii v sredo v Ljudskem vrtu, toda vijolični strokovni štab ima za zadnje dejanje za uvrstitev v ligo prvakov različne skrbi. Prve so povezane s trenerjevo obrambno naravnano filozofijo, v kateri je raje en napadalec manj kot eden preveč, druge s prestopnimi dejavnostmi, ki hočeš nočeš vplivajo na ustrezno psihološko pripravljenost ključnih igralcev.

»Temeljito se pripravljamo za Viktorio, normalno pa je, da upoštevamo tudi tržne zakonitosti. Nimamo kaj skrivati, za naše igralce v Evropi obstaja zanimanje. Ampak račune bomo polagali po bitki s češkim prvakom,« je Zlatko Zahović že usmeril pogled v čas po dnevu D in ni želel komentirati zapisov, da je Agim Ibraimi tako rekoč le še tekmo (z Viktorio) oddaljen od odhoda.

Ta čas je na tržišču najbolj vroč prav eden od najšibkejših členov v mariborski zasedbi, makedonski reprezentant Ibraimi, ki že dlje časa išče primerno formo, s katero je opozoril nase na mednarodnem prizorišču in bi vlivala več optimizma. Albanca z makedonskim potnim listom so v Plznu spremljali Newcastlovi možje. Po zapisih iz angleških medijev je 24-letni levonogi nogometaš vzbudil precejšnje zanimanje prvega trenerja Alana Pardewa in naj bi bil na voljo za približno 3,5 milijona evrov. Kar je v skladu z govoricami, da naj bi Ibraimija od Maribora že prej odkupila ena od menedžerskih agencij in zanj odštela 3 milijone €.

Je mar naključje, da je bil ob Ibraimiju v Plznu v odločilnih trenutkih nenatančen in nezbran še drugi močan adut vijoličnih – Goran Cvijanović? Goričana je namreč spremljal še en član najmočnejše angleške prve lige, Southampton, pri čemer naj bi njegova odkupna cena znašala približno milijon €.

Mariborčani so resda spet presegli osnovni športni cilj z najmanj uvrstitvijo v evropsko ligo, toda v odločilni bitki za preskok v najmočnejši evropski klubski razred so očitno prišli tudi v najbolj nezaželenem stanju: da najmočnejše adute obremenjujejo prestopne kombinatorike, podčrtane z milijonskimi zneski.

Domala vse okoliščine, razen športnih, Mariborčane naravnost silijo v premišljeno in gospodarno politiko, zaradi česar je prodaja najdragocenejših igralcev nujna. »Razmišljati moramo o prihodnosti. Naša politika je znana, iščemo nadarjene igralce, primerne za vzgojo in prodajo, kar ohranja klub na tako visoki ravni,« ostaja zvest svojim prepričanjem športni direktor.

Med mariborskimi športnimi in poslovnimi izzivi krmari trener Čačić, ki je do priložnosti za uvrstitev v raj prišel s taktično premišljeno filozofijo, za korak naprej pa se zdi, da bo moral uporabiti najbolj skrajno in tvegano taktično različico. Za zmagovalno izvedbo in skupno zmago (zadostovali bi izidi 2:0, 4:1, 5:1 in več) nad Viktorio vijolični namreč potrebujejo domala sanjsko predstavo in stoodstotno (tudi v glavah) pripravljene nogometaše, predvsem pa, kot se zdi, napadalca več v bolj drzni postavitvi. To bo zagotovo velika preizkušnja in izziv za – tudi – spretnega govornika Čačića, saj Maribor v letošnjih kvalifikacijah za LP še ni sestavil privlačne igre in dobrega rezultata. Morda je bil najbližje dopadljivi podobi prav v Plznu, toda iztržek je bil tudi najvišji gostujoči poraz v zadnjih štirih letih v kvalifikacijah za LP.

Mariborčani imajo največ težav z neučinkovitostjo, a je tudi res, da do minulega torka napadalcem niti ni bilo treba zabijati veliko golov. Povsem drugače je v domačem prvenstvu, v katerem Marcos Tavares, Jean-Philippe Mendy in Nusmir Fajić med seboj tekmujejo, kdo bo zabil več golov.