Anglija ima moč na trgu, Nemčija pa izjemen obisk

Potem ko so odprli sezoni v Franciji in na Otoku, bo konec tedna napočil čas še za bundesligo, serie A in primero division.

Objavljeno
14. avgust 2017 01.57
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Angleška liga zmaguje na trgu, nemška po merilih izjemnega obiska, španska z močjo dveh velikanov, povrhu z dvema zvezdnikoma najširših razsežnosti, italijanska po načelih učbenikov, taktike in spominih na čase navzočnosti smetane svetovnih asov, francoska pa s posameznimi vlaganji, ko PSG podira vse dosedanje mejnike …

V sezoni, ki jo bo sklenilo spektakularno svetovno prvenstvo v Rusiji, od 14. junija do 15. julija 2018, se bo dogajalo marsikaj. Že uvod v angleško prvenstvo je ponudil festival golov na tekmah Arsenala in Liverpoola, klubov velike zgodovine, a že (pre)dolge suše v lovu na ligaški vrh. Za začetek se je doma nepričakovano zataknilo prvakom iz vrst Chelseaja, očitno je skozi vrata vstopila sezona številnih razburljivih in nepredvidljivih dogodkov v otoških arenah, ki resda z vse dražjimi vstopninami na tribune privabljajo zlasti bogatejši sloj, ob njem pa številne obiskovalce iz tujine.

Angleški nogometni ples se je začel praznično, Francozi so klubsko sezono odprli en teden prej, v senci dogajanj na igrišču je bila spektakularna Neymarova selitev iz Barcelone v Pariz, ob koncu tedna bodo oživele še arene v Nemčiji, Italiji in Španiji.

Za prve tri točke se bodo na nemški premieri pognali na petkov večer, ko na oder najprej tradicionalno stopi prvak prejšnje sezone. Zdaj je bil to že petič zapored Bayern in glede na vso moč na igrišču, v pisarni in blagajni je klub iz Münchna – mesta najvišje kakovostne ravni življenja v nemškem prostoru, 4. pa na svetu (za Dunajem, Zürichom in Aucklandom) – spet udarni favorit za prestižni šampionski krožnik. Bavarci bodo na omenjeni prihajajoči petek gostili tekmece iz Leverkusna, kluba, ki je pod posebnim drobnogledom od leta 2015 tudi pri nas zaradi navzočnosti Kevina Kampla …

Prvi zvezdnik slovenskega nogometa je nesporno Škofjeločan Jan Oblak, vratar Atletica, moštva, ki je prav z njim vidneje v zadnjih letih zamešalo štrene velikanoma, mestnemu tekmecu Realu in Barceloni, in podiralo tudi evropske ovire. V Španiji sicer prvenstvena premiera sezone ne pripada prvaku tako kot v Nemčiji ali tudi Italiji, kjer bo zastor na svojem štadionu v soboto dvignil Juventus, sicer pa ima sleherna od petih najbolj cenjenih lig svoje značilnosti.

Že vrsto let kazalci vrednosti na trgu največjo moč pripisujejo angleškemu prvenstvu. Tam denarni zneski za TV pravice vedno znova podirajo mejnike, iz leta v leto narašča zanimanje za vodilne klube zlasti na azijskem tržišču, priljubljenost Manchester Uniteda tam prekaša tudi najbolj optimistična pričakovanja uslužbencev v pisarnah kultnega Old Trafforda. Ko je družba Deloitte nazadnje razgrnila natančne podatke o pretoku denarja v petih najmočnejših ligah, za sezono 2015/16, je Anglija po večini parametrov, pričakovano, na vrhu. Tudi zasedenost štadionov v odstotkih je najvišja prav na Otoku, toda glede udobja, zmogljivosti, ponudbe, tudi cenovno ugodne, vključno z vstopnicami, Nemčiji pripada vrh.

Pa ni bilo vedno tako. Toda odkar so za svetovno prvenstvo 2006 uredili izjemne štadione, klubi pa razgrnili politiko dostopnih cen vstopnic za posamezno tekmo z najcenejšimi po 15 evrov, so številne predstave iz tedna v teden razprodane. Dortmund je tako že vrsto let s povprečnim obiskom 81.000 gledalcev na svojem štadionu v bundesligi na evropskem vrhu (Barcelona 77.000, Bayern in Manchester Utd po 75.000). Toda nemški fenomen polnih aren ne pripada le nogometno vznesemu Porurju, kjer ob omenjenih rumeno-črnih ogromna navijaška pripadnost spremlja tudi moštvo Schalkeja, ali münchenskemu gigantu z vodilnimi zvezdniki lige (Neuer, Lewandowski, Müller, Ribery, Robben, poslej tudi James Rodriguez), temveč tudi Hamburgu, Bremnu, bogatim novodobnim Leipzigu, Hoffenheimu in Wolfsburgu, povratnik med elito Stuttgart pa je bil v prejšnji sezoni z rednim obiskom prek 50.000 gledalcev rekorder med drugoligaši stare celine.

Serie A? Kje so časi spektaklov najvišje ravni in smetane asov od vsepovsod v Torinu, Milanu, Firencah, Rimu, Neaplju? Tudi v nam bližnjem Vidmu je nekoč navduševal Brazilec Zico, pozneje gole zabijal nemški ostrostrelec Oliver Bierhoff. Vlečna lokomotiva po organizacijski in tekmovalni plati ostaja Juventus, v zadnjih sezonah sta mu poskusila slediti Napoli in Roma. Zaspala sta kultna milanska kluba kluba Inter in AC Milan, a pri slednjem so zdaj vstopili novi kitajski lastniki, njihov nakup kluba v višini 740 milijonov evrov je najvišji doslej z daljnega vzhoda na evropski nogometni sceni.

Občasno predramijo dolgovi Barcelone in Reala, a obenem gre za tako pomembni in vplivni inštituciji, da zlahka ohranjata uspešnost, prepoznavnost in globalno priljubljenost. Fenomena Cristiana Ronalda in Lea Messija po vseh plateh na igrišču in ob njem iz leta v leto podirata mejnike, njuni moštvi sta na evropskem jugozahodu razred zase. Pa ne le tam. Po Forbesu je tržna vrednost Barcelone iz leta 2016 najvišja v nogometnem svetu (3,7 milijarde evrov), sledi Real (3,63), za njima sta Manchester Utd (3,58) in Bayern (2,7), naslednji španski klub pa je Atletico na 15 mestu (633 milijonov).

Primera division ohranja svoj mik s kakovostnimi predstavami, izjemnimi vložki posameznikov, ne le omenjenega dvojca, in vsaj občasno ponudi tudi kakšno presenečenje, ko pač favoriti lovijo tudi evropske lovorike, pa se jim zato lahko doma zatakne. A denarni stroj se obrača, javnost uživa in nestrpno šteje dneve do konca nogometnih počitnic. V Franciji in Angliji jim je že odzvonilo, prihodnji dnevi prinašajo veselje še navijačem v Nemčiji, Španiji in Italiji.