Arda vendarle dočakal Messija in Iniesto

Trener Barcelone Luis Enrique si je močno želel Atleticovega Turka Ardo Turana in ga tudi dobil.

Objavljeno
11. julij 2015 23.58
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
»Dovolj imam nenehnega teka!« Tako je najboljši turški nogometaš Arda Turan po sezoni sporočil trenerju Diegu Simeoneju in dal vedeti, da ima vrh glave delavskega nogometa in da se izteka njegovo obdobje pri madridskemu Atleticu. Namig je bil jasen, kam bo odšel, je bila uganka. Anglija je bila najbliže, toda nazadnje je ostal v Španiji.

Osemindvajsetletni simbol Atleticovega in Simeonovega garaškega nogometa je bil izbranec trenerja Barcelone Luisa Enriqueja. Katalonski klub je uslišal trenerjevo željo, plačal 34 milijonov evrov odškodnine (z bonusi bi lahko odškodnina zrasla do 41 milijonov evrov) madridskemu tekmecu in se sprijaznil s tem, da bo na prve uradne Turkove tekme za Barcelono čakal do januarja. Tedaj bo potekla kazen, ki jo je klubu zaradi čezmernega trošenja v nakupovanjih igralcev izrekla Evropska nogometna zveza.

Turanova želja, da bo pri Barceloni tekel manj, najbrž ne bo povsem uslišana. Enrique ga je izbral prav zaradi velike agresivnosti in izjemnih tekaških sposobnosti, ki jih odlično dopolnjuje s taktično dovršenostjo in zmožnostjo igranja v različnih vlogah.

Zamisel o Turku v Barceloni je že veliko prej »zrasla na Enriquejevi glavi«. Svojimi pomočnikom je takoj, ko je Xavi Hernadez napovedal zadnjo sezono v Barceloni, dal nalogo, da do zadnje podrobnosti spremljajo in analizirajo Turanov življenjski (je musliman po veroizpovedi in socialist po političnem prepričanju) in nogometni ritem. Res je, da niso potrebovali dolgo časa, ko je Enrique dal vodstvu kluba jasno sporočilo, da je lahko Xavijev naslednik v posodobljeni različici le Arda. Da je izbral pravega igralca, se je Enrique prepričal tudi tako, da se je s Turanom že prej pogovoril o možnosti selitve v Katalonijo. Drugi Turkovi snubci, predvsem angleški klubi s Chelseajem na čelu, so bili posledično brez možnosti.

Enrique je v Ardi Turanu prepoznal predvsem samega sebe. Tudi Enrique je slovel kot nogometaš, ki je pretekel več od drugih in na igrišču je vselej pustil dušo in srce. Pri tem ni bil le vodonoša, temveč tudi dober strelec in asistent. Turanova raznovrstnost pa je njegova največja odlika, tako da se mu obeta oboje: veliko teka in ustvarjalne igre.

»Arda je odličen igralec. S Xavijem ga ni mogoče primerjati, sta različna tipa zveznih igralcev. Pri Atleticu ni igral na Xavijevem položaju, ima pa veliko značilnosti, zaradi katerih bi lahko igral tudi tam, kjer igra Xavi. Arda je zvezni igralec z občutkom za razumevanje igre in je ustvarjalen, toda še ne vemo, kako bo deloval na igrišču,« je Turkov prihod komentiral Andres Iniesta, ki spada v kategorijo nedotakljivih igralcev. Tudi zaradi njegovih igralnih značilnosti je Enrique pripeljal Ardo, saj je računal, da bo Turek v marsičem olajšal Iniestino vlogo na igrišču in da bi lahko tudi večkrat spočil zvezdnika, ki je čedalje bolj nagnjen k poškodbam. Iniesta naj bi po novem igral bliže tekmečevim vratom. Ni skrivnost, da je Iniesta tudi Turanov igralski vzornik. »Nadvse spoštujem Andresa, njegov slog igre mi je najbolj všeč in je moj vzornik. Odkar igram v Španiji, sem si želel igrati za Barcelono in ob Iniesti ter ob najboljšemu na svetu,« je priznal nekdanji igralec največjega turškega kluba Galatasaraya. Najboljši po njegovem pa je Lionel Messi.