Arsenal še odločneje nad Monacov obrambni zid

Atletico  v povratni tekmi 1/8 finala lige prvakov rešuje sezono proti Bayerju, ki je nanizal pet zmag brez prejetega gola.

Objavljeno
16. marec 2015 21.29
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Arsenal je kljub zaostanku iz prvega dvoboja v Londonu z 1:3 še zadnji veliki angleški up za preboj med osem najboljši v ligi prvakov. Monacu bi doma za napredovanje zadostoval tudi poraz z 0:2. Forma »topničarjev« njegove navijače in trenerskega veterana na najzahtevnejši klubski sceni pa navdaja z velikim optimizmom.

Chelsea je prvi potegnil kratko v francosko-angleškem spopadu, Manchester Cityju nihče ne daje niti odstotka možnosti v dvoboju z Barcelono. Zato Angleži vse upe polagajo na podvig topničarjev, da bi preprečili hud polom na evropskem prizorišču.

O tem, kdo je v boljši formi, Monaco ali Arsenal, se je težko opredeliti. Po prvi tekmi na štadionu Emirates je Monaco izgubil le pokalno tekmo v gosteh pri moštvu Paris St. Germain (0:2), ligaško generalko za današnji evropski dvoboj je prepričljivo dobil s 3:0. Arsenal je nanizal štiri zmage, tri ligaške in odmevno pokalno na Old Traffordu. Znova se je priključil Chelseajevim izzivalcem. S tekmo več za mestnimi tekmeci zaostaja 7 točk.

Wenger, trener z največ tekmami v ligi prvakov, je v Londonu prejel hudo taktično zaušnico veliko mlajšega kolega Leonarda Jardima. Tudi za Monte Carlo ima Wenger pripravljenih veliko taktičnih različic, ampak katerokoli bo že izbral, bo v njej moral upoštevati tako napadalne kot obrambne vidike. Arsenal mora zabiti več kot dva gola in nobenega prejeti.

Monaco je v tej sezoni izgubil eno samo tekmo z višjim izidom, ki bi Arsenalu omogočila napredovanje – avgusta prvenstveno z Bordeauxom z 1:4. Drugi najvišji poraz, ki so bili sicer zelo redki (vsega 6 v vseh tekmovanjih), je bil 0:2. Večina zato Monaco vidi že v četrtfinalu.

»Takšno razmišljanje je za nas smrt. Ponoviti moramo imenitno predstavo iz Londona. Videli ste, kako bi se skoraj opekel Real. Ampak za Monaco to še ni vrhunec. Če izločimo Arsenal, se lahko prebijemo tudi do finala« je bil hkrati previden in optimističen trenerjeva podaljšana »noga« na igrišču, Portugalec Joao Moutinho. Jardim, 40-letni Venezuelec, ki se brez pompa in daleč od glavnih vlog prebija v kategorijo najboljših trenerjev v Evropi, je mojster za obrambne postavitve. Te so rakava rana za Wengerjeve predvidljive napadalne različice. »Luknjaste so in nanje smo se ustrezno pripravili,« je o Arsenalovih enosmernih poteh povedal bolgarski veteran v Monacovem moštvu Dimitar Berbatov, ki je bil eden od strelcev v Londonu. Monaco ima najboljši obrambni »score« v LP v tej sezoni. Prejel je vsega dva gola (v Lizboni in Londonu), njegov vratar, hrvaški reprezentant Danijel Subašić, je statistično najboljši vratar LP.

Arsenalu statistika ni naklonjena. V zgodovini LP še nobena ekipa ni nadoknadila domačega poraza z dvema goloma razlike. Za Wengerja, ki je na Monacovi klopi pred selitvijo na Japonsko za eno sezono preživel 7 let, je tekma velik izziv. »Raje bi imel izid 3:0 za nas, ampak kar je, je. Je pa tudi res, da je v nogometu vse mogoče,« se je opogumljal 65-letni Alzačan iz Strasbourga.

Največji Arsenalov dolžnik in hkrati adut je Francoz Olivier Giorud. »Kritikom bom odgovoril na igrišču s svojo psihično močjo,« je med razmišljanjem o pristopu in zamujenih priložnosti v prvi tekmi povedal Giroud. »On je fant, ki je še pri 22 letih igral v tretji ligi. Prebil se je v svetovni razred. To zmorejo samo psihično močne osebnosti,« pa je Wenger potrdil, da še zaupa napadalcu.

Liga prvakov, povratni tekmi osmine finala

Monaco - Arsenal (20.45) /3:1/

Atletico Madrid - Bayer Leverkusen (20.45) /0:1/

 

// rezultata prvih tekem