Atletico desetič španski prvak

Po ligaški še pokalna lovorika za Bayern, Arsenal prekinil devetletno sušo, Atletico z zlata vredno točko iz Barcelone.

Objavljeno
18. maj 2014 01.25
FBL-ESP-LIGA-BARCELONA-ATLETICO
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Barcelona - Nogometaši madridskega Atletica so si pred finalno epizodo v ligi prvakov (z Realom) priigrali lepo popotnico, saj so desetič v zgodovini postali španski prvaki. V odločilnem obračunu zadnjega kola so namreč v gosteh pri Barceloni izvlekli remi (1:1), kar je bilo dovolj, da so zadržali tri točke naskoka pred katalonskim gigantom. Ta je imel v prvem polčasu vajeti v svojih rokah in v 33. minuti prek Alexisa Sancheza tudi povedel, vendar pa je že v četrti minuti nadaljevanja končni rezultat postavil Diego Godin. Tako se je Atletico veselil prve ligaške lovorike po letu 1996, obenem je postal prvi klub, ki ni Barcelona ali Real, s to prestižno trofejo po Valencii izpred desetih let. Na trenerskem stolčku Barçe je še zadnjič sedel argentinski strokovnjak Gerardo Martino, ki je s klubom dosegel dogovor o prekinitvi sodelovanja. Njegov naslednik bo Luis Enrique, vodstvo Barcelone pa mora angažma dosedanjega trenerja Celte še uradno potrditi.

Bayernu dvojna krona

Nogometaši Bayerna pa so v ponovitvi finala lige prvakov iz prejšnje sezone v domačem pokalnem finalu z 2:0, toda šele po podaljšku, ugnali Borussio iz Dortmunda, s čimer so naslovu državnih prvakov v tej sezoni dodali še pokalno lovoriko. Trener bavarskega velikana Pep Guardiola se je odločil, da bo iz kadra odrezal hrvaškega napadalca Maria Mandžukića, ki je tako očitno že odigral zadnji obračun v majici Bayerna, pri katerem tokrat prav tako ni bilo Bastiana Schweinsteigerja. Borussia se je dobro držala vse do začetka drugega podaljška, ko je Romana Weidenfellerja prvi ukanil Arjen Robben, v poslednjih izdihljajih dvoboja pa se je med strelce vpisal še Thomas Müller. Poraženo moštvo pa se bo z veliko grenkobo spominjalo 64. minute, ki bi lahko bila odločilna, če ne bi sodniki razveljavili gola Matsa Hummelsa. Dante naj bi namreč žogo po njegovem strelu izbil, ko je ta že prečkala golovo črto; res pa je tudi, da so bili igralci Borussie - med njimi tudi Robert Lewandowski, ki je še zadnjič nosil klubski dres pred selitvijo k tokratnemu nasprotniku - pred tem v prepovedanem položaju. Za Bayern je to že 17. pokalna lovorika v klubski zgodovini, desetič doslej pa so se Bavarci veselili dvojne domače krone.

Po devetih letih konec Arsenalove suše

Prve lovorike po devetih sušnih letih pa so se veselili tudi nogometaši Arsenala, ki so v finalu angleškega pokala FA na Wembleyju po podaljšku, s 3:2, odpravili Hull, pri katerem je slovenski zvezni igralec Robert Koren obsedel na klopi za rezervne igralce, po vsej verjetno pa bo po sezoni zapustil klub. Hull je že po devetih minutah vodil z 2:0, a je Arsenal v igro že v 17. minuti vrnil Santi Cazorla, podaljšek pa je izsilil Laurent Koscielny. Odločilni gol je v 109. minuti prispeval Aaron Ramsey.