"Atletico najlepša zgodba, kadarkoli napisana"

Sanjski večer dvakratnega strelca Antoina Griezmanna v evropski ligi. Po Srečku Katancu do Uefine lovorike tudi vratar Jan Oblak
Fotografija: Janu Oblaku je čestital za odmeven podvig tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin (desno).
Odpri galerijo
Janu Oblaku je čestital za odmeven podvig tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin (desno).

Lyon – Nič novega, bi lahko sklenili po sinočnjem večeru, v katerem si je Atletico Madrid zagotovil novo prestižno lovoriko in se še bolj tesno približal evropskim težkokategornikom v milijardni industriji, imenovani sodobni nogomet. Sinoči pa se je prebil med nesmrtna nogometna imena tudi slovenski vratar Jan Oblak, ki je zanesljivo opravil, kar je moral opraviti.

Škofjeločan je po novem povsem izenačen s Srečkom Katancem, do sinočnjega večera edinim slovenskim nogometašem z lovoriko v tekmovanjih pod Uefinim dežnikom. Oba imata odslej v nogah po tri nastope v finalih, oba sta bila uspešna po enkrat ... Toda Jan Oblak je 7. januarja dopolnil šele 25 let, predstavlja glavno tarčo najbogatejših in najbolj ambicioznih nogometnih inštitucij na stari celini in kdo ve, kako močno bo ozaljšal svojo domačo vitrino v naslednji desetletki med vratnicama ... Že danes pa lahko izpostavimo odlično skupno statistiko slovenske številke 1 v evropski ligi: Oblak je namreč v majicah Benfice (10) in Atletica (22) ubranil kar 32 od 34 strelov na svoja vrata!
 

Griezmann pred Platinijem in Zidanom


Sinoči resda prav v nobenem trenutku ni kazalo, da bi lahko provansalski klub pokvaril veselico 11.000 privržencev Atletica v Lyonu, tako velik kakovostni prepad je zeval med tekmecema. Francozi so resda poskušali igrati privlačno za oko, podobno kot pred leti Roma, ko jo je vodil isti trener Rudi Garcia v podobnem modelu igre 4-2-3-1. Toda niso zmogli več kot eno pravo priložnost za gol že v 4. minuti, ko je odlični Dimitri Payet z dvojno podajo vrgel iz igre celotno špansko obrambo, nato pa z "globinsko žogo" zaposlil še Germaina.

Diego Costa (levo) se je po veliki zmagi poveselil tudi z Janom Oblakom.
Diego Costa (levo) se je po veliki zmagi poveselil tudi z Janom Oblakom.


Ko je moral nesrečni Payet zapustiti igro zaradi obnovitve poškodbe stegenske mišice, so Francozi izgubili zagon, le še nemočno so obletavali granitno špansko utrdbo. V takšnih razmerah ni bilo čudno, da je vnovič izbruhnil velemojster Antoine Griezmann, nemara eden najboljših nogometašev na svetu, ki je zabil dva gola s svojima prvima dotikoma v kazenskem prostoru tekmeca! Ključni trenutek tekme se je resda zgodil po hudi napaki Marseilla, do katere je bil Atletico neviden: vratar Mandanda je v nasprotju z učbeniško teorijo podal žogo po tleh v sredino, dotlej zanesljivi vezist Zambo pa jo je nerodno odbil do Gabija, ta je podaljšal do Griezmanna, ki je dobil dvoboj iz oči v očio z Mandando. "Griezi" je postal šele prvi francoski nogometaš z dvema goloma v finalih Uefine evropske lige ali lige prvakov, kar ni mačji kašelj, če osvežimo spomin na imena à la Michel Platini, Thierry Henry in Zinedine Zidane.

Junak večera Antoine Griezmann se je veselil lovorike tudi skupaj s soprogo in hčerko.
Junak večera Antoine Griezmann se je veselil lovorike tudi skupaj s soprogo in hčerko.


Atleticu zares ustrezajo francoski tekmeci: v zadnjih 13 tekmah proti Francozom je izgubil le enkrat, s tretjo lovoriko v evropski ligi je na večni lestvici ujel Liverpool, Juventus in Inter, višje kotira le Sevilla (5). Zanesljiva predstava Madridčanom je navdušila tudi rojake. V športnem dnevniku Marca so denimo naslovili poročilo o tekmi z "Atletico je najlepša zgodba, kadarkoli napisana", izpostavili odličnega Griezmanna in njegovo morebitno selitev v Barcelono.

Komentarji: