Atleticov Francoz je razlog za Realov strah

Nogometni napadalec Antoine Griezmann je že popravil strelski izkupiček v španski ligi iz minule sezone.

Objavljeno
11. april 2015 23.49
APTOPIX Spain Soccer La Liga
G. N., šport
G. N., šport
Antoine Griezmann je v minuli sezoni španskega nogometnega prvenstva zabil 16 golov. Učinek Francoza v dresu baskovskega moštva Real Sociedad je bil razlog, da je Atletico Madrid zanj plačal kar 30 milijonov evrov odškodnine. Že osemnajst golov pa je zabil tudi v dosedanjem delu španskega prvenstva, v katerem je igral 30 tekem.

Nizkorasli (176 cm) napadalec se je odlično ujel s hrvaškim postavnežem Mariom Mandžukićem. Toda Griezmann tudi pred prestopom k Atleticu ni bil kdorkoli, marveč igralec v velikem vzponu, saj je v petih sezonah za Sociedad zabil 46 golov, od tega 6 v drugi ligi v svoji prvi sezoni v Španiji. Toda bilo je vse prej kot lahko. Pri Sociedadu je bil eden od glavnih zvezdnikov, Atleticovo vodilo je, da pri njem ni zvezdnikov.

Nekoliko nenavadno je, da je reprezentant mlajših reprezentančnih selekcij nogometno odraščal v španskem delu Baskije. Pred tem je bil član Montpelliera. Sociedad se je najbolj »zapičil« vanj in ga pri starosti 14 let zvabil k sebi. A šele potem, ko je prepričal njegova starša. Oče je tudi nogometni trener, pod njegovo taktirko je pri klubu Mâconnais naredil prve nogometne korake.

Madridsko življenje pod trenersko taktirko zahtevnega Diega Simeoneja je bilo sprva vse prej kot idilično, toda Argentinec je bil vztrajen in čakal na njegov izbruh. »Pozno sem prišel s svetovnega prvenstva. Zamujal sem za drugimi igralci,« je Antoine pojasnil, zakaj je prilagajanje v novo okolje in moštvo trajalo nekoliko dlje. A se je splačalo. Prelomna je bila tekma s Cordobo, lanskega 1. novembra. Zabil je prva dva gola.

»Vedel sem, da bom potreboval dlje časa, da se bom uigral in navadil na drugačen način igre, kot sem ga igral pri Sociedadu. Pri njem smo več trenirali z žogo, pri Atleticu je več poudarka v telesni moči. Ta je glavna značilnost moštva in je resnično zelo naporno,« je priznal, da pod Simeonovim načinom dela ni lahko.

Trud se je debelo obrestoval v tem letu, v katerem je Francoz strelsko izbruhnil. »Pomembno je bilo, da sem bil potrpežljiv, ko mi ni šlo, in sem čakal na svojo priložnost.« Zabil je kar 12 golov, več sta zmogla le nedotakljiva Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. V španski ligi je Griezmann prvi Atleticov strelec, v vseh tekmovanjih je malce učinkovitejši od Mandžukića (21:20). Udarni Atleticov dvojec se je ujel tudi zaradi svoje raznolikosti. Griezmann je hiter in spreten ter deluje iz ozadja. Mandžukić je močan v dvobojih in igri z glavo. Odlično se dopolnjujeta, zaradi česar so navijači in Simeone kar hitro pozabili na Diega Costo, v minuli sezoni najboljšega strelca.

»Je delaven in zadeva takrat, ko to najbolj potrebujemo. Pogosto igra na bočnem položaju, ker nam tam najbolj koristi. Odlikuje ga vsestranskost, zabija gole, igra po sredini ali na krilu, za napadalcem ali v ospredju,« je svojega varovanca opisal in hkrati pohvalil Simeone, ki izpostavlja tudi njegove obrambne naloge. »Tako kot se napad začenja pri vratarju, se obramba pri napadalcu. Antoine to počne odlično.«

Prejšnji mesec za Griezmanna resda ni bil najbolj učinkovit, toda strelsko formo je povrnil pravočasno, pred torkovo prvo četrtfinalno tekmo lige prvakov z mestnim tekmecem Realom. Pred dvema mesecema je Atletico že dal lekcijo Realu in mu z zmago s 4:0 primazal krepko zaušnico. Antoine je zabil en gol in si prislužil Simeonejevo oceno, da je igral najboljšo tekmo za Atletico.