Avstrijci ob Kavčičevem debiju nadigrali Slovenijo

Za zmago s 3:0 je dvakrat zadel Arnautović, enkrat pa Alaba.

Objavljeno
23. marec 2018 19.12
Posodobljeno
23. marec 2018 19.12
tlo Kavčič reprezentanca
L. Z., STA
L. Z., STA

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je ob 20.45 v Celovcu začela prijateljsko tekmo z Avstrijo. Slovenski reprezentanti pod vodstvom novega selektorja Tomaža Kavčiča so bili z delom, ki so ga na pripravah opravili od ponedeljka na Brdu pri Kranju, zadovoljni in so optimistično pričakovali današnji obračun, a realnost je bila povsem drugačna.

Naši severni sosedje so prepričljivo zmagali s tri proti nič, dvakrat je v polno meril Marko Arnautović, enkrat pa David Alaba.

Izjave po tekmi

Selektor Kavčič po tekmi ni skrival, da ga čaka še dosti dela: »Rezultat je vedno pomemben. Tekmo bomo morali analizirati, Avstrijci so zasluženo zmagali. Fantje niso potolčeni, po tekmi sem jim dejal, naj dvignejo glave gor.«

»Bili smo premalo agresivni, zato so imeli toliko priložnosti. Morali bomo to porpraviti, biti bolj kompaktni. Morda smo pregoreli v želji. Pred tekmo smo si rekli, da bomo dali vse od sebe, čeprav vemo, da je to prijateljska tekma,« je dejal kapetan slovenske izbrane vrste Bojan Jokič.

Potek prvega polčasa


Po mirnem začetku obeh reprezentanc je v 16. minuti s prostega strela natančno meril Alaba in žogo spravil za hrbet Vida Belca, ki je v slovenskih vratih nadomestil Jana Oblaka, ki si je tik pred tekmo lažje poškodoval zadnjično mišico.

V 27. minuti je Benjamin Verbič dobro preigraval na robu kazenskega prostora in si izboril prostor za strel, a je Heinz Lindner njegov poskus odbil v kot.

Avstijci so imeli terensko premoč, ki so jo znova kronali v 36. minuti. Po hitri akciji na desni strani je Arnautović v osrčju kazenskega prostora po tleh prejel žogo in jo poslal desni kot Belčevih vrat. Slovenci bi kljub slabši igri lahko še pred polčasom prišli do izenačenja, če bi Josip Iličić s prostega strela namesto vratnice stresel mrežo.

Potek drugega polčasa

Med polčasom je Kavčič naredil dve menjavi: na zelenico je namesto Roberta Berića poslal Romana Bezjaka, namesto Jasmina Kurtića pa Valterja Birso.

Avstrijci se niso ustavili, slovensko obrambo so znova ukanili v 51. minuti. Nadvse domiselno akcijo, v kateri je Julian Baumgartlinger žogo z »lobom« spravil prek slovenske obrambe, Arnautović pa pravočasno utekel in z glavo dosegel svoj drugi zadetek na tekmi. Do konca tekme se je zvrstilo še po nekaj priložnosti na obeh straneh, a do spremembe izida ni prišlo.



Marko Arnautović je dosegel dva zadetka. Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters

Slovenci dobili edini dosedanji obračun

»Za nas bo to prva tekma pod novim selektorjem. Vsi smo zdravi, redno igramo v svojih klubih, tako da lahko pričakujemo veliko. Dali bomo vse od sebe, gremo na zmago, bomo videli, kaj bo vse skupaj prineslo,« je pred tekmo dejal vezist kijevskega Dinama Verbič. Z njim se v slovenskem taboru strinjajo praktično vsi, optimizem je vseprisoten.

Domačini so si blamažo privoščili še pred začetkom tekme, saj so v zapisniku navedli, da je selektor Slovenije še vedno Srečko Katanec.


V prid Slovenije govorijo dosedanje medsebojne tekme. Natančneje - gre le za eno, in sicer sta jo ekipi odigrali 18. marca 1997 v Linzu. Slovenci so zmagali z 2:0.

Na strani Avstrije pa je trenutna uvrstitev na lestvici Mednarodne nogometne zveze. Severni sosedi so namreč na visokem 28. mestu, Slovenci pa na 62.