Azzurri na kolenih, Slovenci v nebesih

Dvoranski nogomet: ob zmagi s 3:2 nad Italijo so četrtfinalna vrata EP na stežaj odprta.

Objavljeno
30. januar 2014 00.20
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Po sedmih porazih na evropskih prvenstvih je slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu prvič zmagala. V dramatični tekmi je s 3:2 premagala tretjo z zadnjega EP Italijo. Za napredovanje v četrtfinale Sloveniji zadostuje že neodločen izid v petkovem dvoboju z Azerbajdžanom.

Drugi tekmovalni dan se je začel s presenečenjem v skupini D in razpletom brez zmagovalca med evropskimi prvaki Španci in Hrvati (3:3). Slovenci so stopili še korak dlje kot južni sosedi. Uresničili so drzne napovedi, da bi lahko presenetili favorizirane Italijane. Izkoristili so slab vstop v dvoboj tekmecev, ki so prepozno dojeli, da igrajo s silno nabrušenimi nasprotniki.

Italijansko mrežo je načel Gašper Vrhovec s strelom z razdalje. Zaostanek je razjezil Italijane, ki so oblegali slovenska vrata, toda naši so na vsak napad odgovorili s fanatizmom, ki je dvigoval na noge italijanske rezerviste. Kljub premoči Italijanov so naši zamudili lepo priložnost, da bi na odmor odšli s prednostjo treh golov. Alen Fetić je zadel tudi vratnico.

Italijani so v drugem polčasu posegli po vseh orožjih. V 24. minuti so si igralci skočili »v lase« po nešportni potezi enega od tekmecev, ki je brcnil Kristjana Čujeca. Italijanom se je bolj čvrst in izzivalen pristop obrestoval. Hitro so izenačili, a še hitreje so se spet znašli v zaostanku. Čujec je v 25. minuti na sredini igrišča ukradel žogo in po nekaj korakih sprožil ter zadel.

Našim se je nasmihal imeniten izid, toda do konca je bilo še dolgih 15 minut, v katerih so Italijani poskušali dobesedno vse. Tudi z vratarjem v polju, a so v lovu za izenačenjem ujeli zaostanek dveh golov. Naši niso bili brez priložnosti, toda v glavni vlogi je bil vendarle vratar Damir Puškar. Kapetan Igor Osredkar je Slovenijo približal podvigu, ki ga ni moglo preprečiti niti znižanje na 2:3 vsega 31 sekund pred koncem tekme.

»Svojo napoved smo uresničili. Italijani so veljali za favorite, bili so boljši, a smo jih presenetili. Dokazali smo, da zmage proti najboljšim niso bile naključne,« je od sreče žarel strelec prvega gola Gašper Vrhovec.