Bane, beli Drogbajev brat

Srbski branilec pri Chelseaju Branislav Ivanović je bil glavni junak finala evropske lige v Amsterdamu.

Objavljeno
19. maj 2013 13.15
G. N., šport
G. N., šport
Chelseajev junak v zadnjem dejanju evropske lige Branislav Ivanović je pravo nasprotje stereotipne predstave o nogometaših iz Srbije – iznajdljivi, zviti, nekoliko leni, a mojstri ... Pozabite. Postavni branilec je delavec v pravem pomenu besede in tovariš, ki predstavlja najtrdnejši del moštva. Je hvaležen igralec, ki dosledno izpolnjuje svoje naloge na igrišču.

Amsterdamska Arena se je zahvaljujoč Ivanovićevemu golu v sodnikovem podaljšku vpisala na seznam nepozabnih prizorišč nogometnih bitk, 29-letni Srb pa na seznam velikih junakov. Čudovita izvedba, v kateri je »Bane« na najboljši način predstavil svoje najmočnejše orožje, izjemno telesno moč, je bila navdušujoča. Pravzaprav značilna zanj. Tako rekoč iz nemogočega gibanja in z odrivom z desno nogo je poletel v »nebo« in zmogel še toliko moči in spretnosti, da je žogo v rahlem lobu z glavo poslal v daljši vratarjev kot. »To je bil eden od mojih najlepših trenutkov v karieri. Doslej sem le sanjal o tem, da bi zmago dosegel na takšen način,« je bil srečen dobrodušni Srb, ki je v moštvu zvezdnikov zelo priljubljen. Eno od prvih čestitk je prejel od nekdanjega člana modrih Didiera Drogbaja. Na twitterju je ob Ivanovićevi fotografiji zapisal: »Moj brat od druge matere. Zelo sem ponosen nanj.«

Ivanović je najbrž najboljši simbol in temelj uspehov londonskega moštva, ki je po odhodu Joseja Mourinha leta 2007 vseskozi hodilo po robu, toda pisalo veličastne zgodbe o uspehu in s sredino lovoriko v evropski ligi dodalo še eno veliko poglavje. Chelsea je ob Bayernu, Ajaxu in Juventusu član četverice klubov, ki so zmagali v vseh največjih tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze.

»Vedno sem trdil, da lovorike osvaja moštvo, in ne posamezniki. Tudi proti Benfici smo igrali brez vidnih igralcev,« se je Ivanović jasno opredelil do tega, kaj šteje – tovarištvo v moštvo ali posamezniki. »Čast mi je biti del tega moštva. Zadnji dve leti smo nenehno del drame, vedno je zanimivo. Toda v zasedbi prevladuje odlično vzdušje, delamo, borimo se drug za drugega. To je najpomembneje, ko stopiš na igrišče. Pomembno je, da najdemo motivacijo in lažje jo, ko vemo, da imamo ob sebi soigralce, ki so se v vsakem trenutku pripravljeni žrtvovati, da bi pomagali,« je bil filozofski učenec nekdanjega zvezdnika Crvene zvezde Slavoljuba Muslina.

Toda Ivanović nikoli ni bil član beograjskih velikanov, Crvene zvezde ali Partizana, ampak se je brusil pri OFK Beograd. »Vedno sem verjel v to, da bi lahko imel veliko kariero,« je povedal Muslin, morda ključni mož v Ivanovićevi karieri, ki je fanta iz Sremske Mitrovice pripeljal k moskovskemu Lokomotivu, kjer je bil leta 2006 trener. Ne le sebi, tudi klubu je naredil veliko uslugo. Prestop v London naj bi Lokomotivu prinesel kar 13 milijonov evrov.

»Je hiter, odlično igra z glavo in ima vse potenciale za vrhunskega branilca. Najpomembneje je, da je izjemen delavec in profesionalec,« se je Muslin še dotaknil glavnih Ivanovićevih odlik in svojega varovanca primerjal s še enim vrhunskim srbskim branilcem, ki ga je prav tako treniral, Nemanjo Vidićem. »Nemanja je vodja, medtem ko je Bane marljiv in borben.«