Barca je bila škrta in se uštela

Marco Asensio, z Balearov do kraljevskega statusa

Objavljeno
19. avgust 2017 12.16
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Dve tekmi v štirih dneh sta bili dovolj, da je Marco Asensio v Madridu sprožil belo nogometno evforijo. Najprej je na stadionu Camp Nou zabil spektakularen gol za visoko zmago s 3:1, štiri dni pozneje pa v povratni tekmi s projektilom tako rekoč iz slačilnice potopil Bracelono.

Real se je v španskem superpokalu, potem ko je osvojil tudi evropskega, že avgusta in na začetku sezone ogrel do šampionskih temperatur. Med osrednjimi junaki predsezonskih vrhuncev pa je bil 21-letni Marco Asensio, Realov dragulj z Balearov, Majorke. Pri Barceloni oziroma Katalonci se lahko upravičeno tepejo po glavi. Balearsko otočje upravno in zemljepisno spada med katalonske dežele, zaradi česar naj bi Asensio spadal v katalonsko nogometno okolje. Toda Barcelona, ki ga je ves čas budno spremljala, v njem ni prepoznala bodočega zvezdnika španskega nogometa. Odškodnina 4,5 milijona evrov je bila za Barcelono previsoka, čeprav je tedanji športni direktor Andoni Zubizarreta debelo podčrtal Marca. Real, ki je prav tako spremljal njegov razvoj, se ni obotavljal in je plačal, kolikor je bilo treba, da je nadarjenega nogometaša ujel v svojo mrežo konec leta 2014. Po posredovanju teniške št. 1 in najslavnejšega otočana, sicer navijača Reala, Rafaela Nadala pri Realovem predsedniku Florentinu Perezu je madridski velikan do konca sezone 2014/2015 Marca pustil Mallorci, saj se je krčevito borila za obstanek v drugi ligi. Naslednjo sezono je Real poslal Marca v Barcelono na vajeništvo k Espanyolu.

Marco, ime je dobil po slavnem Nizozemcu Marcu van Bastnu, je bil tako rekoč rojen za Barcelono. Pokojna mati Maria Gertruida Margaretha Willemsen, umrla je zaradi raka, ko je bil Marco star 15 let, je bila Nizozemka. Posveča ji vsak gol. Čeprav je bil Marco v otroštvu Realov privrženec in je na steni imel plakat Zinedina Zidana, se je zaradi Lionela Messija »spreobrnil« v Barceloninega navijača. Argentinec je bil njegov vzornik. Marcov oče Gilberto, nekoč prav tako nogometaš v nižjih ligah, je ponosni Bask in tudi Baski so praviloma bolj naklonjeni Barceloni kot Realu. Tudi starejši brat Igor je nogometaš.

Ni naključje, da se je po Neymarjevem odhodu in pred superpokalnim dvobojem z Realom v zakulisju govorilo tudi o Barcelonini nameri, da je Asensia poskušala odkupiti od Reala. Da je za raznovrstnega napadalca, ki lahko igra tudi v zvezni vrsti, pripravljena plačati kar 80 milijonov evrov, kolikor naj bi znašala odkupna klavzula. Od te moke kajpak ni bilo niti zrnca kruha. Asensio je po zgodovinskih dosežkih in čudovitih golih ob svojih debijih v velikih finalih še bolj utrdil svoj status pri trenerju Zinedinu Zidanu, ki ne skriva, da mu zaupa. Zizoujev pretanjen občutek doziranja glavnih vlog med »nedotakljivimi« in njihovimi nasledniki je viden iz tekme v tekmo. Francoski Alžirec hkrati zmaguje, zbira lovorike in vzgaja nove vesoljce. O Asensiu pa je dejal: »Nekoč bo navdušil svet.«

Realov strah, da bi Marca »ukradla« Barcelona, je bil enak španskemu, da bi Marco izbral Nizozemsko. A on je že lansko leto, preden je dopolnil 21 let, ko se igralec lahko odloči, za katero državo bo igral, razblinil vse neznanke. »Jaz sem Španec,« je dejal in tudi priznal, da je bil že v stikih s predstavniki Nogometne zveze Nizozemske. Toda Marco jih je zavrnil, ne nazdnje je bil že dolgo eden od najvidnejših članov španske selekcije do 21 let, ki je pred časom izgubila v finalu eura proti Nemčiji.