Barça lahko zabije tudi šest golov

Nogometna liga prvakov: Katalonci od spodrsljaja v Parizu kot prerojeni.

Objavljeno
08. marec 2017 01.34
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Barcelona – Bomo drevi približno ob 22.35 priče enemu največjih zasukov v zgodovini nogometne igre? Morda. Nihče namreč ne ve, kaj je omejitev najboljšega moštva tega stoletja. Morebitna uvrstitev Barcelone v četrtfinale lige prvakov – ob prednosti PSG s 4:0 – je resda malo verjetna, kljub temu pa je nocoj mogoče vse.

Tako zanimive večere, kot smo jim priča v teh dneh, lahko ponudi le nogomet najvišjega razreda, kakršen domuje v Uefini ligi prvakov. Najboljši športni produkt bi lahko doživel enega od vrhuncev že nocoj, četudi gre »le« za povratni tekmi prvega izločilnega sita tekmovanja. Dvoboj Barcelone in PSG (0:4) bi lahko ponudil najlepšo tekmo sezone, podobno tisti, kakršno sta uprizorila Brazilija in Čile v osmini finala zadnjega mundiala.

Katalonci so v prvi tekmi povsem odpovedali, a jih niti visok poraz ni vrgel iz tira. Odtlej so nanizali štiri zmage, v Madridu premagali tudi Atletico, niz pa končali z zmagama s 6:1 in 5:0, ki bi Barceloni zadostovali tudi drevi. Tudi rezultati vseh domačih tekem v ligi prvakov bi bili ugodni za Barcelono: Borussia in Manchester City sta na štadionu Camp Nou padla z 0:4, Celtic je prejel še tri gole več!

»Nahajamo se na polovici tega dvoboja, zato na igrišče ne bomo pritekli z belo zastavo. Če nam je PSG lahko zabil štiri gole, mu jih mi lahko šest,« je včeraj zatrdil Barcelonin trener Luis Enrique. Zdi se, da je ravnal prav, ko je javno povedal, da bo po koncu sezone začasno prekinil trenersko kariero. Morda je Barça zašla v krizo prav zavoljo negotovosti okrog trenerjeve prihodnosti, kar običajno najmočneje vpliva na nogometaše. »Njim bom zaupal še naprej ne glede na razplet tekme,« je še potrdil Enrique in dodatno spodbudil velemojstre v svojem napadu. Res, če Realov napad krasijo zvezdniki à la Ronaldo, Bale in Benzema, so južnoameriški sosedje v napadu »blaugrane« še boljši; v seštevku morda spremljamo enega najboljših napadov v zadnjih 50 letih. Messi je edinstven, Neymar najboljši v Braziliji, o Suarezu največ pove dejstvo, da Angleži, pri katerih je v dresu Liverpoola blestel v letih 2011-14, še danes ne pomnijo, kdaj je njihova liga premogla tako dobrega napadalca, kot je Urugvajec.

Še nihče v 60-letni zgodovini lige prvakov in pokala državnih prvakov ni nadoknadil poraza s prve tekme z 0:4 in nemara bo ostalo tako tudi po koncu povratne tekme med Barcelono in PSG. Toda Messi in soigralci bi pred 95.000 navijači sprejeli tudi bolj nemogoč izziv, kot jih čaka nocoj ob 20.45. Iskali bodo zmago s 4:0, ki bi jim prinesla podaljšek, ali še večji podvig, kot bi bile morebitne zmage s 5:0, 6:0, 6:1, 7:2, ...

»Parižani ne vedo, kaj jih čaka, in ne bom vam razkril načina, na kakršnega se bomo lotili tekmeca. Lahko vam povem le, da prav vsi naši nogometaši lahko igrajo učinkovito na večini igralnih položajev. Najbrž bomo med tekmo večkrat zamenjali sistem igre, to nam ne predstavlja velike težave,« je napovedal Luis Enrique, ki naj bi se po trditvah španskih kolegov spogledoval z zamislijo, da bi Lionela Messija premaknil bližje zvezni vrsti ter tako dobil prevlado na sredini igrišča. Ob Neymarju in Suarezu naj bi v tem primeru zaigral Rafinha.

Drevi se bo na igrišču kar trlo zvezdnikov, skupna tržna vrednost obeh zasedb je 1,3 milijarde evrov. Privrženci epskih nogometnih večerov bržčas ne bodo zamudili dvoboja Barçe in PSG, v katerem gotovo ne bo manjkalo golov. Če kdo zmore izničiti zaostanek štirih golov, je to prav Barcelona, toda pozor: Pariz je absolutni favorit za napredovanje v četrtfinale lige prvakov.