Barcelona do visoke zmage na Santiagu Bernabeu

Nogometaši Barcelone so dobili veliki derbi španskega prvenstva, saj so Real Madrid ugnali s kar 3:1.

Objavljeno
10. december 2011 18.20
Posodobljeno
10. december 2011 20.20
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Madrid - V 16. kolu španskega nogometnega prvenstva je bil na sporedu težko pričakovani "clasico", kjer so na gostovanju pri Real Madridu do velike zmage s kar 3:1 prišli nogometaši Barcelone. Čeprav je katalonsko moštvo že po 20 sekundah igre zaostajalo z 1:0, so v nadaljevanju uspeli pripraviti preobrat in priti do nove pomembne zmage.

Barcelona se je namreč sedaj po številu točk izenačila z Realom, ki pa ima ob tem odigrano tekmo manj. To je bil tudi boleč udarec za slovitega Joseja Mourinha, ki je moral vnovič priznati premoč Pepu Guardioli, čeprav je pred tekmo kazalo drugače, saj so bili "galaktiki" v izjemni formi.

Benzema izkoristil darilo Valdesa

Šokanten začetek tekme, saj je Real povedel že po vsega 20 sekund igre! Veliko napako je napravil gostujoči vratar Valdes, ki je žogo nespretno skušal izbiti iz svojega kazenskega prostora, a podal do enega od nogometašev Reala. Po strelu Özila z roba kazenskega prostora je do žoge prišel Benzema in iz neposredne bližine zlahka zadel za 1:0.

V 6. minuti so do prve priložnosti prišli tudi gostje iz Barcelone. Na mokri zelenici je spodrsnilo Ramosu, do žoge je prišel Messi in sam stekel proti Casillasu, a je ta uspel ubraniti njegov strel. V 23. minuti je Xavi lepo izvedel prosti strel z roba kazenskega prostora, a se je spet izkazal domači vratar.

Messi podal, Sanchez izenačil

Le dve minuti kasneje pa je imel Ronaldo izjemno priložnost, da poviša vodstvo. Do žoge je prišel med Piquejem in Puyolom, a nato iz neposredne bližine ustrelil precej nad vrati Valdesa. V 30. minuti pa so varovanci Pepa Guaridola uspeli izenačiti na 1:1. Na sredini igrišča se je Messi sprehodil med domačimi igralci, podal do Sancheza, ki je z izjemnim strelom v daljši vratarjev kot ugnal Casillasa.

V 36. minuti je Messi zaradi ugovarjanja glavnemu sodniku po grobem prekršku Pepeja nad Sanchezom dobil rumeni karton. Do konca polčasa sta bili moštvi izenačeni in si nista uspeli priigrati resnejših priložnosti za spremembo izida.

Marcelo nesrečno premagal svojega vratarja

Gostitelji so na začetku drugega polčasa močno pritisnili in tudi izsili prosta strela, a je bil Ronaldo daleč od uspeha. V 54. minuti pa so po nekoliko srečno do vodstva prišli nogometaši Barcelone. S strelom od daleč je poizkusil Xavi, smer žoge je spremenil Coentrato, a je ta zadela Marcela in se od leve vratnice odbila za hrbet Casillasa (1:2).

Le nekaj minut kasneje so katalonski nogometaši spet zapretili, Ramos je zadnji trenutek uspel zaustaviti prodor Sancheza, ki bi bil sam pred Casillasom. V 59. minuti je Mourinho opravil prvo menjavo, na klop je odšel Özil, priložnost je dobil Kaka. Le par minut kasneje je zelenico zapustil še Diarra, vstopil je Khedira.

Fabregas za 3:1

Messi in Sanchez sta v nadaljevanju spet lepo izigrala domačo obrambo, a je strel čilenskega napadalca s skrajne desne strani branil Casillas. V 65. minuti je imel Ronalo spet stoodstotno priložnost, a je iz neposredne bližinez glavo meril mimo gostujočih vrat. Že v naslednjem napadu pa je so svojo priložnost izkoristili nogometaši Barcelone in povedli že s 3:1. Akcijo je začel Messi, podal na desni bok do Alvesa, ki je z izjemnim predložkom našel Fabregasa, slednji pa je iz neposredne bližine z glavo zabil nov gol.

Mourinho je opravil že zadnjo menjavo in v igro poslal Higuaina, na klop je odšel Di Maria. V 75. minuti je bil Xavi v gostujočem kazenskem prostoru le za nekaj centimetrov prenizek, da bi prišel do strela z glavo. V nasprotnem napadu pa je po padcu Puyola nevarno zagrozil Benzema, a bil prav tako nenatančen.

V sami končnici tekme je imel izjemno priložnost Kaka, ki je praktično že premagal Valdesa, a je slednji še z zadnjimi močmi z desno nogo uspel žogo izbiti v kot. V 86. minuti so se srečno obranili tudi domači, saj je po zmedi in nekaj odbitih žogah Casillas uspel ujeti žogo. Le malce kasneje je Iniesta na robu kazenskega prostora lepo preigral Coentraja, prodrl vse do Casillasa, a nato ni uspel podati do Alvesa, ki je bil sam pred praznimi vrati - izid tekme je ostal 3:1.

Začetni enajsterici

Real (4-3-3): Casillas; Diarra, Pepe, Ramos, Marcelo; Khedira, Alonso; Di Maria, Özil, Ronaldo; Benzema.

Barcelona (4-3-3): Valdes; Abidal, Puyol, Alves; Pique, Fabregas, Iniesta, Xavi, Keita; Pedro, Messi, Sanchez.

Real Madrid - Barcelona 1:3

(Benzema 1., Marcelo 54./ag: Sanchez 31., Fabregas 66.)