Barcelona letos osvojila vse in še zdaleč nima dovolj

V 12 mesecih je Luis Enrique ekipo, ki je bila povsem v senci Reala, spremenil v stroj za doseganje golov in osvajanje lovorik.

Objavljeno
21. december 2015 14.50
FBL-WCLUB-2015-BARCELONA-RIVER
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Na začetku leta ni prav nič kazalo na to, da bo FC Barcelona povsem zasenčila špansko, evropsko in nazadnje še svetovno konkurenco. To naj bi bilo leto madridskega Reala, ki je imel v rokah štiri lovorike in je leto 2014 sklenil z 22 zaporednimi zmagami. Barcelona je januarja igrala slabo, kratek stik med trenerjem Luisom Enriquejem in Lionelom Messijem je napovedal črne oblake nad Blaugrano. A kako se je vse spremenilo ...

Katalonci so v tem koledarskem letu celo prekosili lanski dosežek večnih tekmecev iz prestolnice, z včerajšnjo zmago v finalu svetovnega klubskega prvenstva proti ekipi River Plate pa so osvojili peto trofejo, potem ko so ponovili veliki trojček iz sezone 2008/09 s Pepom Guardiolo (španski kraljevi pokal in prvenstvo ter ligo prvakov) in za nameček v Monacu dvignili še evropski superpokal.

Za Barcelono je nepozabnih 12 mesecev. Še januarja se je uresničitev takšnega scenarija zdela znanstvena fantastika, in še marca je bil Real Madrid vodilno moštvo v Španiji. Toda poraz z Atleticom z 0:4 je bil slab obet za beli balet, ki ga je za nameček napadla kriza s poškodbami. Real je s Carlom Ancelottijem še ugnal Atletico v četrtfinalu lige prvakov, toda zatem moral priznati premoč Juventusu, ob tem pa je slaba forma botrovala usodni izgubi točk v primeri division, v kateri je Barcelona mirno prikrmarila do naslova.

Zdelo se je že, da Enrique ne bo zdržal dolgo na vroči klopi, še posebej, ker je na začetku leta Messija posadil na klop za rezerviste na tekmi proti Real Sociedadu. A ugibanja o njegovi skorajšnji zamenjavi ne bi mogle biti dlje od resnice. Enrique, ki ga je leta 1996 Real Madrid zlahka porinil v naročje Barceloni, je z najboljšim nogometašem na svetu našel skupni jezik. Moža sta zgladila vse nesporazume, Messi se je vrnil na desno stran napada, Luis Suarez se je postavil v konico in Barcelona je začela zmagovati. Z Neymarjem je bila kemijska enačba popolna in zdaj nihče več ne govori o Realovem fenomenu BBC (Benzema, Bale, Cristiano Ronaldo), vse je v znamenju nogometne kratice MNS – Messi, Neymar, Suarez. Južnoameriški velemojstri na začasnem delu v Španiji so v Jokohami doživeli sprejem, kakršnega so bili med turnejami vajeni člani skupine The Beatles. In niso se izneverili pričakovanjem, zlahka so osvojili peto trofejo, včeraj je mrežo River Plate načel Messi, dva gola je dodal Suarez, avtor »hat-tricka« v polfinalu proti Gvangžuju.

Barçin sanjski trojček je pred tem razbil Romo s 6:1 in še prej na Realovem štadionu Santiago Bernabeu uprizoril zmago s 4:0. Barcelona je hkrati tudi dokazala, da njena igra ni več tako močno odvisna od Messija, med njegovo mesec in pol trajajočo odsotnostjo zaradi poškodbe kolena rezultati niso bili nič slabši, v celoti pa je prišel do izraza potencial Neymarja in še zlasti Suareza, ki je v Barceloni povsem rehabilitiral svoje načeto dobro ime po incidentih na SP v Braziliji in v Liverpoolovem dresu.

Forma, ki jo kaže Barcelona, poraja vprašanje, ali ji lahko sploh kdo – tudi Bayern, ki se ji zdi še najbližje – prepreči nov zgodovinski mejnik: ubranitev naslova v ligi prvakov, kar ni uspelo nikomur od ustanovitve tekmovanja leta 1992. Da bo vstajenje Barcelone, ki pod Gerardom Martinom v sezoni 2013/14 ni osvojila ničesar, še bolj fascinantno, je treba upoštevati, da je katalonski velikan iztekajoče se leto začel pod kaznijo FIFA zaradi nepravilnosti pri novačenju mladih igralcev in ni smel registrirati novih nogometašev, kar se je ob kopici poškodb na začetku sezone zdela nepremostljiva ovira. Glede na ta, da je tudi v znameniti nogometni akademiji La Masia usahnil vir izjemnih talentov, zvezde res niso bile naklonjene katalonskemu ponosu. A ducat mesecev kasneje Barça blesti, kot ni še nikoli. Zmaga v Jokohami je bila češnja na torti, pravljici pa kar ni videti konca: Barcelona je v najboljšem položaju v la ligi, v ligi prvakov se bo težko spotaknila proti Arsenalu. Real Madrid je že izločen iz španskega pokala in vse kaže, da Rafael Benitez ne bo zmogel zasukati kolesa sreče na madridsko stran. Vse glasnejši so pozivi Zinedinu Zidanu, naj preporodi moštvo, govori se tudi o vrnitvi Joseja Mourinha. In medtem ko v Madridu bijejo plat zvona, potem ko jim leto 2015 ni prineslo veselja, so navijači Barcelone še naprej v sedmih nebesih. Težko je oporekati trditvam, da je bila ekipa FC Barcelone v letu 2015 najboljša ali najbolj dominantna v sodobni zgodovini evropskega klubskega nogometa. Na njenem čelu je kajpak Messi, za katerega se je ob težavah z ledvičnimi kamni ugibalo, ali bo sploh zaigral v včerajšnjem finalu, nakar je s prvim golom odločil zmagovalca proti ekipi svojih rojakov, vredni vsega pet milijonov evrov, kar je manj, kot zasluži sam v mesecu dni. Messi pa je postal prvi igralec, ki je dosegel gol v treh finalih svetovnega klubskega prvenstva, potem ko je bil uspešen že v letih 2009 in 2011.

Dva zadetka je prispeval Suarez. »Sem smo prišli zmagat in pomembno je, da smo opravili posel,« je povedal Urugvajec, ki je zaradi petih golov na turnirju prejel zlati čevelj. »Igrali smo svoj nogomet in bili potrpežljivi, dokler Leo ni zadel. Bolj kot moji goli šteje lovorika,« je bil skromen Suarez in je zatrdil, da lakota po novih podvigih pri Barceloni ni niti malo usahnila: »Po takšnem turnirju mnoge ekipe doživijo manjši padec, toda mi se moramo temu izogniti. Želimo zmagovati naprej in biti še dolgo najboljše moštvo na svetu.«