Barcelona nima zamenjave za Iniesto

Danes se bo končal prvi del lige prvakov v skupinah od A do D – Atletico proti Bayernu brez Oblaka?

Objavljeno
06. december 2016 00.00
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Še največ drame bo ponudil obračun Benfice in Napolija, toda navijači v ligi prvakov spremljajo predvsem zvezdniške klube. Prav zato bodo imeli danes ponovno največjo gledanost Barcelona, Bayern, Manchester City, Arsenal, PSG, Atletico … In pri Barceloni naj bi zaigral tudi Lionel Messi.

Da je bil Andres Iniesta najboljši nogometaš Barcelone na sobotnem obračunu z Realom Madridom, čeprav je igral le zadnje pol ure, pove veliko. O njem in njegovem klubu. Iniesta namreč blesti več kot desetletje brez večjih nihanj. Med najboljšimi vezisti je bil že v letih 2004, 2005 in 2006, torej tedaj, ko je Zinedine Zidane še igral nogomet. Francoz je zdaj Realov trener, vendar Iniesta se ni bistveno spremenil. Resda se njegova pleša širi, preostali lasje pa vse bolj sivijo, toda španski vezist je zadržal žlahtno kakovost.

Barcelona zanj nikoli ni našla prave zamenjave. Že pred časom je kupila Ardo Turana, letos poleti še Andrea Gomesa za več kot 50 milijonov evrov, toda ko se poškoduje Iniesta, je Barcelonina igra za nekaj ravni slabša. Med Iniestovo odsotnostjo so Katalonci pridelali visok zaostanek za Realom, saj Madridčani bežijo za šest točk, za seboj pa že imajo najtežji gostovanji pri Barceloni in Atleticu. Kako dober je Iniesta, je najlepše potrdila njegova podaja Lionelu Messiju v zadnjih minutah sobotne tekme. Argentinec je resda zapravil imenitno priložnost, toda za prste oblizniti je bila že Iniestova vizija, da je med številnimi tekmeci sploh našel soigralca.

V zadnjih tednih brez Inieste so bili razglašeni tudi zvezdniški napadalci. Še najmanj sicer Messi, saj je vendar eden največjih nogometnih umetnikov v zgodovini, a tudi Argentinec potrebuje razigranega partnerja. Bistveno bolj sta v formi padla Luis Suarez in Neymar. Ker bo brazilski reprezentant zaradi kazni izpustil naslednji dve tekmi (eno v ligi prvakov in eno v DP), bo naslednjič zaigral 18. t. m. proti Espanyolu, kar pomeni, da za Barcelono ne bo zabil gola več kot dva meseca.

Španski vezist bo verjetno na igrišču tudi danes proti Borussii iz Mönchengladbacha, da čim prej ujame tekmovalni ritem, prav tako je trener Luis Enrique potrdil, da bo od začetka igral Messi. Drugače zna ravnati Atleticov trener Diego Simeone. Ker imajo Madridčani že zagotovljeno prvo mesto, je vprašanje, ali bo v Münchnu proti Bayernu zaigral slovenski vratar Jan Oblak. Škoda, saj bo drevi na Bavarskem kar nekaj slovenskih ljubiteljev vrhunskega nogometa.