Barcelona že padla, na vrsti Real

Nogometaši Atletica Madrida osvojili jubilejni 10. naslov v Španiji. Poškodbi Diega Coste in Arde Turana.

Objavljeno
18. maj 2014 03.34
J. S., šport
J. S., šport
Barcelona – »Atletico, zaslužiš si naslov prvaka,« je razplet španskega nogometnega prvenstva komentiral madridski športni dnevnik Marca, ki sicer velja za zvestega Realu. Atletico je namreč sinoči vzdržal nalete Barcelone (1:1; Sanchez; Godin) in se prvič po letu 1996 zavihtel na španski vrh.

Sinoči so se obrisali pod nosom vsi, ki so v boju za naslov španskega prvaka stavili na hegemona Real Madrid in Barcelono. Atletico Madrid je kar na Barceloninem štadionu sklatil z vrha Messijevo »blaugrano« in prekinil prevlado največjih španskih klubov, ki jo je v tem stoletju dvakrat »zmotila« le Valencia ('02 in '04).

Tudi včeraj popoldne je bilo podobno kot v vsej sezoni 2013/14, če se osredotočimo na celovito oceno: Barcelono je krasila večja posest žoge (64:36 v %), toda gostje so večkrat streljali na tekmečeva vrata (11:12) in si priigrali več kotov (4:8), tudi nasploh so bili bolj agresivni, gostitelje pokrivali višje od vrat in pretekli več kilometrov. Četudi je Barcelona prešla v vodstvo po evrogolu Alexisa Sancheza z desne strani kazenskega prostora, je Atletico prišel do prve lovorike v tej sezoni prav iz prekinitve – po eni od akcij iz kota je postavil končni izid 1:1 urugvajski štoper Diego Godin, čigar spretnosti bodo lahko spoznali tudi slovenski reprezentanti 4. junija na prijateljski tekmi v Montevideu.

Naslov med španske plebejce

Naslov najboljšega v najmočnejši nogometni ligi na svetu se je torej iz Barcelone preselil v Madrid, toda ne na štadion Santiago Bernabeu in ne med zvezdnike, pač pa med španske plebejce, ki domujejo na štadionu Vicente Calderon. Končni vrstni red (Atletico 90, Barcelona 87, Real 87) je zaslužen, kot je zaslužen tudi razplet boja za najboljšega strelca (Ronaldo 31, Messi 28, Costa 27). Kataloncem ni pomagal niti dodaten motiv, saj so igrali za preminulega trenerja Tita Vilanovo in dolgoletnega kapetana Carlesa Puyola, spodbujalo pa jih je 96.973 navijačev, ki so po koncu 96. minute iskreno zaploskali tudi Atleticu.

»Težko opišem svoja čustva. Fantje so vedeli, po kaj smo prišli v Barcelono, v nobeni minuti tekme niso izgubili zbranosti. Čeprav vem, kaj sledi na trgu Neptuno v Madridu, časa za slavje enostavno nimamo. Lahko spišemo zgodovinsko sezono,« je po sezoni za v učbenike povedal Atleticov trener Diego Simeone, ki je sinoči morda izgubil kar dva velika aduta za finale lige prvakov v Lizboni. Že v prvih 20 minutah tekme je moral namreč zamenjati poškodovana Diega Costo (spet stegenska mišica) in Ardo Turana, ki jo je skupil po naletu Sergia Busquetsa.

Vrhunec sezone namreč šele sledi. Atletico je že ujel svojo »decimo« (deseti naslov prvaka), v soboto ob 20.45 pa bo poskušal narediti vse za to, da bi preprečil podoben jubilej Reala, ki bo v finalu lige prvakov lovil 10. evropsko zvezdico.