Barcelonin tiki-taka je omagal, kranjski je zelo živ

Prva liga Telekom Slovenije: Danes tri tekme 31. kola, jutri še v Kidričevem, osrednja pa v sredo v Kopru.

Objavljeno
04. maj 2013 10.31
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Osrednja tekma 31. kola bo v sredo na koprski Bonifiki, kjer se bosta pomerila glavna tekmeca za 3. mesto Luka Koper in Domžale. Ta vikend bodo prvoligaški dvoboji v znaku priprav za sredini povratni polfinalne tekmi pokalnega tekmovanja. Danes bodo tekme v Stožicah, Kranju in Celju, jutri pa še v Kidričevem.

Ljubljana: Olimpija – Mura 05 (sobota, Darko Čeferin, 16):
Največji osmoljenec je prvi strelec prvenstva Nikola Nikezić. Olimpijin Črnogorec bo zaradi kazni izpustil tekmo in zamudil priložnost, da bi že odpisanim Sobočanom napolnil mrežo ter si priigral debelo zalogo prednosti v boju za naziv najboljšega strelca. Prekmurski nogometaši so celo razmišljali o bojkotu tekme zaradi težav v klubu, a so hitro ugotovili, da bi bil to poskus brez učinka. Kakšna je prihodnost kluba iz Fazanerije, je ključno vprašanje za sedanje vodstvo, ki vendarle bije boj z mlini na veter. Kaže, da je le ena: »Mura 13 namesto Mura 05« in spet vse od začetka. Upniki se bodo tako obrisali pod nosom, pri čemer bodo vsaj vedeli, kdo naj bi bil eden od krivcev za nov polom soboškega nogometa – nekdanji predsednik Miroslav Topić.

Kranj: Triglav – Maribor (Roberto Ponis, 17):
Kaj se je zgodilo v dveh dnevih? Zelo veliko. Na celi črti je pogorela tiki-taka igra Barcelone, ki je zaščitni znak od prihoda na Triglavovo klop še nepremaganega kranjskega trenerja Dušana Kosića. Toliko o ustreznosti koncepta, ki je začasno navdušil Gorenjce, bolje rečeno nogometne navdušence s Planine. Gorenjci so bili namreč zgodovinsko vselej naklonjeni bundesligi in Bayernu. Mariborčani so bliže prevladujoči nemški filozofiji, toda vidnih slabosti (počasnosti v izvedbi, predvsem za doseganje visokih igralnih meril, ki so jih postavili sami) ne morejo skrivati. Kranjčani jim lahko skrijejo žogo, brez najboljšega igralca, kaznovanega Enesa Đurkovića, pa bodo vseeno težko strli vijolične. Pa še to: Triglavov vzpon je v veliki meri posledica tega, da je ostal v svojih selektivnih in finančnih okvirih iz minulih dveh stresnih, toda poučnih sezon, medtem ko so tekmeci nazadovali v vsem.

Celje: Celje – Gorica (Damir Skomina, 17.30): Prvi zvezdnik bo glavni sodnik Skomina. A na domačih igriščih ga večkrat lomi kot na slovitih evropskih štadionih. Tudi na tej tekmi bo imel težje delo kot v sredo na Camp Nou, že zaradi vrste mladih igralcev, ki lahko divjajo gor in dol. Celjani imajo resda ekipo prihodnosti, a malo svojih igralcev. To je reprezentančna selekcija, ki je bila pretežno ustvarjena v nekdanjem Interblocku in Bravu ter pod nadzorom NZS, selektorjev, profesorjev s šišenske gimnazije. Kdo ima največ koristi od tega, da so nadarjeni zelo vidni v izložbi, se tudi ve. Ampak to je že druga zgodba. Trenutno je aktualna ta, da morajo v celjskem klubu zadostiti zahtevam licenciranja.

Kidričevo: Aluminij – Rudar (nedelja: Bojan Mertik, 17): Gostitelji še niso vrgli puške v koruzo in se predali v boju za uvrstitev v pokalni finale, gostje so precej oslabljeni. Zmerna preračunljivost bo najbrž vodila domači strokovni štab, gostujoči ne more ničesar izgubiti. Bržkone bo izbral igro na polno in maksimalno napadalno, saj Velenjčani na konec niza porazov čakajo že kar lep čas po obetavnem uvodu v drugi del sezone.

Luka Koper – Domžale (sreda, Dragoslav Perić, 20).