Bayern v Londonu do petega naslova evropskega prvaka

Nogometaši Bayerna so v finalu lige prvakov z 2:1 premagali Borussio in še petič osvojili naslov prvakov stare celine.

Objavljeno
25. maj 2013 12.23
SOCCER-CHAMPIONS/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Londonski štadion Wembley je bil danes prizorišče finala lige prvakov, kjer je bavarski velikan Bayern v nemškem obračunu z 2:1 premagal Borussio (2:1).

To je za Bayern peti naslov evropskega prvaka, potem ko je bil pred tem uspešen v sezonah 2000/01, 1975/76, 1974/75 in 1973/74.

Vsi trije goli so bili doseženi v drugem polčasu. Bayern je povedel v 60. minuti prek Maria Mandžukića, Borussia pa je izenačila osem minut kasneje, ko je z bele točke zadel Ilkay Gündogan.

Bavarci so zmagovalca odločili v 89. minuti, ko se je Arjen Robben, dolžnik iz prvega polčasa, odlično znašel po podaji Francka Riberyja in iz neposredne bližine premagal vratarja Romana Weidenfellerja.

Trener Bayerna Jupp Heynckes, ki bo po koncu sezone svoje mesto prepustil Pepu Guardioli, se od Bayerna lahko poslovi z osvojitvijo t. i. trojčka. Njegovi igralci so namreč osvojili naslov nemških in evropskih prvakov, 1. junija pa jih čaka še finale nemškega pokala proti Stuttgartu.

Neuer ustavil strela Lewandowskega in Błaszczykowskega

Finalni dvoboj je bolje začela Borussia iz Dortmunda. Njen najboljši strelec v ligi prvakov, Robert Lewandowski, je v tretji minuti udaril z volejem, vendar se je z blokom izkazal Gerome Boateng in žogo odbil v kot.

Nogometaši v črno-rumenih dresih so si štiri minute kasneje še drugič priborili udarec iz kota, vendar se je tudi tokrat izkazala obramba Bayerna, na čelu z vratarjem Manuelom Neuerjem.

Ta se je moral med 14. in 15. minuto dvakrat pošteno potruditi, da je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Najprej je ustavil strel Lewandoskega z razdalje, po udarcu iz kota pa je ubranil še nevaren poskus Błaszczykowskega iz neposredne bližine.

Razmerje strelov 6:0 za Borussio

To je bil le uvod v pestro nadaljevanje dvoboja, v katerem je ritem igre narekovala Borussia. Kljub temu, da je igrala brez vezista Maria Götzeja, si je iz minute v minuto pripravljala novo priložnost in ogrožala gol Bayerna.

Najprej je v devetnajsti minuti iz protinapada sprožil Reus, minuto kasneje pa je z diagonalnim strelom poskusil še Sven Bender, a je bil znova na pravem mestu vratar Neuer. Razmerje strelov je bilo po zadnjem poskusu Borussie kar 6:0 v njeno korist.

Mandžukić stresel prečko

Bavarci do 26. minute niso vpisali niti enega samega strela proti vratom Borussie, nato pa s svojim prvim skoraj povedli. Po podaji Francka Riberyja je z glavo udaril Mario Mandžukić, čigat strel je vratar Roman Weidenfeller s pomočjo prečke odbil v kot.

Bayern nato ni izgubljal časa in je že po sledečem udarcu iz kota znova nevarno zapretil, vendar je Javi Martinez z glavo meril prek vrat. Nogometaši Bayerna so si najlepšo priložnost pripravili v 30. minuti, ko je Arjen Robben sprejel globinsko podajo in sam stekel proti golu Weidenfellerja, ki pa mu je pravočasno stekel nasproti, tako da ga je Nizozemec zadel v prsni koš.

Bavarci so se ob treh zaporednih priložnostih nekoliko sprostili, kar bi se jim kaj kmalu maščevalo. Borussia je namreč v 35. minuti izpeljala hiter protinapad, ki ga je zaključil Lewandowski, vendar se je znova izkazal odlični Neuer.

Gledalci na Wembleyju so do konca prvega polčasa videli še eno izjemno priložnost Robbna, ki se je v 43. minuti po napaki Matsa Hummelsa znova znašel sam pred vratarjem Weidenfellerjem, ki pa ga je iz oči v oči zadel v glavo. Prvi polčas se je tako končal z neodločenim izidom 0:0.

Mandžukić zadel za vodstvo Bayerna

Uvodnih štirinajst minut drugega polčasa je minilo brez pravih priložnosti, nato pa je na sceno stopil napadalec Bayerna Mario Mandžukić. Hrvat je v 59. minuti z glavo nastreljal vratarja Weidenfellerja, za zgrešeno priložnost pa se je odkupil minuto kasneje.

Največ zaslug za gol je imel Arjen Robben, ki se je izognil prepovedanemu položaju in z leve strani podal pred gol Borussie, tam pa je Mandžukić iz neposredne bližine zadel za 1:0.

Napaka Danteja za gol Borussie

Veselje navijačev Bayerna ni trajalo dolgo, vsega osem minut. Takrat si je branilec Date privoščil napako in v svojem kazenskem prostoru brcnil Reusa, glavni sodnik Rizzoli pa je pokazal na belo točko. Italijan je brazilskemu branilcu tudi pogledal skozi prste, saj je Dante že imel rumeni karton in bi si z novim prislužil predčasen odhod v slačilnico.

Odgovornost za izvajanje enajstmetrovke je prevzel Ilkay Gündogan in s strelom v Neuerjev levi spodnji kot izenačil na 1:1.

Subotić preprečil novo vodstvo Bavarcev

Nogometaši Bayerna so po prejetem golu vse moči usmerili v napad in so bili v 72. minuti blizu drugemu golu. Thomas Müller je preigral vratarja Weidenfellerja in podal pred prazen gol, tam pa je pred neodločnim Robbnom posredoval Neven Subotić in z drsečim štartom žogo izbil z golove črte.

Bayern pritisnil in zadel

V zadnjih petnajstih minutah dvoboja so več želje po golu pokazali Bavarci, ki se jim je izplačal pritisk na vrata Borussie. Vse se je začelo s strelom Davida Alabe v 76. minuti, nadaljevalo s poskusom Bastiana Schweinsteigerja v 87. minuti, in končalo z golom Arjena Robbna v 89. minuti dvoboja.

Nizozemec, ki je zapravil kar nekaj priložnosti, se je v kazenskem prostoru odlično znašel po podaji Francka Riberyja in žogo poslal mimo Weidenfellerja za zmago z 2:1.

Finale lige prvakov

Borussia Dortmund - Bayern München 1:2 (0:0)

(Gündogan 68./11-m; Mandžukić 60., Robben 89.)

Začetni postavi

Borussia: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Blaszczykowski (92./Schieber), Bender (92./Sahin), Reus, Gündogan, Grosskreutz, Lewandowski.

Bayern: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Robben, Martinez, Müller, Schweinsteiger, Ribery (91./Luiz Gustavo), Mandžukić (94./Gomez).