Bayernova rezervista v podaljšku izločila Juventus

Barcelona je tudi v povratnem dvoboju osmine finala odpravila Arsenal (3:1) in napredovala s skupnim izidom 5:1.

Objavljeno
16. marec 2016 13.35
Posodobljeno
16. marec 2016 19.00
SOCCER-CHAMPIONS-FCB-JUV
J. P.
J. P.

München - Finalisti lige prvakov v minuli sezoni, nogometaši Juventusa, so imeli napredovanje med najboljšo klubsko osmerico stare celine že pred nosom, a je Bayern zmogel magičen zasuk in se v podaljških povratne tekme osmine finala vendarle veselil zmage s 4:2. Spomnimo: prvi dvoboj se je končal z 2:2, tedaj so Bavarci vodili z 2:0 in nato tekmecu dovolili, da jih je ujel, tokrat je bilo ravno obratno.

Začelo se je že v šesti minuti. Po nevarnem protinapadu gostov je Manuel Neuer ob poskusu Stephana Lichtsteinerja še uspešno posredoval, a se je žoga odbila naravnost na nogo Paula Pogbaja, ki jo je zgolj porinil v nebranjeno mrežo. Usoda Bayerna je obvisela na nitki v 28. minuti, ko je Juventusovo prednost podvojil Juan Cuadrado. V 44. minuti bi bilo lahko zgodbe za gostitelje konec. Znova se je v idealni priložnosti znašel Cuadrado, le da se tokrat - po zaslugi Neuerja - mreža ni več zatresla.

V prvem polčasu je bil Bayern sicer kar 73-odstotno pri žogi, v drugem nekoliko manj, je pa iz treh strelov v okvir vrat dvakrat zadel in izvlekel podaljšek. Prvi korak je v 73. minuti storil Robert Lewandowski, izenačil pa je v prvi minuti sodnikovega dodatka Thomas Müller. V podaljških pa sta četo Pepa Guardiole rešila dva rezervista. Najprej je domačo zasedbo v vodstvo popeljal španski zvezni igralec Thiago Alcantara, ki je v igro vstopil zgolj sedem minut prej, nato pa je končni izid (4:2) postavil Kingsley Coman, ki je bil v tej sezoni lige prvakov vpleten v sedem zadetkov - dva je dosegel, pri petih pa podal -, s čimer je bil učinkovitejši od vseh svojih rojakov.

Zanimivo: zdesetkana prva postava Juventusa je pred današnjim dvobojem v ligi prvakov skupaj prispevala zgolj 14 golov, Bayernova pa kar 109. Gigi Buffon je podrl klubski rekord po številu tekem med evropsko klubsko elito, zdaj je pri številki 90, Alessandro del Piero je naštel eno manj. Bayernov trener Pep Guardiola se je v sedmih letih na trenerski klopi vselej prebil vsaj v četrtfinale lige prvakov, tudi letos se mu je posrečilo.

Barcelona potrdila napredovanje

Precej manj razburljivo kot v Münchnu je bilo v Barceloni, kjer niso nogometaši Arsenala še nikdar zmagali - in tudi tokrat niso! Že v prvem dvoboju je katalonski gigant na gostovanju na štadionu Emirates opravil svoje in si z zmago z 2:0 zagotovil odlično izhodišče pred povratnim dvobojem na domačem štadionu Camp Nou, na katerem niso imeli težav s »topničarji« in jih še v drugo odpravili s 3:1. Odločilen je bil že prvi polčas, v katerem so bili gostitelji kar 63-odstotno pri žogi in petkrat sprožili v okvir tekmečevih vrat, medtem ko niso tekmeci niti enkrat samkrat.

Katalonci so premoč potrdili v 18. minuti, ko je ob izigrani obrambi Luis Suarez s čudovito podajo lepo našel vtekajočega Neymarja, ki mu ni bilo težko na kolena spraviti še čuvaja mreže Davida Ospine. Častni gol za Arsenal je prispeval Mohamed Elneny v 51. minuti, zmago domačih pa sta potrdila še preostala dva člena sanjskega napada MSN: Luis Suarez in Lionel Messi. Urugvajec je zadel že sedemnajstič v zadnjih 14 dvobojih v majici Barcelone, Argentinec pa je postavil nov mejnik, saj je dosegel že deveti gol v obračunih z Arsenalom, kar je največ proti enemu tekmecu v zgodovini lige prvakov. Barcelona se je tako še devetič zapovrstjo prebila med najboljših osem kolektivov stare celine, medtem ko je Arsenal že šestič zapovrstjo izpadel na prvi stopnički izločilnih bojev.

BAYERN : JUVENTUS 4:2 (2:2, 0:2), skupaj 6:4

Strelci: 0:1 - Paul Pogba (Stephan Lichtsteiner, 6.), 0:2 - Juan Cuadrado (Alvaro Morata, 28.), 1:2 - Robert Lewandowski (Douglas Costa, 73.), 2:2 - Thomas Müller (Kingsley Coman, 90+1.), 3:2 - Thiago Alcantara (Thomas Müller, 108.), 4:2 - Kingsley Coman (110.).

Bayern (4-1-4-1): Manuel Neuer, Mehdi Benatia, Philipp Lahm (kapetan), David Alaba, Joshua Kimmich, Franck Ribery, Douglas Costa, Xabi Alonso, Arturo Vidal, Thomas Müller, Robert Lewandowski.

Juventus (4-2-3-1): Gianluigi Buffon (kapetan), Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Stephan Lichtsteiner, Patrice Evra, Sami Khedira, Paul Pogba, Hernanes, Alex Sandro, Juan Cuadrado, Alvaro Morata.

 


 

 

BARCELONA : ARSENAL 3:1 (1:0), skupaj 5:1

Strelci: 1:0 - Neymar (Luis Suarez, 18.), 1:1 - Mohamed Elneny (Alexis Sanchez, 51.), 2:1 - Luis Suarez (Dani Alves, 65.), 3:1 - Lionel Messi (88.).

Barcelona (4-3-3): Marc-Andre ter Stegen, Dani Alves, Javier Mascherano, Jordi Alba, Jeremy Mathieu, Ivan Rakitić (od 77. Arda Turan), Sergio Busquets, Andres Iniesta (kapetan, od 72. Sergi Roberto), Luis Suarez, Lionel Messi, Neymar.

Arsenal (4-2-3-1): David Ospina, Gabriel Paulista, Laurent Koscielny (kapetan), Nacho Monreal, Hector Bellerin, Mesut Özil, Alexis Sanchez, Mathieu Flamini, Mohamed Elneny, Alex Iwobi, Danny Welbeck.