Bayernu na poti do petega naslova v nizu napoti le Leipzig

V prvem letošnjem kolu bundeslige je Robert Lewandowski v sodnikovem dodatku Bayernu z mojstrovino prinesel tri točke.

Objavljeno
22. januar 2017 22.21
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Malo je manjkalo, pa bi Bayern zamrznil v prvem ligaškem dejanju leta. Da se to ni zgodilo, je zaslužen Robert Lewandowski, ki je v golu za 2:1 v Freiburgu združil vse, kar odlikuje izjemne strelce.

Prvaki iz Münchna so pri minus 9 stopinjah Celzija že razmišljali o tem, kako otopliti vzdušje v moštvu, da bi izzivalcem iz Leipziga morda že v naslednjih treh tednih dali sporočilo, naj pozabijo na morebitno senzacijo – da bi ustavili pohod proti petemu zaporednem naslovu nemškega prvaka. V 91. minuto so šli Bavarci s točko v žepu, v 92. minuti so že imeli tri. Lewandowski je z drugim golom na tekmi priigral tri točke, razkril prvovrstno spretnost, tehnično dovršenost in filigransko natančnost v akciji, ki je malokaterega nogometnega navdušenca pustila ravnodušnega.

»Kaj naj bi še moral povedati?« je 135. gol v bundesligi poljskega ostrostrelca (na lestvici strelcev v tej sezoni pa še vedno za dva gola zaostaja za dortmundskim napadalcem Pierrom-Emerickom Aubameyangom, 14:16) slikovito komentiral trener Carlo Ancelotti. Italijan ve, da Bayernov stroj še ni ogret in da ga mora spraviti v polne obrate šele konec februarja, ko se bo za Bayern šele začela prava sezona – s prvima tekmama v osmini finala lige prvakov proti Arsenalu. »Mislim, da bo drugi del sezone boljši, ker smo močnejši, kot smo bili jeseni,« je še dodal Italijan. Tudi Lewandowski je izpostavil točke. »Bilo je ledeno, igrišče je bilo v slabem stanju in v takšnih razmerah je bilo najpomembnejše to, da osvojimo tri točke,« je dejal Poljak.

Bavarcem bo, tako kot jeseni, kri še naprej najbolj pil Leipzig, drugega izzivalca ni na obzorju. »Vzhodnjaki« so prepričljivo izpeljali zadnjo tekmo prve polovice prvenstva, 17., in z zmago nad frankfurtskim Eintrachtom »ubili dve muhi na en mah« – tekmecem so ušli na velikih 10 točk prednosti in ohranili 3 točke zaostanka za prvaki. Svojevrstni fenomen in edinstven v tej sezoni je pod vodstvom 29-letnega trenerja Juliana Nagelsmanna še naprej tretjeuvrščeni Hoffenheim. Na gostovanju v Augsburgu je zmagal sedmič in ob desetih remijih ostal edini neporaženi klub.

Dortmundska Borussia je z nepreprečljivo igro zmagala v Bremnu (2:1) in se povzpela na 4. mesto, ki zagotavlja kvalifikacije za ligo prvakov. Toda v boj za LP – Hoffenheim ima le točko več od Borussie in od pete Herthe (31:30) ter dve več od Eintrachta – se bo najverjetneje vpletel še najmanj Bayer, ki praviloma spomladi popravlja jesenske napake. »Kamplovi« so začeli spodbudno, premagali so tekmece za LP iz Berlina. Dvaindvajsetletni Turek Hakan Čalhanoglu je v zmagi s 3:1 dosegel dva gola, enega z bele točke. Kar domači tabor navdaja z grenkobo, je strelska suša Mehičana Javierja Hernandeza. »Chicharito« je že 1200 minut brez gola, zadnjega je zabil 1. oktobra.