Benfica pred izzivom: kako ugnati Oblaka?

Po Kevinu Kamplu nocoj v boj še druga dva reprezentanta Jan Oblak in Branko Ilić.

Objavljeno
30. september 2015 11.08
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Jan Oblak je eden od najtrdnejših stebrov granitne obrambe madridskega Atletica. Toda rdeče-beli še nikdar niso imeli slabšega štarta v sezono pod taktirko Diega Simeoneja. V španskem prvenstvu so izgubili že dve tekmi.

Liga prvakov nadvse ustreza Atleticu. Tudi v tej sezoni je suvereno začel z zmago (2:0) na vročem gostovanju v Istanbulu pri Galatasarayu. Kar pa še ne pomeni, da Simeone mirno spi pred nocojšnjo drugo tekmo v skupini C proti prav tako neporaženi v prvi tekmi lizbonski Benfici, s katero Atletico odlično sodeluje. Nenazadnje je tudi Oblaka odkupil od Benfice. Razlog za Simeonejevo skrb je neučinkovita igra in počasnejše privajanje na Argentinčev izrazito delovni nogomet kar 35 milijonov evrov vredne okrepitve iz Porta Jacksona Martineza. Kolumbijec, ki je prišel z nazivom najboljšega strelca portugalskega prvenstva (21 golov), je od Atleticovih enajstih golov v obeh tekmovanjih (9 v DP, 2 v LP) zabil en sam gol.

»Jackson se še uvaja v naš sistem, ki ni lahek za napadalce,« je zaščitil kolega nekdanji zvezdnik Benfice in zdajšnji Atletica Thiago Mendes. V trenerjevi filozofiji so napadalci najprej izključno branilci, šele potem strelci. »Napadalci veliko pomagajo v obrambnih vlogah. V našem sistemu ne zabijajo samo golov,« je pojasnil Thiago. Martinezov učinek v tem delu sezone je en gol, kar je en manj od njegovega predhodnika Maria Mandžukića. Hrvat se je še imenitno ujel z zdaj prvim strelcem Antoinom Griezmannom. Številke razkrivajo Atleticovo slabost, odkar ga vodi Simeone, ki tudi še nikoli ni izgubil dve tekmi od sedmih. Golov še ni dosegel tako malo, lansko sezono, ki tudi ni bila učinkovita, jih je po sedmih tekmah le 13. Toda že tako čvrsta obramba je v tej sezoni še bolj trdna, z Oblakom v vratih je prejela najmanj golov doslej (le tri), kar štiri manj kot v minuli sezoni. Samo Neymar, Lionel Messi in Leo Baptistao so premagali našega asa.

Atletico je imel v preteklosti vedno sijajen občutek za napadalce. Simeone je iz Porta potegnil Radamela Falcaa, vzgojil je Diega Costo, od obeh je iztržil 100 milijonov evrov, še slabih 20 milijonov je navrgel Mandžukić s prestopom k Juventusu. Simeone seveda še ne izgublja potrpljenja nad Martinezom, ki se pri rdeče-belih sooča s precejšnjo razliko v načinu igre v primerjavi s Portovo.

»On je za nas zelo pomemben igralec in se tudi zaveda, da lahko še veliko napreduje. Iz kakšnega testa je, bo pokazala v pomembnih in odločilnih trenutkih,« je Simeone branil Martineza, ki je nazadnje zabil tako malo golov v uvodnem delu sezone pred petimi leti. Kolumbijec se je pri Atleticu soočil še z eno zanj nenavadno vlogo: v ostri konkurenci ob Griezmannu in Fernandu Torresu bo pogosto tudi v vlogi rezervista. Vsaj tega se je že dobro navadil, saj doslej še ni igral celotne tekme.

Na štadionu Vicenteja Calderona, na katerem je Atletico v Evropi nazadnje izgubil februarja leta 2013 v evropski ligi, dobil pa je kar 21 tekem od 24, bo gostovala drugačna Benfica, kakršna je bila v preteklih letih, ko jo je v evropski vrh popeljal trener Jorge Jesus. Karizmatičnega Jesusa (odšel je k mestnemu tekmecu Sportingu) je zamenjal 45-letni Rui Vitoria, ki je prišel iz Vitorie Guimaraes, a je prej deloval v mlajših kategorijah dvakratnega evropskega prvaka. Njegov današnji strokovni izziv je velik: kako premagati prav odkritja Benfice, Oblaka?

Benfica je doma že v ligaškem zaostanku za velikima tekmecema Portom in Sportingom (12:14), ima pa razigranega napadalca, Jonasa Goncalvesa Oliveiro, strelca sedmih golov na osmih tekmah.

Ilić proti Galatasarayu

Po porazu v premierni tekmi v LP v Lizboni (0:2) bo v drugi tekmi skupine C naš reprezentant Branko Ilić z Astano gostil Galatasaray. Dvoboj poražencev je bržkone odločilen za 3. mesto v skupini, ki vodi v šestnajstino finala evropske lige. »V Lizboni sploh nismo bili slabi. Igrali smo obrambno, doma pa bomo bolj napadalni,« je napovedal trener Bolgar Stanimir Stoilov.

Liga prvakov, sredini pari drugega kola

Skupina A

Malmö - Real Madrid (20.45)

Šahtar Donjeck - PSG (20.45)

 

Lestvica

1. Real Madrid 1 1 0 0 4:0 3 točke

2. PSG 1 1 0 0 2:0 3

3. Malmö 1 0 0 1 0:2 0

4. Šahtar Donjeck 1 0 0 1 0:4 0

 

Skupina B

CSKA Moskva - PSV Eindhoven (20.45)

Manchester United - Wolfsburg (20.45)

 

Lestvica

1. PSV Eindhoven 1 1 0 0 2:1 3 točke

2. Wolfsburg 1 1 0 0 1:0 3

3. Manchester United 1 0 0 1 1:2 0

4. CSKA Moskva 1 0 0 1 0:1 0

 

Skupina C

Astana - Galatasaray (18)

Atletico Madrid - Benfica (20.45)

 

Lestvica

1. Atletico Madrid 1 1 0 0 2:0 3 točke

2. Benfica 1 1 0 0 2:0 3

3. Galatasaray 1 0 0 1 0:2 0

4. Astana 1 0 0 1 0:2 0

 

Skupina D

Juventus - Sevilla (20.45)

Borussia Mönchengladbach - Manchester City (20.45)

 

Lestvica

1. Sevilla 1 1 0 0 3 0:3 3 točke

2. Juventus 1 1 0 0 2:1 3

3. Manchester City 1 0 0 1 1:2 0

4. Borussia Mönchengladbach 1 0 0 1 0:3 0