Berić najboljši tudi v dunajskem derbiju

Naši nogometaši na tujem: Samardžić zabil en gol, Kirm dva, napaka Handanovića, drevi Iličić, Kurtić in Krajnc.

Objavljeno
18. maj 2015 01.52
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Nogometna družina lahko v poletnem prestopnem roku pričakuje nov večmilijonski prestop enega svojih članov. Poletje bi lahko zaznamoval napadalec Robert Berić, ki blesti v avstrijskem prvenstvu. Zaznamoval je tudi včerajšnji dunajski derbi.

Krčan, ki bo 17. junija dopolnil 24 let, je bil v tekmi med Rapidom in Austrio udeležen pri tako rekoč vseh akcijah gostiteljev. Podal je za prvi gol, nad njim je bil storjen prekršek za enajstmetrovko za drugi gol, sam je primaknil še tretjega ... Kar ta čas ne uspe Olimpiji, je Rapidu – v avstrijskem derbiju so zeleno-beli na koncu zmleli vijoličaste z visokih 4:1. Berić je po tekmi ostal miren in – v svojem slogu – raje preusmeril pozornost na soigralce.

»Rapid ta čas res premore visoko kakovost igre in taktike, v moštvu imamo polno vrhunskih igralcev, kot je denimo Philipp Schobesberger,« je slovenski reprezentant izpostavil 21-letnika, s katerim sta si izmenjala podaji za gola po načelu eden-drugemu.

Rapid zaseda drugo mesto, ki mu poleti prinaša nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov, toda Berić se ne bo mogel srečati z Mariborom, saj bodo dunajski vijoličasti igrali v t. i. veji »neprvakov«. Berić bi se nemara v vsakem primeru ognil dvoboju z bivšim klubom. Vse več avstrijskih novinarjev namreč »tekmuje« v tem, kdo bo bolj natančno napovedal datum odhoda Berića v močnejši klub in kako visoko odškodnino bo zanj iztržil Rapid. Bomo videli, Dunajčani bi lahko za strelca 23 golov – Berić je izsilil še nekaj enajstmetrovk in primaknil dve podaji za gol – prejeli tudi 10 milijonov €.

Če so iz severne soseščine prišle spodbudne novice, je bilo drugače pri zahodnih sosedih. »Derby d'Italia« med Interjem in Juventusom je vselej pod drobnogledom javnosti, zato je toliko bolj odmevala napaka domačega vratarja Samirja Handanovića v 83. minuti tekme. Alvaro Morata je namreč sprožil navidez nenevaren strel s 16 metrov – po tleh, po sredini in ne posebej močan –, toda žoga je očitno presenetila Handanovića in se mu izmuznila prek telesa. Italijanski novinarji so bili zelo kritični, v Gazzetti dello Sport so mu prisodili najnižjo oceno 4,5 in pripisali, da bi lahko postal »velik vratar, toda le napol: z odmevnimi paradami in epskimi napakami«. Na »škornju« bodo drevi nastopili še trije reprezentanti: Jasmin Kurtić in Josip Iličić v majici Fiorentine, Luka Krajnc v majici Cesene.

Izpostaviti velja še nekaj slovenskih legionarjev v evropskih klubih. Andraž Kirm se je pri visoki zmagi Omonie vpisal med strelce dvakrat, Miral Samardžić v Zadru enkrat. Haris Vučkić se je z Rangers prebil v »polfinale« kvalifikacij za 1. škotsko ligo, v katerih se bo meril s Hibernianom.