Beriću ustreza sistem z enim napadalcem

Potem ko je potopil Estonijo, naj bi Robert Berić ogrožal tudi vrata Litovcev.

Objavljeno
07. oktober 2015 23.57
Nogometna reprezentanca Slovenije v Sožicah na treningu. Na sliki Robert Berić. Ljublajna,07,10,2015 [nogomet,reprezentanca,berić,birsa]
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Brdo pri Kranju – Potem ko je septembra opravil z Estonijo, naj bi Robert Berić jutri zvečer (20.45) predstavljal glavno nevarnost še za drugo baltsko reprezentanco, s katero se Slovenija bori za euro 2016. Litva je gotovo tekmec po meri Berića in drugih adutov selektorja Srečka Katanca.

Kdo ve, kdaj si bo napolnil baterije Robert Berić. Krčan, ki je začel sezono že konec junija, je odtlej v majicah Rapida in Saint Etienna odigral 17 tekem (1146 minut), na katerih je zabeležil 8 golov, 6 asistenc za gol, tri rumene in en rdeči karton. Najmočneje je vendarle opozoril nase slovenske navijače v majici članske reprezentance, ko je potopil Estonijo.

V nogometu namreč nikdar ne veš, kdaj se ti bo ponudila priložnost. Berić je izkoristil nesrečni dogodek Milivoja Novakovića na tekmi v Baslu, zaigral proti Estoniji in hitro razkril, zakaj velja za enega najbolj vročih slovenskih nogometašev. Svojega čuvaja je namreč izigral, četudi je bil pred strelom postavljen za njim.

In dolgemu nizu tekem zanj ni videti konca. Do 19. decembra, ko si bodo v Franciji privoščili tritedenski božično-novoletni oddih, Berića čaka dodatnih 18 tekem za Saint Etienne in Slovenijo. Ta čas razmišlja le o Sloveniji in izzivu, kako v tekmah z Litvo in San Marinom osvojiti vseh šest možnih točk.

»Drži. Razlog za to, da sem prišel na Gorenjsko dobro volje, pa se vendarle skriva prav v klubu. V Franciji sem se zelo dobro znašel, novi soigralci so me sprejeli toplo, kar je zelo pomembno,« je zatrdil 24-letnik, ki je obljubil štiriletno zvestobo Saint Etiennu prav na zadnji avgustovski dan.

Krčan je v pičlem mesecu dni življenja v jugovzhodni Franciji že spoznal kakovost tamkajšnje nogometne lige. »Gre za močno tekmovanje, na katero se moram še privaditi. Vseh 90 minut sem igral na tekmah z Nantesom, Nico in nazadnje s Caenom. Čaka me še veliko treningov in trdega dela, da bom ujel raven igre, kakršno želim sam za še uspešnejši boj s francoskimi branilci,« je ocenil Berić, ki se dobro zaveda, da bi mu francoska izkušnja lahko prišla še kako prav v nadaljevanju nogometne kariere. Najboljši občutek o moči francoskega prvenstva bo dobil v naslednjem mesecu dni, ko se bo St. Etienne meril z najmočnejšimi klubi – gostoval bo v Parizu in Lyonu, nato bo gostil Marseille.

Beriću ustreza model igre 4-2-3-1, ki ga uigrava trener Christophe Galtier. Moštvo gradi in pripravlja akcije posebej za napadalca. »Tako je bilo že na Dunaju in v takšnem sistemu se dobro znajdem. Bočni in krilni igralci prodirajo po obeh straneh igrišča in edinega napadalca 'zalagajo' s predložki. Ta igra mi posebej leži,« je razkril Berić, ki bo pričakoval kakšno uporabno podajo s krila tudi jutri zvečer v tekmi z Litvo. Z Estonijo je bilo resda drugače, tedaj ga je z uporabno žogo zaposlil plejmejker Valter Birsa, »Bera« pa je v svoji sedmi tekmi za Slovenijo zabil svoj prvi gol.

O tem, kdo bo z morebitnim golom odločil jutrišnjo tekmo, se Beriću ne zdi smiselno razpravljati, da bi le točke ostale v Stožicah.

»Seveda bi si želel, da bi kakšen gol zabil tudi jaz, toda pri priči bi ga zamenjal za zmago, s katero bi ostali v igri za neposredno uvrstitev na euro do zadnje tekme v Serravalleju. To je edino, kar šteje,« je priznal 188 cm visoki napadalec in dodal: »Nogomet je kolektivni šport, tako zmage kot poraze lahko vselej pripišemo celotni ekipi.«

Načrt slovenske reprezentance je znan že dolgo, potrdil ga je tudi Berić: San Marino je amaterska ekipa in ob resnem pristopu ne more predstavljati visoke ovire za močno in profesionalno zasedbo. Slovenci so prav vse podredili jutrišnjemu snidenju z Litovci, s katerimi imajo pozitivne izkušnje s prve tekme v Vilniusu, ko jih je ob Baltiku potopil Milivoje Novaković. Kljub temu jih Katančevi jutri ne bodo podcenjevali.

»Da bi jih podcenili? Kje pa! Mi ne smemo in ne moremo podcenjevati nobene reprezentance, tak pristop tako ali tako nikdar ni moder. Dandanes vsi igrajo nogomet, vsi vadijo na podoben način in vsi se znajo postaviti na svojo polovico igrišča. Pa se jih loti! Ne ne, ne bomo jih podcenili, gotovo pa jih bomo organizirano napadli in potrpežljivo iskali poti do njihovih vrat. Naša prednost so odlični nogometaši,« je zatrdil Berić in dodal, da fantje gotovo ne bodo spremljali razpleta tekem Švice s San Marinom in nato Estonijo. »Bolj modro se je osredotočiti na izzive, na katere lahko vplivamo.«