Berlusconi častni predsednik AC Milana, seria A v dolgovih

V serii A so v pretekli sezoni pridelali kar 428 milijonov evrov minusa, skupno pa je dolg narasel na 2,6 milijarde evrov.

Objavljeno
30. marec 2012 12.56
Posodobljeno
30. marec 2012 13.05
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Milano - Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je v četrtek prejel posebno čast, saj mu je upravni odbor njegovega AC Milana podelil poseben naziv in ga imenoval za častnega predsednika. »Rossoneri« so tako še vedno uradno brez predsednika, Adriano Galliani pa ostaja izvršni direktor oziroma izvršni podpredsednik ter prvi operativec enega velikanov svetovnega klubskega nogometa.

75-letnega Berlusconija, ki je italijansko politiko krojil 17 let in preživel 51 glasovanj o zaupnici, korupcijske škandale in žgečkljive afere, je lani odnesla dolžniška kriza. Berlusconi zaradi navzkrižja interesov ni mogel biti tudi predsednik kluba, ki je sicer v njegovi lasti. Zdaj, ko ni več premier, pa zadržkov ni več. Leta 2008, ko je postal italijanski premier, je moral uradno opustiti svojo funkcijo predsednika tega italijanskega prvoligaškega kluba, piše STA.

»Predsednik Silvio Berlusconi se je vrnil v klub. Imenovan je bil za častnega predsednika,« so zapisali pri AC Milanu. Na uradni spletni strani so Berlusconijevo vrnitev pozdravili z besedami: »Dobrodošel nazaj predsednik« in pospremili s staro fotografijo nasmejanega Berlusconija z velikim pokalom lige prvakov v rokah. Iz Milana so sicer sinoči prišle zelo spodbudne novice. Prvič po operativnem posegu na srcu je Antonio Cassano treniral s soigralci. Napadalec Milana in italijanske reprezentance je zunaj pogona že vse od oktobra.

Dobiček v Italiji ima le 19 od skupno 107 klubov

Nogometni klubi v profesionalnih ligah na Apeninskem polotoku so v sezoni 2010/2011 globoko zabredli v rdeče številke. Z dobičkom je poslovalo le 19 od 107 klubov. V prejšnji sezoni so v elitni italijanski nogometni ligi serii A pridelali kar 428 milijonov evrov minusa, skupno pa je dolg narasel na 2,6 milijarde evrov.

Italijanska nogometna zveza je v letnem finančnem poročilu razkrila nič kaj spodbudna dejstva o kar 23-odstotnem povišanju primanjkljaja. Skupni prihodek je znašal 2,5 milijarde evrov, 1,2 odstotka manj kot leto pred tem, stroški pa so znašali 2,9 milijarde evrov.