Betis je vzel, čemur se je odrekla Sevilla

»Najprej se bom povsem odklopil, odšel na počitnice s svojo družino, po dveh, treh tednih pa si bom ogledal ponudbe.«

Objavljeno
09. julij 2017 02.16
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Prišel je v senci že uveljavljenih zvezdnikov, odšel z najimenitnejšim nazivom najboljšega igralca turnirja. Še ne 21-letni Dani Ceballos je na nogometnem evropskem prvenstvu selekcij do 21 let na Poljskem izstopil iz sence in takoj vznemiril oba največja španska kluba. Real Madrid in Barcelona bi ga rada ujela takoj, po malem jima nagajata tudi Atletico Madrid in Juventus.

Nagrado za najboljšega med odličnimi je biser Betisa iz Seville prejel iz rok predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina. Na Poljsko je v španski reprezentanci dopotoval v senci zvezdnikov Saula Ñigueza, Marca Asensia, Gerarda Deulofeuja, toda vse do finala, v katerem so bili z 1:0 boljši Nemci, je navduševal trenerje in lovce na talente.

Pri Barceloni se zdijo bolj zagreti kot pri Realu. Pomlajujejo moštvo in v njem vidijo imenitnega naslednika za Andresa Iniesto. Toda tudi pri Realu, ki po tihem deluje iz ozadja (menda so se o njegovem prihodu dogovorili že pred dvema letoma), so z očmi uprti v prihodnost. Ceballos je naravni naslednik Luke Modrića. Toda »nori« Andaluzijec, ki ga na igrišču pogosto preveč ponesejo čustva, in nesojeni član mestnega tekmeca Seville, od koder je pri 13 letih, potem ko so se mu odrekli zaradi bolezni, prestopil k Betisu, je že marsikaj neprijetnega povedal na račun obeh velikanov. Za Katalonce je nekoč dejal, da so psi, ki jih je treba zasuti z bombami, Madridčane je označil za snobovce, obrusil se je ob Cristiana Ronalda. Toda nekaj je bruhanje jeze na twitterju, slikanje na instagramu in podobnih družbenih omrežjih, drugo je realnost, ki je zanj svetlejša, kot je njegov bes do velikih. O Barceloni, Messiju, Neymarju, Ronaldinhu je čivkal tudi hvalospeve. A kljub vsemu skoraj 50 odstotkov navijačev Barcelone meni, da si igralec, ki je tako grobo označil Katalonce, nikoli ne zasluži dresa Barcelone.

Ceballos lahko Betis, pri katerem je že tri leta ključni igralec, zapusti za vsega 15 milijonov evrov odškodnine. Toda znesek bo precej višji, saj bi končnega določila licitacija. Za Barcelono in Real pa je 15 milijonov evrov tako nizek znesek, da ga lahko plačata, ne da bi potem Ceballos sploh kdaj videl člansko moštvo.

Španski trenerji o Ceballosu pravijo, da je tipični španski zvezni igralec z nekaj posrečenimi primerjavami. Da je po igri podoben Xaviju in po malem Iscu. Da je vztrajen kot Gabi in oster kot Carles Puyol. Ima tako rekoč vse, kar odlikuje zvezne igralce, vizijo, podaje in potrpežljivost, le konkretnosti pred vrati nima.

V prihodnjih dneh se bo odločalo o tem, kje bo nadaljeval kariero. Pri Realu bo moral čakati, toda Madridčani so takoj pripravljeni plačati 20 milijonov evrov in ga še eno leto pustiti pri Betisu. Barcelona kot odgovor Realu obljublja takojšnjo uvrstitev v prvo moštvo in resno kandidaturo za prvo enajsterico.

»Najprej se bom povsem odklopil, odšel na počitnice s svojo družino, po dveh, treh tednih pa si bom ogledal ponudbe in začel razmišljati o svoji prihodnosti,« je pred dnevi pustil na cedilu vse, ki so že bili pripravljeni za pisanje velike zgodbe. A je vsaj namignil, da je velika verjetnost, da bo odšel. Pred evropskim prvenstvom na Poljskem je razmišljal drugače. Zatrjeval je, da bo še najmanj leto dni pri Betisu. »Da bom dozorel,« se je zaupal trenerju Quiqueju Setiénu, ki ga najbolj spoštuje.