Bezjak: Kanada je prava priložnost

Napadalec Ludogorca in slovenski nogometni reprezentant Roman Bezjak pred jutrišnjo tekmo.

Objavljeno
17. november 2013 20.43
Trening slovenske nogometne reprezentance 17.novembra 2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Bo Milivoja Novakovića v napadu slovenske reprezentance zamenjal Roman Bezjak? Po videnem na zadnjih treningih in napovedih selektorja Srečka Katanca bi lahko jutri od prve minute krenil nad Kanadčane prav nekdanji adut Celjanov, ki v zadnjih mesecih blesti v Bolgariji in evropski ligi.

Roman Bezjak (na fotografiji levo, desno Zlatko Dedić) je prispel na Gorenjsko kot zadnji, saj je Ludogorec v četrtek igral prvo tekmo 1/8 finala pokala, včerajšnjo povratno v Stari Zagori – na istem igrišču bo jutri gostovala slovenska reprezentanca U-21 – pa je izpustil. Katanec nanj resno računa, v Celju bo dal namreč priložnost številnim, tudi Bezjaku. »Iz Bolgarije sem prišel kar razigran. Izkoristil sem svojo priložnost, potem ko se je poškodoval eden od napadalcev. Tako je v nogometu. Več golov bom zabil, več bom dobil priložnosti,« ocenjuje 24-letni napadalec iz Slovenj Gradca, ki je spoznaval nogomet v mlajših selekcijah Korotana, Dravograda in Celja, med letoma 2007 in 2012 pa je igral na celjski Areni Petrol. Vzpenjajočo se bolgarsko silo je prepričal v poletnem delu sezone 2012/13, evropsko javnost pa je opozoril nase letos. Na 22 tekmah za Ludogorec je zabil 10 golov in trikrat podal soigralcem.

Lastnik kluba milijarder

V Razgradu, mestu velikosti Celja na severovzhodu Bolgarije, se je dobro znašel. Navdušil je tudi mladega predsednika Kirila Domušijeva (44), enega najvplivnejših mož v državi, ki je dobro milijardo evrov vredno premoženje začel kopičiti v času privatizacije in tranzicije. »Še vedno imamo nižji proračun kot tekmeci v evropski ligi. Prav v Evropi smo dokazali, da denar ni ključen dejavnik pri uspehu. Naša ekipa je kakovostna in homogena, na igrišču diha kot eno. Igralci smo medsebojno zelo povezani. Že po štirih kolih smo si priigrali nastop v izločilnih bojih, v zadnjih tekmah bomo lahko igrali povsem sproščeno. Upam, da posledično še bolje kot doslej,« napoveduje Bezjak, ki že lahko oceni razliko med bolgarsko in slovensko ligo.

»V Bolgariji se igra na moč, igralci so telesno veliko bolje pripravljeni kot v Sloveniji. Na začetku sem imel zaradi tega preskoka nekaj težav, toda nato sem se privadil in mi tak slog igre celo ustreza,« priznava Bezjak, ki ima s klubom podpisano pogodbo do konca sezone 2014/15. Trdi, da je bila odločitev o selitvi v Bolgarijo pravilna, Ludogorec je namreč ambiciozen klub, ki ne skriva načrtov o igranju v ligi prvakov. »S prihodom v Razgrad res nisem zgrešil,« meni in dodaja, da je Evropa šele po nekaj kolih evropske lige (Ludogorec zaseda prvo mesto v skupini B s PSV, Črnomorcem in Dinamom) spoznala dotlej neznani bolgarski klub, ki je šele pred nekaj leti zaigral v prvi bolgarski ligi. Ludogorec mora domače tekme EL igrati v Sofiji, to je približno 300 km od Razgrada, zato se tam skoraj počuti kot v gosteh. »Toda naše igrišče ni razlog za selitev tekem, saj je eno najboljših, kar jih poznam. Štadion je majhen, premore 7000 sedežev.«

Nič ni zasledil o Novakoviću

Nekoč je v Bolgariji blestel Milivoje Novaković, le ena sezona (2005/06) je bila dovolj, da je v majici Litexa opozoril nase tudi Evropo in je Köln zanj odštel tedaj rekordno odškodnino za »kozličke«, 1,5 milijona evrov. Bezjak pravi, da v bolgarskih medijih ni zasledil, da bi sedem let pozneje kdo posebej omenjal Novakovića ali primerjal z njim Bezjaka. »Res pa drži, da bolgarskih medijev ne spremljam prav pozorno,« priznava slovenski reprezentant s številko 19, ki je v izbrani vrsti debitiral 14. avgusta na Finskem. Tedaj je presenetil tudi Katanca, ki naj bi ga s Kanado poslal v ogenj od prve minute prav namesto odsotnega Novakovića.

»Uf, ne pričakujem nič konkretnega, čeprav drži, da bo selektor res iskal alternative tudi v napadu. Prijateljska tekma s Kanado mi pomeni priložnost za novo dokazovanje, in sicer že na treningih, na katere da Katanec zelo veliko. Dejstvo je, da bo selektor dobil vpogled, na koga lahko računa tudi v prihodnje in na koga ne. Drži, Kanada je prava priložnost za številne med nami. Da želim igrati, pa ni skrivnost. Kdo pa pride na zbor in želi sedeti na klopi?« ne skriva ambicij 179 cm visoki napadalec.