»Biki« še ni igral takšni formi

Slovenijo krasi najboljša »desetka« na Apeninih.

Objavljeno
04. september 2015 20.53
Valter Birsa,slovemski reprezentant v nogometu,Ljubljana Slovenija 31.08.2015 [Šport,nogomet]
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec

Basel – Valter Birsa je v prvih dveh kolih serie A osupnil nogometno Italijo, dejansko še nikdar ni začel sezone tako učinkovito kot prav v letošnjem avgustu. Razigran je bil tako med skupnimi pripravami na Gorenjskem kot tudi na sinočnji generalki na štadionu St. Jakob Park. Kaj bi dal Katanec za to, da bi 29-letni adut Chieva zaznamoval še drevišnji večer v Baslu!

»Njegova levica je čudežna,« je po zmagi Chieva v Empoliju zapisal komentator Gazzette dello Sport ob oceni 7. Ko je padel še Lazio, je Birsa pristal pri oceni 8, več kot opis njegovega učinka pa razkriva statistika. Gol in podaja na gostovanju v Toskani, dve podaji in mojstrovina s prostega strela za zmago s 4:0 nad Rimljani. Podrobna analiza vseh sezon Birse potrjuje tezo: 29-letnik še nobene sezone doslej ni začel tako učinkovito, nazadnje je zbral pet statističnih točk v sezoni 2012/13, toda šele 10. marca! Tudi pred desetimi leti, ko je opozoril nase v majici Hita Gorice (19+5), je zbral pet »točk« šele v 10. kolu. Le trikrat doslej je »Biki« na tujem zbral več kot pet točk, toda v celotni sezoni – 2006/07, 2010/11 in 2012/13. Bo torej nocoj pritekel na zelenico štadiona St. Jakob Park stari Valter Birsa?

»Ne, pač pa novi, ki je začel sezono bolje kot stari ... Šalo na stran, za moje igre v tem delu sezone je zaslužnih več dejavnikov. Chievo v novi sezoni igra veliko višje, dobili smo nekaj odličnih igralcev, fantje od prej pa smo za leto dni bolj uigrani. Dejstvo je, da je Empoli in Lazio premagal odlično uigran kolektiv, ne pa Birsa,« je ocenil ofenzivni igralec, ki mu je Chievov trener Rodolfo Maran namenil položaj klasične desetke, pomembno vlogo plejmejkerja.

Posebej lep je bil njegov gol s prostega strela v zadnji minuti prvega polčasa tekme z Laziem za 3:0; ta videoposnetek je preplavil družbeni omrežji twitter in facebook. »Biki« je namreč z desnega roba kazenskega prostora počistil pajčevino v levem zgornjem kotu vrat Albanca Etrita Berishe.

»Že v dneh pred omenjeno tekmo sem imel dober občutek. Po koncu sleherne vadbe preverim natančnost svojih merilnih naprav pri izvajanju prostih strelov in tedaj mi je šlo konstantno dobro. Na tekmi z Laziem mi je žoga 'dobro sedla', kot rečemo, izšlo se mi je vse; od dobre travnate površine do dnevne forme,« je opisal zvezdniški trenutek Birsa, ki tudi v času sleherne reprezentančne akcije »utruja« vratarje Handanovića, Oblaka in Vidmarja s prostimi streli po koncu vadbe.

Priprave na sezono 2015/16 je oddelal po predvidenem programu, izgubil ni niti dneva skupne vadbe. Tudi od tod izvira del pojasnila za odlično formo reprezentančne majice s številko 10. Seveda si Slovenci želijo, da bi prenesel to formo tudi v današnji večer. Da bi opozoril nase kot jeseni leta 2009, ko je zaznamoval tekmi Slovenije s Poljsko in Slovaško in dobil vzdevek »Birsinho«, ali pa pol leta pozneje, ko je njegov gol Američanom na SP 2010 navdušil komentatorja angleškega časopisa Guardian.

»Nič ne bi imel proti takšnemu scenariju. Toda verjemite mi, da bi bil najsrečnejši človek na svetu, če bi premagali Švico, jaz pa bi bil najslabši igralec večera! V ospredju bo le uspeh kolektiva, ki ne bi mogel biti bolj nabrušen, kot je. V prvih dneh smo si napolnili baterije, nato pa smo se dobro pripravili za Švicarje in pasti, ki na nas čakajo v Baslu. Tekaško smo dobro razpoloženi, kar bi bilo lahko pomembno,« je še dodal Birsa, po dveh kolih serie A najboljši asistent lige (3) in najbolje ocenjeni nogometaš po mnenju statističnega portala Whoscored (9,13).

Fantje so prenesli motiv iz Gorenjske tudi v Basel, verjamejo, da lahko presenetijo Švicarje. »To smo dokazali v Mariboru, ko smo osvojili tri točke kljub slabi igri. Vemo, kdo je favorit večera, kdo bo več napadal in imel žogo v svoji posesti, mi pa bomo naredili vse za uspeh, ki bi bil najlepša priprava za torkovo tekmo z Estonijo,« je dodal Birsa.