»Birsa naj le ohrani formo, v kakršni igra za Chievo«

Slovenska reprezentanca tudi uradno krenila na pot proti mundialu v Rusiji. Kapetan Cesar se približuje 100. nastopu.

Objavljeno
30. avgust 2016 02.05
Benjamin Verbič in Srečko Katanec,Brdo Slovenija 29.08.2016 [Nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Brdo pri Kranju – Pet dni za hokejisti in več kot mesec za košarkarji so se zbrali na Gorenjskem tudi najboljši slovenski nogometaši. Selektor Srečko Katanec bo na Brdu opravil šest treningov, na katerih bo poskušal fante čim bolje pripraviti za nedeljsko (18) gostovanje v Litvi. V Vilniusu bodo igrali prvo od (najmanj) desetih tekem v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Rusiji.

Litva ne sodi med tekmece, ki bi organizirani ekipi nagnal strah v kosti. Tudi tokrat bo namreč ključna pripravljenost Slovencev na boj za vsak kvadratni meter umetne trave v vilniuškem gozdu. Slovenska reprezentanca namreč premore več kakovosti in znanja, toda teorijo je treba iz tekme v tekmo potrjevati tudi na igrišču. O tem smo se pogovarjali tudi s kapetanom reprezentance Boštjanom Cesarjem, ki je daleč najbolj izkušeni nogometaš v Katančevi jati. »Cesi« je namreč debitiral v majici izbrane vrste 12. februarja 2003, odtlej pa nanizal 91 nastopov. Če bi ohranil svoj položaj v udarni enajsterici vse do konca kvalifikacij za mundial v Rusiji, bi si lahko pripisal jubilejni 100. nastop za Slovenijo.

»Seveda bi si to želel ... Če mi bodo prizanesle poškodbe in bo name računal tudi selektor, imam možnosti za tak dosežek. Toda o tem ne razmišljam. Živim za vsako naslednjo tekmo, garam na treningih in poskušam prenesti to miselnost tudi mlajšim soigralcem v reprezentanci. Živeti moramo za rezultat in manj pogledovati proti prihodnosti. Le tako bomo lahko uspešni,« je zatrdil Cesar, ki se zelo dobro spominja zadnjega snidenja z Litovci. Baltska reprezentanca je namreč ob lanskem obisku Ljubljane presenetljivo osvojila točko. »Tedaj smo se nahajali v specifičnih razmerah, saj smo le nekaj dni prej izgubili ključno tekmo v boju za euro v Franciji. Saj ste tudi sami videli, kako se je razpletlo gostovanje v Švici ... Težko se je bilo nato zbrati za tekmo z Litvo. Tokrat je drugače, verjamem, da bomo uspešni, pokazati moramo le borbeni duh in kolektivni pristop na igrišču,« je zatrdil 34-letni Ljubljančan.

Prav kapetan je bil včeraj med najbolj zgovornimi na Brdu, spregovoril je tudi o prvih kolih italijanskega prvenstva, ko se je njegov Chievo meril s favoriziranima Interjem in Fiorentino. Sloviti milanski klub je – z dvema goloma z desno nogo – strl Valter Birsa, nazadnje v Firencah sta morala »Biki« in »Cesi« čestitati Josipu Iličiću. »Fiorentina je zasluženo zmagala, prav 'Jojo' pa je bil najbrž igralec tekme,« je zatrdil Cesar, ki je enkrat še lahko ustavil Iličića s prekrškom za rumeni karton, nato pa ne več. V nadaljevanju je spregovoril tudi o klubskem soigralcu Birsi: »Naj le ohrani formo, v kakršni igra za Chievo, pa v Litvi ne bomo imeli težav!«

Slovenija bo v naslednjih 14 mesecih odigrala najmanj 10 tekem, Katanec bo gotovo aktiviral veliko nogometašev. Na večini reprezentančnih akcij tako sodeluje tudi kakšen novinec, kot denimo tokrat vratar Matic Kotnik. Tudi slednji je včeraj opravil prve intervjuje kot slovenski reprezentant ... »Prav vsi nogometaši smo enako pomembni za gradnjo šampionskega vzdušja – eni na igrišču, drugi ob njem,« je zatrdil Cesar.