Birsa napolnil Milanov račun

Valter Birsa je uradno postal član Chieva, na obzorju je milijonski prestop Roberta Berića.

Objavljeno
03. julij 2015 17.19
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Valter Birsa je odpravil neznanke o svoji nogometni prihodnosti. Slovenski reprezentant se je lastniško razšel s slovitim Milanom in bo odslej tudi uradno član Chieva, za katerega je igral minulo sezono kot posojeni igralec. S klubom, pri katerem ima status staroselca kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar, je sklenil pogodbo do leta 2018.

Klub iz predmestja Verone je Birso odkupil od Milana in zanj plačal med dvema in tremi milijoni evrov odškodnine ter potrdil zaupanje v našega reprezentanta, ki ima za seboj sila skromno sezono brez enega samega gola v 35 tekmah v serie A. Osemindvajsetletnik iz Šempetra je k rdeče-črnim prestopil pred dvema sezonama in imel pod vodstvom trenerja Massima Allegrija pri slovitem klubu eno od vidnejših vlog. Zanj je jeseni zabil dva gola. Ko je moral Allegri oditi, je pri njegovem nasledniku Clarencu Seedorfu tudi Birsa postal odveč. Postal je eden od igralcev z najvišjo plačo pri Chievu. Njegovih 600.000 evrov je v moštvu presegel le Alberto Paloschi s 700.000 € plače. Cesar je, na primer, v lanskem letu zaslužil 380.000 €.

Birsa je po Jasminu Kurtiću, ki bo odslej igral za Atalanto pod taktirko najstarejšega trenerja v serie A 70-letnega zamejca Edija Reje, drugi slovenski reprezentant, ki je v tem prestopnem roku za nekaj sezon razrešil svojo prihodnost. Pri moštvu iz Bergama je dobil tudi povišico – od vijoličastih 400.000 € do črno-modrih 600.000 €. Zapletlo pa se je pri največjem zvezdniku med našimi legionarji na Apeninih, Samirju Handanoviću. Njegov zastopnik Federico Pastorello je v sredo ustavil pogajanja z Interjem in dejal, da je njegov varovanec znova na tržišču. Ali se zapleta pri višini plače, ki je doslej znašala 2 milijona evrov, ali pri dolžini nove pogodbe, ni znano, potem ko mu veljavna poteče junija prihodnje leto. Kot je bilo doslej znano, je Inter Handanoviću ponujal povišico, 2,7 milijona €.

Vedno vroč je tudi Josip Iličić, ki ima za seboj solidno sezoni pri Fiorentini. Kljub govoricam in ugibanjem je za zdaj še trdno član vijoličastih iz Firenc, iz katerih bi se lahko preselil ob zelo konkretni ponudbi, ki bi vsebovala več kot 7 milijonov evrov odškodnine in plačo preko 1,2 milijona €, kolikor je znašala v zadnji sezoni

V poletni »mercato« se je vpletel tudi 20-letni Luka Krajnc. Po vidni sezoni pri Ceseni, ki se ji ni posrečilo obstati med najboljšimi, se je zanj ogrel Cagliari. Sicer je Mariborčan v lasti Genoe. V Palermo z novo štiriletno pogodbo in letno plačo 400.000 € se je po posoji pri novemu prvoligašu Carpiju vrnil 24-letni Pirančan Aljaž Struna. V rožnatem siciljanskem klubu ostaja tudi štoper Siniša Anđelković (plača 450.000 €), pri Sassuolu pa tudi Dejan Lazarević.