Birsa v območju Čeferinove lige prvakov

Prvi adut Chieva ta čas najbolj razigrani Katančev reprezentant. Še dva tedna do tekme Slovenije s Slovaško.

Objavljeno
22. september 2016 23.54
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Še deset dni je do vrnitve slovenskih nogometnih reprezentantov v tradicionalno bazo na Brdu, veliko se torej do naslednjih tekem s Slovaško (8. 10.) in Anglijo (11. 10.) ne bo spremenilo. Izbranci selektorja Srečka Katanca igrajo v različni formi, med njimi je najbolj razigran Valter Birsa, ki iz tedna v teden navdušuje Italijane.

V zadnjih dneh so v italijanskih medijih navzoči tudi Slovenci. Aleksander Čeferin je bil včeraj aktiven v Rimu, kjer se je srečal s kolegom z italijanske zveze (FIGC) in velikim podpornikom v boju za vrh Uefe Carlom Tavecchiom. Govorila sta o euru 2020, saj bo prav rimski olimpijski štadion eno od 13 prizorišč zgodovinskega šampionata ob 60. jubileju Uefe, ter o nadaljnjih potezah krovne evropske hiše pri izzivih, kot so odnosi Uefe s članicami, zahteve bogatih klubov in prenovljena liga prvakov. Liga prvakov bo namreč v triletki 2018-2021 doživela vsebinsko preobrazbo, v njej bo več tradicionalnih središč na stari celini, med njimi tudi štirje italijanski klubi.

Če bi že danes vladal omenjeni »format prihodnosti«, ki ga je sprejel odhajajoči Uefin izvršni odbor, bi zastopali Italijo Juventus, Napoli, Roma in Chievo; če slednjega ne bi izločili zaradi zgodovinske »majhnosti« in bi ga med četverico s »škornja« nadomestila bodisi Inter bodisi Milan. Chievo je ta čas na igrišču uspešnejši od milanskih klubov, nenazadnje je v neposrednem snidenju z Interjem osvojil tri točke. Tedaj je bil junak tekme slovenski reprezentant Valter Birsa, ki je dvakrat matiral nekdanjega reprezentančnega kolega Samirja Handanovića. »Biki« je bil pod drobnogledom Italijanov tudi konec tedna, ko so ga razglasili za igralca tekme med Chievom in evroligašem Sassuolom, ki jo je z 2:1 dobil klub iz predmestja Verone. »Migliore« (najboljši) je ob najvišji oceni 6,5 zapisal komentator dnevnika Gazzetta dello Sport in podal opis: »Ob popolnem izvajanju strelov iz kota je prav Birsa igralec, ki poskuša igrati najbolj ustvarjalno v današnjem 'atletskem' nogometu.«

»Birsinho« igra v južnoafriški formi, zato bo ključni adut selektorja Srečka Katanca v prihajajočih tekmah s Slovaško in Anglijo v Stožicah. Njegova igra v marsičem spominja na igro največjih mojstrov na igralnem položaju »desetke«, krasi ga tudi dobra psiho-fizična pripravljenost. Prvič v tej sezoni je preživel na igrišču vso tekmo, kar se je v minuli sezoni zgodilo le dvakrat. V prvih petih kolih serie A je nanizal na igrišču 86, 71, 77, 87 in 90 minut, torej dobrih 82 minut na tekmo. Če je v prvem kolu potopil Inter, je v nadaljevanju primaknil še asistenci za gola soigralcev Laziu in Sassuolu.

Šempetrčan je 7. avgusta dopolnil okroglih 30 let, zdi se, da je v Veroni našel mir, se stabiliziral v krogu družine in kot izkušeni nogometaš razmišlja le o učinku na zelenici. Ni čudno, da ga želi klub zadržati v rumeno-modri majici tudi po izteku pogodbe, ki bi mu potekla konec junija 2018. Chievov predsednik Luca Campedelli mu je že ponudil podaljšanje pogodbe do junija 2019. Njegova tržna vrednost štiri milijone evrov namreč ne bi predstavljala (pre)visoke ovire za angleške klube, ki ne vedo, kam bi usmerili vse večji denarni tok, podprt z rekordno TV pogodbo.

Zanimiva je tudi taktična preobrazba Birse v zadnjih sezonah. Potem ko je ob nekdanjem trenerju Hita Gorice Pavlu Pinniju dozorel kot »polšpica« za edinim napadalcem Miranom Burgičem, ga je nekdanji selektor Matjaž Kek uspešno preobrazil v desno krilo, na katerem je zmlel Poljsko, Slovaško in Rusijo, njegov gol v mundialski tekmi z ZDA pa so opevali s plemiškimi izrazi celo v londonskem časopisu Guardian. V zadnjih sezonah »Biki« spet opozarja nase kot klasična »desetka«, učinkovit je bil tako v majici Milana kot zdaj pri Chievu. Trenutni nogometni logiki bo čez dva tedna prisluhnil tudi Katanec, še prej čaka Birso ogromen izziv: sobotno gostovanje pod Vezuvom, kjer ga bo pričakal Napoli z eno od najmočnejših zveznih vrst v Evropi, obenem bo to tudi generalka proti slovaškemu zvezdniku Mareku Hamšiku ...