Blatter gladko dobil prvo bitko, vojne še ne

Volitve predsednika FIFA: jordanski princ Ali odstopil po prvem krogu, v katerem je bil Švicar boljši s 133:73.

Objavljeno
30. maj 2015 00.55
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Na Svetovni nogometni zvezi nič novega: po pričakovani zmagi Seppa Blatterja bo Švicar poskušal izpeljati do konca še peti zaporedni mandat predsednika, po katerem bi bil leta 2019 star 83 let in dva meseca. Kljub ostrim kritikam medijev, funkcionarjev UEFA in celo predsednikov vlad je Blatter dobil tekmo, četudi ni zmagal na klasičen način.

Drugi kandidat za predsednika, 40 let mlajši jordanski princ Ali Husein, je namreč odstopil po prvem krogu volitev (133:73 za Blatterja), tako da do drugega kroga ni prišlo in Blatterja niso mogli razglasiti za zmagovalca na »običajen« način. Švicar je kljub vsemu žarel od sreče.

»Ladjo po imenu FIFA bom usmeril nazaj v mirne vode in po štirih letih, ko jo bom predal nasledniku, bo FIFA neprobojna,« je napovedal Blatter in dodal, da morajo v izvršni odbor zveze čim prej izvoliti čim več žensk. Prav tako je zatrdil, da se ne bodo »dotikali« organizatorjev naslednjih prvenstev, torej Rusije (2018) in Katarja (2022). »Jaz sem veren človek. Vem, da nam bo pomagal bog, alah, kdorkoli, da bomo postali še močnejši. Gremo, FIFA!« je zaključil 79-letnik, ki je unovčil podporo Azije, Afrike, Srednje Amerike in manjših držav Oceanije. Njegova opozicija iz Evrope, ZDA, Avstralije, Kanade in Nove Zelandije je bila premalo številčna zaradi načela ena zveza en glas.

Morda so si med vsemi najbolj oddahnili v Rusiji. Mundial 2018 je za Ruse vse prej kot le športni projekt, saj želi vlada izkoristiti priložnost in z gradbenimi investicijami modernizirati državo. Rusija naj bi vložila najmanj 20 milijard evrov v 292 infrastrukturnih projektov v enajstih mestih; gre za 62 novih hotelov, enajst letališč in najsodobnejšo prometno ter komunikacijsko infrastrukturo.

78 odstotkov Nemcev bi bojkotiralo SP 2018

Na stari celini niso bili tako navdušeni nad razpletom volitev. Vodilne članice UEFA – katere članica in pokroviteljica (Gazprom) je seveda tudi Rusija – so izrazile »zaskrbljenost nad potjo, ki jo je izbrala FIFA«. Prvi mož UEFA Michele Platini je bil »ponosen na enoten nastop Evropejcev in trud, ki ga je vložil njihov kandidat«. Zanimivo in sporočilno anketo – kot odgovor na pozive nekaterih evropskih funkcionarjev po bojkotu mundiala v Rusiji – pa je med bralci svojega spletnega portala opravil Bild, časnik z največjo naklado v Nemčiji. Na vprašanje, »ali naj nemška reprezentanca bojkotira SP2018«, jih je kar 78 odstotkov (N = 76.000) odgovorilo pritrdilno.

Zasedanje kongresa je bilo dvakrat prekinjeno; enkrat je podaljšala čas do volitev palestinska aktivistka v dvorani, ki je ovita v zastavo zahtevala izključitev Izraela iz FIFA, drugič je prestrašila Blatterja novica o domnevno podtaknjeni bombi. Švicarjeve težave pa so vendarle večje od tega in očitno je dobil šele prvo bitko, vojne za vrh FIFA pa še ne – ameriški preiskovalci so namreč napovedali vložitev novih obtožnic v podkupovalni aferi, ki po njihovem še zdaleč ni končana. Slednje bi lahko metalo slabo luč na nogometno družino veliko dlje od sredinih aretacij, to pa je poudaril tudi Luis Figo, legendarni portugalski nogometaš, ki je nedavno – kot naposled vsi Blatterjevi tekmeci – izstopil iz bitke za predsednika.

»Če bi gospoda Blatterja vsaj minimalno skrbelo za nogomet, se po četrtkovih dogodkih ne bi potegoval za vnovičen mandat. Če premore vsaj malo dostojnosti, bo v naslednjih nekaj dneh odstopil,« je nesojenemu tekmecu sporočil Luis Figo.