Blatter si prizadeva za mir na Bližnjem vzhodu

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter se je v Ženevi sestal s predsednikom Palestinske nogometne zveze Jibrilom Rajubom.

Objavljeno
23. julij 2014 12.08
FBL-WC-2014-BRAZIL-BLATTER
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ženeva - Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter se je v Švici srečal s predsednikom Palestinske nogometne zveze Jibrilom Rajubom.

Blatter je na srečanju izrazil skrb zaradi trenutnih razmer na Bližnjem vzhodu, kjer je v izraelskih napadih na Gazo življenje izgubilo veliko ljudi.

»Zelo sem zaskrbljen zaradi razmer v tamkajšnji regiji. Tako na Mednarodni nogometni zvezi kot jaz osebno obsojamo to situacijo in kakršnokoli obliko nasilja. Združeni smo v upanju na mir v tej regiji in na svetu,« je dejal Blatter.

Rajub: Zelo smo oddaljeni od miru

Jibril Raub, ki opravlja tudi funkcijo predsednika Olimpijskega komiteja Palestine, je pojasnil, da bi nogomet moral predstavljati orodje za gradnjo mostov med ljudmi: »Želimo si, da bi čim prej zavladal mir, čeprav smo trenutno od njega zelo oddaljeni. Verjamemo, da bi nogomet moral ostati orodje, s katerim bomo gradili moste med ljudmi. Prav tako upamo, da se bo predsednik Fife, ne glede na trenutne težave, še naprej osebno zavzemal za razvoj nogometa v Palestini in finančno podporo.«

Tako Palestina kot Izrael sta člana Mednarodne nogometne zveze. Izrael se ji je pridružil leta 1929, ko je bil še pod britansko upravo, Palestina pa je pod okriljem Fife od leta 1998.

Palestina je tudi članica azijske konfederacije, kjer je bil tudi Izrael do leta 1974. Zaradi političnih trenj v regiji je bil po tem letu najprej član oceanijske konfederacije, leta 1991 pa se je pridružil Evropski nogometni zvezi.