Bočni branilci so najbolj prodajan profil igralcev iz SNL

Prestopni rok z rekordnim izkupičkom, Šporar in Stojanović Olimpiji in Mariboru navrgla skoraj 5 milijonov evrov.

Objavljeno
08. januar 2016 19.42
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Andraž Šporar, Lucas Ontivero, Petar Stojanović, Goran Cvijanović in Nejc Skubic – to so najvidnejši slovenski nogometaši, ki so v zadnjem času odšli v tujino. Slednji, domžalski bočni branilec in v prvem delu sezone najboljši podajalec v slovenski nogometni ligi, je včeraj kot zadnji dopolnil ta seznam.

Takšnega osipa nogometašev SNL pozimi še ni imela, v seštevku s poletjem pa je bila tako rekoč obglavljena, saj so na seznamu vidnejših igralcev, ki jih je želja za napredovanjem in boljšim zaslužkom usmerila v bogatejše in močnejše lige, še Celjan Benjamin Verbič, Mariborčan Luka Zahović, Koprčana Domen Črnigoj in Marko Krivičić, Velenjčan Matjaž Rozman. Prestopna podoba izpred leta dni – bila sta še odhoda Nika Omladiča in Bobana Jovića – pa ponuja naslednje in sila pomenljivo vprašanje. Je SNL resnično postala tako zanimiva in idealna za pripravo najbolj nadarjenih igralcev za zahtevnejše lige ali pa finančna kriza sili klube v prodajo svojih najboljših, da bi preživeli?

Ob prestopih slovenskih nogometašev v tujino kaže omeniti še tujce, ki so prišli in hitro odšli, med katere sodi svetovni prvak do 20 let s Srbijo Nemanja Maksimović (Domžale) ali eden od boljših napadalcev v minuli sezonah Nusmir Fajić (Maribor).

Zimski prestopni rok se je komaj začel, zato ne bi bilo presenečenje, če bi odšel še kateri vidnejši nogometaš. Med njimi bi bil lahko tudi eden od najbolj vročih napadalcev v prvem delu sezone, 19-letni Nigerijec Blessing Eleke, ki še čaka na boljšo ponudbo iz tujine, kot je bila Olimpijina.

Trend vzpona priljubljenosti SNL in tudi kakovostnejše lige je z odhodi najboljših krepko ogrožen. Na obzorju je strm padec. Ali pa je priložnost, da se spet uveljavi nekaj najbolj nadarjenih igralcev. Prebujena in ambicioznejša Olimpija je bila jeseni v glavni vlogi izboljšanja celostne podobe SNL, spomladi bi lahko dobila nasprotno vlogo. Ljubljančani bodo v ponedeljek razkrili, kdo bo novi trener, ali bo Eleke nadaljeval slovensko avanturo pri njej, v Gorici ali v tujini. Ker je odšel tudi Argentinec Ontivero (pri zeleno-belih iščejo še eno okrepitev v napadu), je na dlani, da je Maribor za zdaj še izboljšal svoje izhodišče za naskok na šesto zaporedno šampionsko zvezdico. Zadržal je najmočnejše adute in prodal enega od najbolj obetavnih, s čimer pa ni ogrozil svoje moči ne glede na resnično izjemne Stojanovićeve sposobnosti.

Zanimivo je, da bi bilo, sodeč po profilu igralcev, ki so odšli, mogoče sklepati, da je SNL idealen poligon za vzgojo »bekov«. Po merilih in ocenah trenerjev starejšega rodu, ki so znali povedati, da je najlažje narediti branilca, ta resnica ni najbolj prijetna. Maribor, Olimpija in Domžale, kot najboljša trojica v SNL, je namreč v minulih letih prodala svoje desne bočne branilce: Martin Milec, Jović, Stojanović, Skubic.

Glavnina slovenskih prvoligašev bo priprave za drugi del sezone začela v ponedeljek. Pohitela sta samo Krško, ki je že od srede v ritmu treningov, in Domžale, ki so včeraj opravile prvi trening.