Bohar in Viler osmi in deveti vijoličasti

Nogomet: mariborska aduta, ki bi lahko zamenjala Bojana Jokića in Andraža Kirma, optimistična.

Objavljeno
02. september 2014 22.05
Damjan Bohar in Mitja Viler,Ljubljana Slovenija01.09..2014
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Brdo – Zgodovinskega podviga Maribora ni prezrl niti selektor Srečko Katanec, ki je na priprave za ponedeljkovo tekmo z Estonijo povabil tri vijoličaste adute. Prvič doslej Damjana Boharja in Mitjo Vilerja, morebitna aduta za reprezentančno levo stran igrišča. Oba upata na kakšno minuto igre v Talinu.

Katanec zaupa metodam dela Maribora. Jata vijoličastih, ki jih je po vrnitvi na klop reprezentance preizkusil Ljubljančan, se je povzpela na devet – po vrsti so prihajali na zbore izbrane vrste Goran Cvijanović, Aleksandar Rajčević, Robert Berić, Jasmin Handanović, Aleš Mertelj, Željko Filipović in Martin Milec, tokrat še Bohar in Viler. Udeleženca lige prvakov se ne bojita konkurence, ki vlada v reprezentanci.

»Vpoklic zame predstavlja nagrado za dobro delo v preteklosti in dober začetek sezone v majici Maribora, hkrati pa strahovit izziv za prihodnost. Le sam lahko potrdim selektorjevo odločitev,« je zatrdil Mitja Viler, ki je prav na dan prihoda na reprezentančni zbor dopolnil 28 let. Katanec je opazil sposobnost Koprčana, ki z vključevanji v napadalne akcije po levem boku pogosto predstavlja grožnjo za obrambo štajerskih tekmecev. Bohar, Prekmurec iz Mačkovcev, ki bo oktobra dopolnil 23 let, ga je le dopolnil. »Mitja je povedal skoraj vse. Čim bolje morava zastopati Maribor in izkoristiti zaupanje selektorja. Zame je velika čast, da sem zraven in upam, da se bom naslednji teden zadovoljen vrnil na Štajersko,« je povedal »Bohi«.

Fanta nista pričakovala klica Srečka Katanca, četudi sta o tem sanjala in si to močno želela. Ne nazadnje sta bila prav Bohar in Viler med ključnimi akterji štajerske nogometne pravljice v Mostarju, Nikoziji in Glasgowu. »Ko veš, da igraš dobro, upaš, da boš zraven, to je normalno. Četudi bi selektor izbral koga drugega iz Maribora, ta ne bi razočaral,« je prepričan Viler. »Vedel sem, da dobro treniram in da sem dobro igral v obdobju, ki ste ga omenili. Uresničile so se mi sanje,« je dodal Bohar.

Katanec je angažiral Vilerja namesto poškodovanega Bojana Jokića na levem boku, ob tem pa dodal, da je Bohar eden od štirih kandidatov (ob Iličiću, Kamplu in Lazareviću) za položaj levega krila, na katerem je zazevala luknja ob odsotnosti Andraža Kirma. Viler in Bohar se ne obremenjujeta z morebitnim nastopom v Talinu. »Na vsakem treningu bom poskušal izkoristiti sleherno minuto skupne vadbe. Hkrati pa upal, da bom kakšno minuto igre dočakal tudi v Talinu. Saj zaradi tega prideš na zbor! Če vadiš in napreduješ, boš prej ali slej nagrajen. Če ne bom igral v Talinu, bom morda drugič. Selektorju se moraš nenehno kazati v čim boljši luči,« je razmišljal Bohar, Viler je le prikimal: »Selektor je svoje naredil, zdaj je na meni, da pokažem, kaj znam, in ga prepričam, da se je odločil pravilno.«

Viler še ni igral za Slovenijo, četudi je februarja 2011 že prejel vabilo Matjaža Keka za tekmo v Tirani, Bohar pa je popoln novinec. Trdita, da je pomemben le uspeh proti Estoniji. »Danes znajo vsi igrati nogomet, Estonci so igrali v dodatnih kvalifikacijah, ko so nas premagali v Ljubljani. Poznam le Vasiljeva, toda ključna bo naša forma,« je prepričan Viler, tudi Bohar se spominja Koste Vasiljeva. »V Nafti je igral 20, 30 km stran od mojega doma ... Dober igralec je, toda mi imamo še boljše.«