Boječa Olimpija slab test za Spartak

Nogomet: Maribor že jutri v ligi prvakov v Moskvi proti vse boljšemu Spartaku.

Objavljeno
19. november 2017 23.08
3 Jean Claude Billong (NK Maribor], 2 Denis Klinar, 23 Nik Kapun (NK Olimpija), 17.11.2017, Maribor [jean claude billong, nik kapun, denis klinar, nk maribor, nk olimpija, derbi, nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Nepopisno veselje Zlatka Zahovića po zmagi z 1:0 v derbiju proti Olimpiji je razkrilo, v kakšni formi so vijolični šli v ligaško tekmo vseh tekem. Mariborčanom in športnemu direktorju je s hrbta padlo zelo, zelo težko breme.

Slovenski prvak bo odšel danes zjutraj v Moskvo, kjer bo jutri igral 5. tekmo v skupini F lige prvakov, bistveno bolj sproščen. Kaj več kot ščepec več samozavesti za evropskih 90 minut dvoboja proti Spartaku pa vijolični v Moskvo ne bodo prinesli. V Ljudskem vrtu so premagali boječo Olimpijo in načeli ugled njenega prestrašenega trenerja Igorja Bišćana. Ligaški derbi je namreč razkril krepko značajsko razliko med moštvoma. Če so Mariborčani na igrišče prenesli Zahovićeve jurišne besede, je za Ljubljančane veljala naslednja ocena: Kakršen trener, takšno moštvo! »Mi še nimamo rutine zmagovanja, kar ima Maribor,« je poskušal Zagrebčan krivdo za poraz pripisati podrobnosti, ki bi bolj sodila kakšnemu avtsajderju in ne kandidatu za naslov prvaka. Toda to je bil trenerjev sila slab izgovor, ki je težko prepričal zeleno-bele navijače. Ti lahko samo upajo, da je bil derbi le manjša anomalija v Bišćanovem oblikovanju nekoč šampionskega moštva in da njegova defenzivna drža ni povezana z njegovim umirjenim značajem, ki ga kaže, in poklicno deformacijo obrambnega igralca. Če kdaj letos, je Olimpija v petek zapravila priložnost, da bi Mariboru (igral je že 28 tekem v slabih petih mesecih) zadala še drugi udarec, po katerem bi se lahko praktično preobrazila v doma nepremagljivo moštvo. In vijoličnim že jeseni dala vedeti, da bo do konca prvenstva neulovljiva.

Maribor je zamudil priložnost, da bi napolnil Olimpijino mrežo. V boljšem psihofizičnem stanju bi jo, toda tudi nekaj več zagnanosti je bilo dovolj, da so si veterani – vnovični junak Marcos Tavares, manjši tragični Dare Vršič, pa spet zanesljiva vratar Jasmin Handanović in štoper Marko Šuler ter solidni Mitja Viler – še bolj utrdili položaje v vendarle izžeti zasedbi, ki jo je trener Darko Milanič modro osvežil z nekaj igralskimi rokadami.

Trenerjeve kadrovske odločitve bodo v veliki meri krojile tudi podobo Maribora v Moskvi, kjer se Štajercem po dveh porazih s po 0:3 v Sevilli in Liverpoolu ne piše nič dobrega. Maribor ima teoretično še vedno možnosti za 3. mesto v skupini (celo za 2. mesto) in za prezimitev v Evropi, toda realnost vijolične odprave je, da bo v »areni Odkritje« še tretjič trpela. Spartak je namreč po neprepričljivemu štartu v sezono ujel zmagovalni ritem. Po prvi tekmi v Ljudskem vrtu, v kateri je ruski prvak celo odnesel celo kožo (1:1) in je pustil vtis, da bi ga Maribor v skupinskem delu tekmovanja lahko presenetil, je v trinajstih tekmah izgubil le eno – evropsko v Sevilli z 1:2. V domačem prvenstvu se je po prepričljivi sobotni zmagi v Krasnodaru s 4:1 povzpel že na 4. mesto in za vodilnim Lokomotivom zaostaja za 8 točk (28:36). V izjemni formi so največji zvezdniki, brazilska napadalca Ze Luis in Luis Adriano ter nizozemski zvezni igralec Quincy Promes, ki so v novembrskih treh tekmah zabili vseh 9 golov.