Borja zmagovito zaokrožil strelski šov (VIDEO)

Drugič doslej se je zmagovalne lovorike v pokalu Libertadores veselil kolumbijski nogometni klub Atletico Nacional.

Objavljeno
28. julij 2016 11.57
SOCCER-LIBERTADORES/FINAL
J. P.
J. P.

Sangolqui - Nogometaši kolumbijskega Atletica Nacionala so se drugič v zgodovini in prvič po 27 letih veselili zmagovalne lovorike v pokalu Libertadores, južnoameriškem klubskem prvenstvu. Potem ko so skupinski del končali brez poraza (s petimi zmagami in enim neodločenim izidom) in brez prejetega zadetka (razlika v golih 12:0), so imeli v izločilnih bojih še največ težav v četrtfinalu, ko jih je argentinski Rosario v prvi tekmi ugnal z 1:0, a so mu v povratni vrnili s 3:1.

V polfinalu so bili dvakrat uspešnejši od brazilskega Sao Paula, v finalu pa so se v uvodnem obračunu z gostovanja pri ekvadorskem Independienteju del Valleju vrnili z ugodnim izhodiščem (1:1), v povratni tekmi pa zmagali z 1:0, mož odločitve je bil že v osmi minuti Miguel Borja s svojim petim zadetkom v tekmovanju, prav vse je dosegel v polfinalu in finalu (iz sedmih strelov). Atletico je imel sinoči tudi sicer veliko terensko premoč, ki jo potrjujejo 62-odstotna posest žoge, 18 priložnosti za gol in razmerje sproženih strelov v okvir vrat 4:1.

Prvič po letu 2008, ko je s tekmeci opravil ekvadorski LDU Quito, se je zgodilo, da se zmagovalne lovorike niso veselila moštva iz Brazilije in Argentine, ki je dala prejšnja dva zmagovalca - predlanski San Lorenzo in lanski River Plate. Kolumbija ima zdaj v malhi tri naslove, enega je leta 2004 prispevalo tudi moštvo Once Caldas po presenetljivem finalnem skalpu Boce Juniors, medtem ko Ekvador ostaja pri eni trofeji, Independiente (šele sedem let prvoligaš) pa je s prebojem v finale vpisal daleč največji uspeh v zgodovini kluba, še posebej pa navdušil, ker je pred tem izločil tako River Plate kot Boco Juniors. Že tretjič zapored se je zgodilo, da je bil finalni poraženec klub, ki se ni pred tem še nikdar prebil tako daleč.

Junak letošnjega finala, 23-letni napadalec Borja, se je v vrstah Atletica znašel šele v začetku junija, pred tem je branil Cortulue in še prej Santa Feja, evropska avantura pri italijanskem Livornu pa se mu je ponesrečila. V majici z državnim grbom bo nastopil tudi na skorajšnjem olimpijskem turnirju v Riu. V osmi minuti se je po strelu Macnellyja Torresa zatresla vratnica, odbitek pa je Borja z bombo z osmih metrov pospravil v mrežo.