Borussia v domačem prvenstvu neprepoznavna, v Evropi suverena

Nogometaši Borussie iz Dortmunda so si po zmagi nad Galatasarayjem že zagotovili mesto v izločilnih bojih lige prvakov.

Objavljeno
05. november 2014 10.02
Germany Soccer Champions League
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Dortmund - Nogometaši Borussie iz Dortmunda so si z včerajšnjo zmago proti Galatasarayju že zagotovili mesto v osmini finala lige prvakov, kamor je napredoval tudi madridski Real.

Borussia v tej sezoni kaže dva povsem različna obraza. V nemškem prvenstvu je po 10. kolih na katastrofalnem 17. mestu in za vodilnim Bayernom zaostaja že za 17 točk, medtem ko je v ligi prvakov zabeležila že štiri zmage in dosegla trinajst golov, največ med vsemi udeleženci najelitnejšega evropskega tekmovanja.

Trener Borussie Jürgen Klopp je po torkovi zmagi pojasnil, zakaj je na igrišče poslal skoraj identično postavo kot na sobotnem derbiju z Bayernom - - edina sprememba je bila na položaju osrednjega branilca, kjer je poškodovanega Matsa Hummelsa zamenjal Neven Subotić - ki se je končala z zmago Bavarcev:

»Odločil sem se za enako ekipo, saj smo po porazu potrebovali ustrezen odgovor, poleg tega pa je tu šlo tudi za stabilnost, mislim, da jo ekipa zdaj potrebuje. Igralci niso bili tako zelo utrujeni po sobotni tekmi, pred naslednjo tekmo pa imamo pet dni počitka, zato sem se odločil za takšno potezo. V tej sezoni smo imeli veliko slabih trenutkov in le malo dobrih, zato sem svojim igralcem povedal, naj uživajo v trenutku. Že jutri se bomo začeli pripravljati na naslednjo prvenstveno tekmo proti Borussii Mönchengladbach,« je povedal Klopp in poudaril, da bo njegovo moštvo tudi po napredovanju v izločilne boje igralo na vso moč: »Dobro se zavedamo pomembnosti lige prvakov, to naj vas ne skrbi. Na tekmah vedno igramo po najboljših močeh.«

Kehl: Naš cilj je prvo mesto v skupini

Sinočnji uspeh je razveselil tudi branilca Borussie Sebastiana Kehla: »Za nas je bilo zelo pomembno, da dosežemo dober rezultat, še posebej zaradi naše trenutne forme v domačem prvenstvu. Zaradi tega je bil naš uspeh proti Galatasarayju še toliko slajši. Nasprotnikom nismo dopustili veliko priložnosti in tudi pri vodstvu z 2:1 nismo bili živčni. Za zmago v skupini moramo na naslednji tekmi z Arsenalom osvojiti le točko, to je naš cilj in smo odločeni, da nam uspe.«

Ancelotti: Prvo mesto ima prednost pred Ronaldovim rekordom

Poleg Borussie se je v osmino finala lige prvakov uvrstil tudi madridski Real, ki je bil včeraj z 1:0 boljši od Liverpoola. Pred začetkom dvoboja so bile vse oči uprte v Portugalca Cristiana Ronalda, ki bi se z golom izenačil na prvem mestu najboljših strelcev tekmovanja - pred njim je Španec Raul z 71 goli - vendar pa sinoči ni bil uspešen.

Trener Reala Carlo Ancelotti je po zmagi jasno povedal, kaj je glavni cilj madridskega moštva v tem tekmovanju: »Glavna tema ni to, da je Cristiano Ronaldo ostal brez gola in rekorda, temveč to, da smo zmagali. Ronaldo je dobro igral in bo kmalu dosegel nov gol, v to sem prepričan. Najprej si moramo zagotoviti prvo mesto v skupini. Rekordi niso tako zelo pomembni. Predstavljajo nekaj lepega, toda jaz imam raje tri točke. Cristiano je zadovoljen z zmago, prepričan sem, da ni slabe volje, ker ni dosegel gola,« je dejal Italijan na klopi madridskega moštva.