Brata Mamić bosta mesec dni ostala v priporu

Sodišče je zavrnilo varščino za vodilna moža Dinama, zato bosta mesec dni preživela v zaporu na Remetincu.

Objavljeno
05. julij 2015 21.17
FBL-CRO-DINAMO-ZAGREB-MAMIC-CORRUPTION-ARREST
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Zagreb - Sodišče v Zagrebu je bratoma Zoranu in Zdravku Mamiću, trenerju in izvršnemu podpredsedniku zagrebškega nogometnega prvaka Dinama, odredilo enomesečni preiskovalni pripor zaradi suma utaje davkov in podkupovanja, poročajo hrvaški mediji.

Prva moža Dinama, za katera hrvaška politika pravi, da sta klub izkoriščala kot bankomat, sta ponudila denarno varščino, a je sodišče ni sprejelo, tako da bosta mesec preživela v zaporu na Remetincu. S tem jima je sodišče je onemogočilo, da bi v času preiskave vplivala na priče ali celo pobegnila.

Dinamo naj bi v času odsotnosti vodil dvojec pomočnikov, ki ga sestavljata nekdanja igralca Damir Krznar in Igor Cvitanović. Iz zagrebškega kluba so potezo sodišča že komentirali kot »čudno in neutemeljeno« ter poudarili, da »trdno stojijo za Zdravkom in Zoranom Mamićem«, prepričani so v njuno nedolžnost.

Hrvaški preiskovalni urad ju preiskuje zaradi sprejemanja podkupnin, utaje davkov in drugih kriminalnih dejanj, ki naj bi se ponavljala od leta 2008, Dinamo pa skupaj stala 118 milijonov kun (15,5 milijona evrov), državo pa naj bi oškodovala za 12 milijonov kun. Med osumljenimi je tudi nekdanji dirketor Damir Vrbanović, ki naj bi prav tako moral mesec dni preživeti v priporu.

Brata Mamić je policija prijela na slovensko-hrvaški meji, ko se je ekipa vračala s priprav v Prekmurju, že pred dnevi pa opravila hišne preiskave pri Mamičevih, v prostorih Dinama in Hrvaške nogometne zveze. Zdravko Mamić, ki velja za najvplivnejšega moža v hrvaškem nogometu, je že dejal, da so obtožbe politično motivirane in konstrukt, za katerim naj bi stal premier Zoran Milanović.