Radomlje odnesle točke z Bonifike in odprle Mariboru pot k naslovu prvaka

V 1. SNL se je po Marcosu Tavaresu, ki je v soboto odigral zadnjo tekmo v Mariboru, od domžalskih navijačev poslovil še Senijad Ibričić.
Fotografija: Senijad Ibričić (levo) se po koncu sezone seli med trenerje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Senijad Ibričić (levo) se po koncu sezone seli med trenerje. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 Koprski nogometaši so se slab teden po velikem slavju in domači pokalni lovoriki zdaj nepričakovano oddaljili od naslova državnih prvakov. Pred tem predzadnjim kolom so bili na vrhu, imeli dve točki prednosti pred Mariborom, toda zdaj so prednost zapravili na domači Bonifiki ob porazu z Radomljami – 1:3.

Zataknilo se jim je že za uvod ob vodilnem vodstvu gostov, resda so hitro izenačili, toda Radomljani, četudi brez posebnega motiva glede mesta na lestvici, se niso dali, spet zabili gol za vodstvom, nato pa v drugem delu za prednost +2.

Koprčani pritiska pomembnosti tekme pred 3000 gledalci na Bonifiki niso zdržali, zdaj zaostajajo za vijoličnimi za točko, v zadnjem kolu pa gostujejo v Ljubljani pri Bravu. Maribor bo 16. naslov prvaka lovil z zmago v Murski Soboti.

Dvoboj med Domžalami in Celjem ni imel pravega tekmovalnega naboja. Igralcem je očitno manjkalo prave motivacije, tako da obračun ni postregel z veliko zanimivimi dogodki, ekipi pa sta se razšli z miroljubnim remijem. Prvi polčas je sicer pripadel Domžalčanom, drugi pa Celjanom. Tekma v Domžalah je bila poslovilna v karieri Senijada Ibričića, ki se mu je v domžalski športni park prišlo priklonit 2000 gledalcev. Nekdanji reprezentant Bosne in Hercegovine pa je hitro dobil tudi priložnost, da se od navijačev poslovi tudi z golom. V osmi minuti je Žana Zaletela žoga zadela v roko, Ibričić pa je po pričakovanju izvedel kazenski udarec in dosegel svoj 49. gol za domžalski klub.

Domžalčani so bili v uvodu nevarni po napadih z leve strani, po enem izmed njih se je pred vrati v težkem položaju dobro znašel Ilija Martinović, toda celjski vratar Matjaž Rozman je bil na mestu. Celjani, ki v prvem delu niso niti enkrat streljali v okvir vrat, so imeli edino pravo priložnost v prvem polčasu v 35. minuti, ko je Ester Sokler na desni strani pobegnil domžalski obrambi, vendar je streljal mimo gola.

V drugem delu so Celjani pritisnili na domžalska vrata. Jon Šporn je v 52. minuti zapravil veliko priložnost za izenačenje, z desetih metrov je neoviran žogo poslal čez gol. A v 68. minuti je bil uspešnejši. Ne sicer najbolj prepričljiv, po kotu se je žoga mimo številnih nog dokopala do njega, njegov strel je vratar Ajdin Mulalić ubranil, toda po mnenju sodnikov je pri tem stal za golovo črto, tako da so gol priznali. V 72. minuti je igro zapustil Ibričić, nogometaši obeh ekip so mu pripravili špalir, gledalci pa ga pozdravili z glasnimi vzkliki.

Do konca tekme so bili Celjani nevarnejši, priložnosti sta zamudila Duje Čop in Žan Medved, kar bi v zadnjih minutah lahko kaznoval Slobodan Vuk, ki ni izkoristil darila vratarja Rozmana, po njegovem slabem posredovanju je žogo poslal mimo gola. Domžale se bodo v naslednjem kolu merile z Radomljami, Celje pa bo gostilo Olimpijo.

Mustafa Nukić (v sredini) še ni predal lova za Maksom Barišićem na drugem mestu lestvice strelcev 1. SNL, pred zadnjim kolom mu do izenačenja s poškodovanim asom primorskega prvoligaša manjka le še en zadetek. FOTO: Jure Eržen/Delo
Mustafa Nukić (v sredini) še ni predal lova za Maksom Barišićem na drugem mestu lestvice strelcev 1. SNL, pred zadnjim kolom mu do izenačenja s poškodovanim asom primorskega prvoligaša manjka le še en zadetek. FOTO: Jure Eržen/Delo

Olimpija po remiju z Muro v zadnje kolo s tretjega mesta

Še pred dnevi se je ugibalo, ali bo tekma med Olimpijo in Muro odločala o potniku v kvalifikacije konferenčne lige. A ko je Koper osvojil pokal, je postalo jasno, da bosta oba ekipi igrali v evropskem tekmovanju. Toda to zagotovo ni zmanjšalo motiva igralcem, saj jim zagotovo ni vseeno, ali bodo na koncu tretji ali četrti. Poleg motiva so pokazali tudi sproščenost, mnogi bi rekli, da je bilo te celo preveč. Posledica so bile tudi napake, ki pa so tekmo, polno ritma in preobratov, naredile še bolj zanimivo. Priložnosti je bilo veliko, obe moštvi sta jih precej tudi izkoristili, si razdelili točke, Olimpija pa je na tretjem mestu pred zadnjim krogom ohranila tri točke prednosti.

Že uvod derbija kroga je napovedoval, kako naj bi obračun potekal. Olimpija je vzela žogo v noge, Prekmurci pa so se osredotočili na protinapade, iz katerih so bili zelo nevarni. Po enem izmed njih so v sedmi minuti tudi povedli, veliko dela je opravil Tomi Horvat, z žogo pretekel kar nekaj metrov, nato pravočasno podal do Mihaela Klepača, ta pa je mimo nemočnega vratarja Ivana Banića poslal žogo v mrežo. Mura je nato zapravila še nekaj priložnosti. Mirlind Daku je dvakrat v ugodnem položaju preveč okleval s strelom, Jan Gorenc pa je po podaji Luke Bobičanca z leve strani neoviran z glavo streljal mimo gola. Kazen za zgrešene priložnosti je prišla v 36. minuti, ko je Mustafa Nukić preigraval na desni strani kazenskega prostora, se odločil za strel, vratar Mure Marko Zalokar ni najbolje posredoval, pogled so mu zastirali branilci pred njim, tako da se mu je žoga izmuznila v gol.

Že takoj po prihodu iz slačilnic je sledila sprememba rezultata, Ljubljančani so povedli. Eric Boakye je dobil žogo na noge in z močnim ter natančnim strelom premagal Zalokarja. To je bil le uvod v zelo zanimivo nadaljevanje. Ritem je zelo dober, obe ekipi sta igrali odprto, toda tudi napak ni manjkalo. Posebno ne pri Ljubljančanih, ki so se hitro spet znašli v zaostanku. V 59. minuti je Neven Đurasek nespretno izbijal žogo, poslal v ogenj Horvata, ki je prodrl v kazenski prostor in mimo Banića poslal žogo v mrežo. Le dve minuti pozneje si je novo veliko napako privoščil vratar Banić. Damian van Bruggen mu je podal žogo, pri izbijanju pa mu je nogo postavil Daku, od nje pa se je žoga odbila v gol.

Nukić bi lahko takoj izenačil, nato je imel še dve priložnosti, toda Zalokar se ni pustil še enkrat premagati. Na drugi strani je imel lepo priložnost tudi Daku, toda zadel je le Banića. V 87. minuti, ko iz ugodnega položaja ni zadel niti Robert Mudražija, je kazalo, da bo Mura iz Ljubljane prvič po sezoni 2004/05 odnesla poln izkupiček in tretje mesto, vendar se to naposled ni zgodilo. Nekaj trenutkov pozneje je namreč Nukić na levi strani podal žogo v prazen prostor, v katerega je stekel Marijan Čabraja, njegov predložek pa je v sredini zbrano dočakal Ivan Prtajin, ki je žogo z glavo poslal pod prečko. S tem je tudi postavil končni izid tekme z zanimivimi dogodki, ki jih ni manjkalo niti v sodniškem dodatku, v katerem je bila Mura še dvakrat nevarna. Olimpija bo v zadnjem kolu gostovala v Celju, Mura pa bo gostila Maribor.

Marcos Tavares je najboljši strelec v zgodovini 1. SNL. FOTO: Aleš Cipot/Mediaspeed
Marcos Tavares je najboljši strelec v zgodovini 1. SNL. FOTO: Aleš Cipot/Mediaspeed

Zmagovito slovo Tavaresa s preobratom v Ljudskem vrtu

Maribor ostaja v igri za naslov prvaka, s 3:1 je premagal Aluminij. Marcos Tavares na zadnji tekmi v Ljudskem vrstu igral od 85. minute.

Nogometaši Maribora ostajajo z realnimi možnostmi, da osvojijo naslov državnega prvaka. Proti Aluminiju so bili po prvem polčasu v težkem položaju, izgubljali z 0:1, a v drugem polčasu prišli do preobrata, s katerim so začasno, vsaj do ponedeljkove tekme Kopra in Kalcer Radomelj, spet prevzeli vodstvo na prvenstveni lestvici. Hkrati so Kidričane dokončno poslali v drugo ligo.

Tekma se začela s slovesnostjo. Od mariborskih navijačev se je namreč poslovil legendarni mariborski napadalec Marcos Tavares, ki je dobil nekaj priložnostnih daril, vodstvo kluba pa je javno objavilo, da bo upokojilo njegovo številko devet, tona dresu ne bo več nosil nihče, in da bo po njemu poimenovalo zahodno tribuno stadiona Ljudski vrt.

Kljub spodbudnem začetku in nekaj poskusom s streli, pa so do takrat dobro razpoloženi Mariborčani hitro doživeli šok. Borbeni gosti so izvedli protinapad, po desni strani je prodrl Tomislav Turčin, podal žogo pred vrata, kjer se je med dvema mariborskima branilcema do žoge dokopal Nigerijec Chinwendu Johan Nkama in jo z glavo zabil v mrežo. V tem trenutku so imeli domači igralca manj na igrišču, saj se je poškodoval Antoine Makoumbou, Aleš Mertelj, ki je tekmo vodil namesto odsotnega trenerja Radovana Karanovića, pa ga še ni zamenjal.

Po doseženem golu so imeli gosti še eno priložnost, Haris Kadrić je streljal mimo gola, Mariborčani pa so bili najbližje zadetku v 25. minuti, ko je od daleč poskusil Rok Kronaveter, toda vratar David Nwolokor se je izkazal s parado, podobno tisti v peti minuti, ko je preprečil veselje Janu Repasu.

V drugem polčasu je v igro pri Mariboru vstopil Đorđe Ivanović, Srbu se je takoj tudi ponudila priložnost, toda streljal je čez gol, uspešnejši pa je bil v 57. minuti, ko se je za las izognil nedovoljenemu položaju, sam stekel pred vratarja ter ga tudi premagal.

Mariborčani niso potrebovali veliko časa do popolnega preobrata, z nekaj sreče so do njega prišli v 62. minuti. Po zamenjavi glavnega sodnika, zaradi poškodbe je Dejana Balažiča zamenjal Martin Matoša, in zapravljene priložnosti Karla Plantaka je Martin Milec z desne strani skušal poslati žogo pred vrata, Plantak je nesrečno preusmeril žogo, ki je presenetila neodločnega vratarja Kidričanov in končala za njegovim hrbtom.

A to še ni bilo vse od juriša domačih nogometašev. V 68. minuti se je njihova agresivnost izplačala, Aljaž Antolin je tekmecem ukradel žogo, prišel sam pred vratarja, ki je bil še enkrat nemočen.

Sreča je Mariborčane obdarila tudi nekaj minut pozneje, ko je Mario Musa z glavo zadel prečko, njihovega vratarja z močnim strelom ni premagal niti Kadrić. V 85. minuti je še zadnjič v igro vstopil Tavares, ki je pet minut pozneje prvič zaigral še skupaj s svojim sinom. S prostega strela je tudi poskušal doseči še svoj zadnji gol, toda to mu je preprečil Nwolokor.

Napadalec Brava Gregor Bajde je v Sežani pokvaril načrte Sežancev, ki bi za potrditev dodatnih kvalifikacij potrebovali le točko. FOTO: NK Bravo
Napadalec Brava Gregor Bajde je v Sežani pokvaril načrte Sežancev, ki bi za potrditev dodatnih kvalifikacij potrebovali le točko. FOTO: NK Bravo

Maribor bo v zadnjem, odločilnem kolu za prvaka gostoval pri Muri, Aluminij, ki več nima možnosti za dodatne kvalifikacije, pa bo gostil Tabor Sežano.

Nogometaši Brava so se na prvi današnji tekmi po porazu v finalu pokala hitro pobrali in z 1:0 premagali Tabor. Edini zadetek je v 29. minuti dosegel Gregor Bajde.

Sobota:

CB24 Tabor : Bravo 0:1 (Bajde 29.)

Maribor : Aluminij 3:1 (Ivanović 57., Milec 62., Antolin 68.; Nkama 14.)

Nedelja:

Domžale – Celje 1:1 (Ibričić 8./11-m; Šporn 69.)

Olimpija – Mura 3:3 (Nukić 36., Boakye 47., Prtajin 88.; Klepač 6., Horvat 59., Daku 61.)

Ponedeljek:

Koper : Kalcer Radomlje 1:3 (Jelić Balta 27.; Čuić 25., Ćalušić 31., Guzina 56.) 

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: