Brazilci v pričakovanju Pelejevega rojstnega dne

Legendarni brazilski nogometaš Pele bo v petek praznoval 75. rojstni dan. Kakšna bo njegova vloga na OI v Riu?

Objavljeno
19. oktober 2015 15.19
SOCCER-INDIA/PELE
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Rio de Janeiro - Nekdanji brazilski nogometni virtuoz Pele, ki je v svoji karieri osvojil tri naslove svetovnega prvaka, bo 23. oktobra praznoval 75. rojstni dan. Brazilija mu pripravlja slavje, mediji pa se že sprašujejo o vlogi, ki jo bo igral prihodnje leto na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

V Braziliji se je Peleja, s polnim imenom Edson Arantes do Nascimento, prijel vzdevek O Rei, ki pomeni Kralj. Rodil se je v kraju Tres Coracoes (Tri srca) v rudarski zvezni državi Minas Gerais, nogometni pečat pa je nato pustil v FC Santosu, za katerega je igral 6662 dni in dosegel 1091 golov.

V domovini je nogometaš še vedno v središču pozornosti. Nazadnje je bil deležen številnih dobrih želja julija letos, ko je moral na operacijo hrbtenice, Brazilija pa je nestrpno pričakovala novice iz bolnišnice Albert Einstein v Sao Paulu. Posegi so minili brez zapletov in nogometaš je kmalu v spremstvu prijateljice Marcie Cibele Aoki zapustil zdravstveno ustanovo.

Pele je priljubljen tudi zaradi svojega načina življenja, ki ga nikoli niso zaznamovali negativni ekscesi. Vedno je znal skrbeti za svoj ugled in tudi na ta način zaslužil milijone, predvsem z nastopi v reklamah. »Ampak nikoli za alkohol, politiko, religijo ali tobačne izdelke,« je v zvezi s tem večkrat poudaril Brazilec. Delal je tudi reklamo za znano tabletko za pomoč pri erekciji, a vselej poudarjal, da tega sam ni nikoli uporabljal. Posamezniki so mu zamerili zasebno življenje, kjer nista zdržali dve večni zaobljubi s partnericami, od sedmih otrok sta dva nezakonska.

Besedni spori z Maradono

Časopisne stolpce je Pele pridno polnil tudi zaradi dolgoletne besedne vojne z argentinskim zvezdnikom Diegom Armandom Maradono, ki je sebe označil za nogometnega boga. Vsaj »božjo roko« je imel Maradona leta 1986, ko je na svetovnem prvenstvu proti Angležem z roko na zvit in spreten način dosegel gol. Pele mu je večkrat očital, da je slab zgled za mlade. Maradona mu je večkrat odgovoril, da sodi le še v muzej.

A Pele je zaenkrat še doma, v muzeju so številni predmeti iz njegove kariere. Na štadionu Maracana v Riu je tako spravljena žoga, s katero je 19. novembra 1969 proti Vasco de Gami dosegel 1000. gol za FC Santos. To je bil poseben gol, saj so ga takrat slavili povsod, zadoneli so celo cerkveni zvonovi.

Statistiki so nogometašu na 1365 tekmah našteli neverjetnih 1281 golov. Številni so pozabljeni, mnenja o najlepšem deljena. Pele pravi, da je najlepši gol dosegel 2. avgusta 1959 na tekmi Santosa s torinskim Juventusom (4:2). Kot osemnajstletnik je takrat prejel žogo na robu kazenskega prostora, nato pa žongliral do gola, ob tem prelisičil tri nasprotne nogometaše in nato še vratarja, na poti do zadetka pa je žogo vselej poslal čez tekmeca, žongliranje pa končal s strelom z glavo in golom. Tega so ovekovečili tudi s pomočjo moderne računalniške tehnike (v spodnjem videu).

Kariero začel pri petnajstih letih

Pele, sprva čevljarski vajenec, v karieri ni dolgo čakal poklicne pogodbe. K Santosu je prestopil leta 1956 pri vsega 15 letih. Tam je doživel bliskovit razvoj, s 16 leti zaigral prvič za reprezentanco in že leta 1958 s 17 leti zaigral za Brazilijo tudi na SP in se kot najmlajši nogometaš v zgodovini veselil naslova svetovnega prvaka. V finalu proti Švedom je za zmago s 5:2 prispeval dva gola. Manj sreče je imel čez štiri leta, ko so Brazilci sicer ubranili naslov, a se je Pele poškodoval že na drugi tekmi. Do tretje krone je Brazilijo popeljal leta 1970.

Uspehi niso spregledani in osamljeni. V Santosu so zanj uredili muzej Museu Pele. Zdaj tam ob 75. jubileju pripravljajo replike njegovih dresov iz let 1962 in 1963, ko je Santos dvakrat zapored dobil svetovni pokal. Bržkone pa bo slavje minilo nekoliko bolj mirno kot pred petimi leti, ko so mu v domačem mestecu Vila Belmiro pripravili veliko slavje, tudi z nogometno tekmo, na kateri je zaigral takrat 18-letni Neymar. Ta je takrat veljal za Pelejevega naslednika.

A Neymar trenutno ni nič kaj priljubljen v Santosu. Klub je proti njemu sprožil postopek pri Mednarodni nogometni zvezi, ker se je zlagal o zneskih, ki jih je prejel za prestop k Barceloni, in tako oškodoval klub. Za razliko od njega je bil Pele vedno pošten in tudi od tukaj izvira njegova priljubljenost.

Pele je bržkone najslavnejši brazilski športni vseh časov in 10 mesecev pred olimpijskimi igrami se mnogi sprašujejo tudi, kakšna bo njegova vloga prihodnje leto v Rio de Janeiru. Nekdo pač mora prižgati olimpijski ogenj tudi na prvih igrah v Južni Ameriki.