Brečko in Köln tudi z Allianz Arene z zmago

Naši na tujem: Jan Oblak znova brez gola, v slovenskem dvoboju v Milanu igral le Boštjan Cesar.

Objavljeno
30. marec 2014 21.00
Posodobljeno
31. marec 2014 09.00
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Malokdo je v tej sezoni iz doma evropskega prvaka Bayerna odnesel poln izkupiček. Mišo Brečko je eden od srečnežev, pa čeprav z manjšim popravkom. Naš reprezentant je v Allianz Areni s Kölnom ugnal še drugega domačina v eni od najslavnejših nogometnih palač – 1860 München.

V živalskem svetu nemškega nogometa so kozlički premagali leve – z 1:0. V športno-tekmovalnem pomenu je to pomenilo utrditev moštva na vrhu lestvice. Še več, Köln, pri katerem ima naš reprezentant status podaljšane trenerjeve roke na igrišču, je pred Greuther Fürthom povečal prednost s štirih na šest točk – 55:49. Šest tekem pred koncem se Kölnova vrnitev v elitno družbo »fussballa« zdi samoumevna, pri čemer bo v enem od gospodarskih središč najbogatejše evropske države Slovenija podčrtana z debelo rdečo barvo. Brečko, statistično je v Allianz Areni s tremi predložki s krilnega položaja v tej prvini zavzel vrh med kozlički, je pač kapetan (po Milivoju Novakoviću že drugi iz Slovenije) v mestu najbolj priljubljenega moštva med športnimi navdušenci, ki kot po pravilu do zadnjega kotička napolnijo tribune štadiona RheinEnergie z zmogljivostjo 50.000 gledalcev. Pa še to; potem ko je 1860 München skupaj z Bayernom investiral v gradnjo Allainz Arene, je zaradi denarnih težav evropski prvak odkupil njegov delež. »Levi« so tako gostje na nekdaj svojem štadionu, pri čemer se zdi, da bodo svoj status razrešili zelo kmalu. Klubsko vodstvo se z mestno oblastjo in morebitnimi vlagatelji dogovarja o gradnji lastnega štadiona.

Rapid ustavil Milaniča, Berića

Kar je lepo, je kratko. Teden dni je trajala graška nogometna renesansa po dveh prepričljivih ligaških zmagah Sturma s 3:1 in 6:0. Sredi tedna je moštvo Darka Milaniča doseglo rekordno zmago v povprečni ligaški sezoni, ki pa bi se za Sturm lahko razpletla sanjsko. Sturm je v pokalnem tekmovanju v četrtfinalu, med osmimi klubi pa je edini tekmec s težo Salzburg. Sturm se bo 8. aprila v gosteh pomeril z Admiro Wacker. Milaniča in Berića, minulo sredo dvakratnega strelca, je po vsega devetih minutah na Dunaju z dvema goloma prizemljil Rapid. »Rapid je zasluženo zmagal. Igralci so sprejeli darila, enega sodniškega. Nam nikakor ni uspevalo resno napadati,« je priznal Darko Milanič. Sturm je na 6. mestu s 35 točkami. Kevin Kampl in Salzburg sta upočasnila ritem. Prvak je že drugič zapored igral neodločeno in v sicer zelo odmevni sezoni dosegel tudi negativni rekord: v 30. kolu že drugič zapored ni dosegel gola, potem ko je sredi tedna na Dunaju izgubil z Austrio z 0:3. Odpovedal je tudi Kampl, najboljši podajalec lige je bil v soboto brez podaje v sicer enosmerni tekmi. Salzburg je proti vratom innsbruškega Wackerja usmeril 28 strelov, posest žoge v odstotkih pa je znašala 71:29.

Zvezdniki brez zvezdniških vložkov

Mladi Jan Oblak je ohranil status reprezentančnega zvezdnika med legionarji, ki imajo za seboj sila povprečen vikend, kar zadeva njihove vloge. Škofjeločan je v vratih Benfice v Bragi znova ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, že devetič, odkar je prvi vratar najslavnejšega portugalskega kluba. Drugi reprezentančni kolegi so bili tako rekoč brez vidnejšega učinka. Italijani so bili še najbolj dejavni. Dobra vest za Srečka Katanca je, da je Josip Iličić ohranil tekmovalni ritem, slaba pa, da je Valter Birsa daleč tudi od stranskih vlog, potem ko je trenerski stolček Milana zasedel Clarence Seedorf.