Brez Čeferina ne gre več

Slovenski selektor Srečko Katanec je razkril kadrovski načrt za napad na Litvo.

Objavljeno
26. avgust 2016 01.15
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Brdo – Tudi najboljši jasnovidci bi težko napovedali, kako uspešno bo krenila Slovenija v novi ciklus kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Z večjo gotovostjo je možno oceniti, da v reprezentančni bazi na Brdu, kjer bo selektor Srečko Katanec zbral jato prihajajoči ponedeljek, še ni vladalo tako optimistično vzdušje kot tokrat.

Slovenci bodo krenili proti mundialu v Rusiji prvo septembrsko nedeljo v Litvi, dotlej bodo opravili sedem ali osem treningov, na katerih bo poskušal novi vodstveni triumvirat Katanec-Kavčič-Čeh fante karseda dobro pripraviti na pasti, ki čakajo nanje v nepredvidljivih razmerah vilniuškega gozda.

Katančeva zasedba ima na zadnji obisk štadiona z umetno travo lepe spomine, nazadnje sta tam blestela izkušena Milivoje Novaković in Andraž Kirm; prvi je zabil dva gola, drugi je učinkovito odgovoril na tedanje ostre kritike. Tudi ob včerajšnjem pogovoru selektorja z novinarji ni šlo brez njiju. »Če bo 'Nova' zabil dvajset golov na treningih, Berić pa nobenega, bo začel tekmo 'Nova',« je zatrdil Katanec, na vprašanje o odsotnosti Kirma pa odgovoril: »Dobro me poznate, nihče ni za vselej odpisan. Andraž ta čas ne igra, kot bi si želeli, zato ga nisem poklical na zbor.«

Na Katančevem seznamu reprezentantov za tekmo z Litvo ni posebnih presenečenj, večino selektorjevih kadrovskih dilem in rešitev smo napovedali že predvčerajšnjim. Tako ni presenetljivo, da tokrat ni v jati Andraža Strune, ki si še ni našel novega kluba, in še nekaterih drugih, ki so dobili priložnost ob prejšnjih akcijah reprezentance. Vračanje v preteklost običajno resda ni produktivno, osnovno vodilo v življenju pravi: pomagaš si lahko le s tistimi, ki jih imaš na voljo. Zahtevnejši navijači bodo v naslednjih dneh iskali predvsem odgovor na vprašanje, kako močno alternativo Bojanu Jokiću na levem boku bo predstavljal nekdanji mladi reprezentant Dejan Trajkovski, ki je opozoril nase v majici Twenteja na Nizozemskem. »Joka« namreč v Villarrealu ne dobiva priložnosti, kar ni najbolje.

Katanec pogleduje z večjim veseljem proti igralnim položajem, ki so v nogometu najbolj cenjeni, igralci, ki jih zasedajo, pa najbolje plačani. »Že lep čas nismo imeli na voljo tako razigranih ofenzivnih nogometašev,« je priznal in naštel adute, kot so Valter Birsa, Robert Berić, Roman Bezjak in Benjamin Verbič. Zanimivo, kljub kanonadi, ki so jo minuli konec tedna uprizorili slovenski legionarji, glavna tema včerajšnjega druženja na Brdu (še) ni bila kvalifikacijska premiera v Litvi. Govorice o vse večjih možnostih Aleksandra Čeferina za zmago na volitvah predsednika UEFA nikogar niso pustile ravnodušnega, tudi Katanec in reprezentanti govorijo o »Atenah« in »14. septembru«.