Brez drame: Ronaldo prejel kar 43,16 % glasov

Tudi Zinedine Zidane (46,22 %) in Gigi Buffon (42,42 %) sta bila zelo prepričljiva v izboru za trenerja in vratarja leta.

Objavljeno
24. oktober 2017 11.36
J. P.
J. P.

London - Čeravno se je vse do zadnjega dvigala temperatura pred podelitvijo prestižne nagrade Mednarodne nogometne zveze (FIFA) za najboljšega nogometaša leta na svetu, je bila razlika v dvoboju velikih tekmecev, Realovega Portugalca Cristiana Ronalda in Barceloninega Argentinca Lionela Messija, precej večja od pričakovanj.

Kdor je mislil, da bo šlo za napeto bitko odstotkov, se je globoko uštel. CR7, ki se je laskavega priznanja veselil drugič zapovrstjo in tretjič v zadnjih štirih letih, si je namreč prislužil kar 43,16 % glasov vseh sodelujočih, medtem ko se je Leo ustavil pod dvajsetimi odstotki (19,25 %). Brazilec pri PSG Neymar je bil zraven zgolj za okras (6,97 %).

»Prvič smo na podelitvi v Angliji, jaz pa sem se z nagrado okitil drugič zapovrstjo. Zame je to čudovit trenutek,« je avditoriju v mondenem London Palladiumu navrgel 32-letni portugalski napadalec, ki se je v minuli sezoni z »galaktiki« dokopal do naslovov evropskega in španskega prvaka. Sam je sicer glas oddal za moštvenega kolega, Hrvata Luko Modrića, Messi pa za Urugvajca pri katalonskem velikanu Luisa Suareza. Pa Slovenci? Dovčerajšnji selektor Srečko Katanec je pet točk naklonil Ronaldu, tri Messiju in eno Neymarju, reprezentančni kapetan Boštjan Cesar pa je glasoval podobno, le da je namesto Argentinca na drugo mesto postavil Gigija Buffona.

Še več podpore kot Ronaldo pa si je v izboru za trenerja leta pridobil njegov nadrejeni v kraljevem klubu, Francoz Zinedine Zidane, ki je v konkurenci Italijanov Antonia Conteja (Chelsea) in Maxa Allegrija (Juventus) prepričal kar 46,22 % glasovalcev. Z visokim odstotkom se lahko pohvali tudi »fosilni« čuvaj mreže stare dame in reprezentance »azzurrov« Gianluigi Buffon, ki bo januarja dopolnil že 40 pomladi, prejel pa je 42,42 % vseh glasov. Slovenskega reprezentanta Jana Oblaka ni bilo v najožjem izboru.