Brez milosti nad navijače s palestinskimi zastavami

Nogometni dvoboj med izraelskim Hapoelom Beršebo in škotskim Celticom bi utegnil imeti tudi politični predznak.

Objavljeno
23. avgust 2016 09.30
SOC/
J. P., M. Ž., STA
J. P., M. Ž., STA

Beršeba - Povratni dvoboj zadnjega kola kvalifikacij za nogometno ligo prvakov med izraelskim Hapoelom Beršebo in slovitim škotskim Celticom bi utegnil imeti tudi politični predznak, o čemer so še posebej prepričani pri domači policiji, ki se nadeja, da bodo gostujoči privrženci na današnji dvoboj prišli tudi s palestinskimi zastavami. Že vnaprej so napovedali, da jim jih bodo odvzeli, če jih bodo razvili na štadionu, in tudi sicer opravili podroben nadzor navijačev v zeleno-belem.

»Policija se bo odzvala in zagotovila, da bo tekma izključno profesionalno športna in ne politična,« se zaklinja predstavnik policije Micky Rosenfeld, ki na dvoboju, ki je že skorajda vnaprej odločen, saj je Celtic prvo tekmo dobil s kar 5:2, pričakuje kakih 250 škotskih navijačev. Krovna nogometna organizacija (UEFA) sicer prepoveduje sleherno izpostavljanje političnih, verskih ali ideoloških simbolov na tekmah pod svojim okriljem, kršitelje pa kaznuje.

Celtic je moral zaradi nespoštovanja teh pravil v zadnjih petih letih osemkrat seči v žep, nazadnje po 18.500 evrov pred dvema sezonama, ko so v kvalifikacijskem obračunu za ligo prvakov proti Reykjaviku klubski privrženci mahali ravno s palestinskimi zastavami.

Navijači zbrali sredstva za palestinski dobrodelni ustanovi

Ker so navijači Celcita že na prvi tekmi z Beršebo mahali s palestinskimi zastavami, jim grozi kazen Uefe. Podporniki škotskega kluba želijo omiliti kazen, zato so dvema palestinskima dobrodelnima ustanovama že darovali 52. evrov.

Glavna pubudnica zbiranja denarja je ena od glavnih in najpomembnejših skupin navijačev Celtica, imenovana Zelena brigada. Zbran denar je namenjen dvema dobrodelnima združenjema, Medical Aid Palestine, ki skrbi za medicinsko oskrbo, in Lajee Centre, kulturnemu in športnemu projektu za otroke v begunskem kampu v Betlehemu.

Zelena brigada si želi, da bi Lajee Centre sredstva namenil nakupu nogometnih dresov in opreme ter ustanovil ekipo, ki bi tekmovala v betlehemski ligi mladih.

»Na tekmi lige prvakov z Hapoelom Beršebo 17. avgusta so Zelena brigada in drugi navijači na Celtic Parku vihteli palestinske zastave. Dejanje solidarnosti je Celticu prineslo spoštovanje po celem svetu. Pritegnilo je tudi disciplinski postopek s strani Uefe, ki trdi, da je palestinska zastava protizakonita. V odgovor na to sramoto in politično strankarstvo Uefe smo trdno odločeni, da se upremo in zaženemo kampanjo,« sporočajo in pozivajo iz Zelene brigade.