Brez Oblaka med kandidati za zlato žogo, prvi favorit CR7

Revija France Football bo letos nagrado za najboljšega nogometaša leta podelila že decembra, brez sodelovanja s Fifo.

Objavljeno
24. oktober 2016 08.46
Posodobljeno
24. oktober 2016 08.46
Spain Soccer Champions League
Š. Ro., J. P.
Š. Ro., J. P.

Pariz - Kdo je najboljši nogometaš leta 2016? Običajno je dobitnik prestižne nagrade znan v januarju, letos pa bo revija France Football (zadnjič in ekskluzivno) zlato žogo podelila konec decembra. Za razliko od prejšnjih let, ko je magazin France Football nagrado podeljeval skupaj z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) in so v njej sodelovali tudi selektorji in kapetani vseh reprezentanc na svetu, bodo letos glasovali le izbrani novinarji. Znanih je že vseh 30 kandidatov za najvišje priznanje za nogometne dosežke, revija je namreč na vsaki dve uri po abecednem redu objavila pet imen. Med njimi ni bilo nobenega Slovenca, niti vratarja finalista minule sezone lige prvakov Atletica Madrida, Jana Oblaka.

Prvi na seznamu so bili Sergio Agüero (Manchester City), Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund), Gareth Bale (Real Madrid), Gianluggi Buffon (Juventus) in Cristiano Ronaldo (Real Madrid), ki je ob Lionelu Messiju tudi glavni favorit za prestižno nagrado. Portugalec je bil že trikrat proglašen za najboljšega nogometaša na svetu, Argentinec pa je edini doslej osvojil že pet zlatih žog.

V drugem paketu je revija France Football dopolnila seznam, na katerem so tudi Kevin de Bruyne (Manchester City), Paulo Dybala (Juventus), Diego Godin (Atletico Madrid), Antoine Griezmann (Atletico Madrid) in Gonzalo Higuain (Juventus). Prvi s tretjega paketa je bil Zlatan Ibrahimović (Manchester United), sledili so mu Andres Iniesta (Barcelona), Koke (Atletico Madrid), Toni Kroos (Real Madrid) in Robert Lewandowski (Bayern).

V četrtem paketu je bilo vendarle najti tudi zadnjega dobitnika zlate žoge, Barceloninega argentinskega virtuoza Lionela Messija. Ob njem so si nominacije prislužili še francoski vratar Tottenhama Hugo Lloris, Alžirec pri angleškem prvaku Leicestru Riyad Mahrez, 31-letni Realov Hrvat Luka Modrić in zvezdnik Bayerna Thomas Müller. Ko so objavili predzadnji peti seznam peterice, je bilo jasno, da čuvaja mreže Atletica in slovenske izbrane vrste ne bo na njem.

Kandidatom so se namreč pridružili Bayernov vratar Manuel Neuer, Barcelonin brazilski as Neymar, še en član francoske izbrane vrste pri West Hamu Dimitri Payet, njegov rojak pri rdečih vragih Paul Pogba in Realov Portugalec Pepe, zadnji paket pa so tvorili njegov rojak, Sportingov rojak Rui Patricio, član belega baleta Sergio Ramos, Barcelonin urugvajski ostrostrelec Luis Suarez, prvi strelec angleškega šampiona Leicestra Jamie Vardy in, kot zadnji, Bayernov Čilenec Arturo Vidal.

Med odličnimi nogometaši, ki jih ni najti na seznamu, so med drugim poleg Oblaka še Alexis Sanchez, Eden Hazard, Ivan Rakitić, Karim Benzema, Mesut Özil, Jerome Boateng in Leonardo Bonucci. Med 30 kandidati si jih kar 13 kruh služi v španskem, osem v angleškem, pet v nemškem, trije v italijanskem, eden v portugalskem in niti eden, denimo, v francoskem prvoligaškem tekmovanju. Šest jih je članov Reala, štirje Barcelone in trije Atletica.